LIFE

Οι πιο σεξιστικές αγγελίες που έχεις δει ποτέ

Μια ηθοποιός από το Λονδίνο, αποφάσισε να ξεμπροστιάσει τις εταιρείες casting και τις γελοίες απαιτήσεις που έχουν από τις γυναίκες του επαγγέλματός της, δημιουργώντας έναν λογαριασμό στο tumblr, το Casting Call Woe, όπου και παρουσιάζει τις πιο σεξιστικές αγγελίες για casting που έχει δει ποτέ.

Οι ατάκες μισογυνισμού που “ντύνουν” αυτό το κείμενο, είναι αληθινές αγγελίες που έχουν δημοσιευτεί σε casting calls και ζητούν ηθοποιούς γένους θηλυκού. Όπως θα παρατηρήσεις οι απαιτήσεις αφορούν κυρίως γυναίκες μέχρι 35 χρονών, με ιδανικές αναλογίες, για μικρούς ρόλους (ίσως και να μην αρθρώνουν ατάκα) και χωρίς πληρωμή.

 

Η Miss L, όπως είναι το ψευδώνυμό της, αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο τις σκέψεις της: “Έβρισκα τις αγγελίες για casting τόσο γελοίες που το μόνο το οποίο είχα να κάνω ήταν να τις δημοσιεύσω, ώστε να δείξω στους ανθρώπους τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ηθοποιοί. Πρόκειται για κάτι πολύ standar στις περισσότερες αγγελίες που πέφτουν στα χέρια μου: είτε είναι τρομακτικά σεξιστικές όταν αναφέρονται στο πώς θα έπρεπε να είναι εμφανισιακά μια γυναίκα και ποιες θα έπρεπε να είναι οι υποκριτικές της δυνατότητες, είτε απλά ζητούν άντρες για τους βασικούς ρόλους και ψάχνουν γυναίκες για δευτερεύοντα, μικρά ρολάκια”.

Απ’ ότι φαίνεται, κι όσο κι αν “χτυπιόμαστε” για το αντίθετο, ο σεξισμός και οι παράλογες απαιτήσεις ομορφιάς είναι ακόμα ένα προαπαιτούμενο για να είσαι γυναίκα ηθοποιός και για να καταφέρεις να βρεις μια, κάποια δουλειά. Μάλιστα, η Rose McGowan, είχε ανεβάσει στο twitter μια σημείωση που συνόδευε ένα σενάριο που είχε λάβει η ίδια, για casting σε μια ταινία με τον Adam Sandler. Λέει χαρακτηριστικά “Σημείωση ενδυμασίας: Μαύρο (ή σκούρο) κολλητό μπλουζάκι από το οποίο να φαίνεται το ντεκολτέ (ευπρόσδεκτα τα push up σουτιέν). Και στενά κολάν ή τζιν. Τίποτα λευκό“.

Απ’ ότι φαίνεται, κι όσο κι αν “χτυπιόμαστε” για το αντίθετο, ο σεξισμός και οι παράλογες απαιτήσεις ομορφιάς είναι ακόμα ένα προαπαιτούμενο για να είσαι γυναίκα ηθοποιός και για να καταφέρεις να βρεις μια, κάποια δουλειά.

Προσωπικά, γέλασα με μια γρήγορη ανάγνωση των αγγελιών. Τη δεύτερη φορά που χρειάστηκε να δώσω λίγη παραπάνω σημασία για να γράψω, σκέφτηκα πως μάλλον κάνουν πλάκα. Όταν επιβεβαίωσα από αρκετές πηγές ότι πρόκειται για αληθινές αγγελίες που έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες αναζήτησης casting για επίδοξους ηθοποιούς, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Μια ομάδα ηθοποιών γύρισαν ένα βιντεάκι στο πλαίσιο του ίδιου project, στο οποίο κάνουν ανάγνωση των αγγελιών. Οι αντιδράσεις τους είναι στην αρχή να βάζουν τα γέλια και μολις συνειδητοποιούν, παγώνουν. Μάλλον κι εσύ κάπως έτσι θα νιώσεις.