LIFE

16 ηθοποιοί που υποδύθηκαν την Jackie Kennedy

H Jacqueline Lee Bouvier-Kennedy-Onassis, υπήρξε, εξαρχής, το δημόσιο ''όνειρο τελειότητας'' ενός έθνους. Όμορφη, πλούσια, κομψή, καλλιεργημένη, αριστοκρατική, φινετσάτη μες στα παλ στιλάτα ταγιέρ της, τις πέρλες, τα τεράστια μαύρα γυαλιά και τα άσπρα γάντια της, ήταν ένα σπάνιο ''αμερικάνικο ρόδο''. Μια αληθινή βασίλισσα στο αμερικάνικο Κάμελοτ.

Μες στα χρόνια, δεκάδες ηθοποιοί, επιχείρησαν να ζωντανέψουν την Jackie, στη μικρή και την μεγάλη οθόνη – η τελευταία αυτής της σειράς είναι η Natalie Portman, πρωταγωνίστρια στο φιλμ ”Jackie” που αφηγείται τη ζωή της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, το διάστημα των πρώτων ημερών που ακολούθησαν τη δολοφονία του JFK.

 

To 1981 η Jaclyn Smith – τότε ήδη σταρ, με τους Άγγελους του Τσάρλι – έπαιξε στο ”Jacqueline Bouvier Kennedy”- μια τηλεταινία, που ”φώτιζε” την περίοδο που η Jackie δούλευε ως φωτορεπόρτερ, κι αργότερα, τη σχέση και τον γάμο της με τον Jοhn Fitzerald Kennedy και την μετακόμιση του ζευγαριού στον Λευκό Οίκο. Σήμερα, η ταινία θεωρείται συλλεκτική.

 

Η Blair Brown ήταν γλυκιά αν και όχι αρκετά αστραφτερή Jackie, στη μίνι αμερικανο-βρετανική σειρά του ’83 ”Kennedy”- που κάλυπτε την χρυσή περίοδο της προεδρίας του JFK. Παρ’όλα αυτά προτάθηκε και για Golden Globe και για BAFTA.

 

Το 1991, η Sarah Michelle Gellar, 14 μόλις χρονών, έπαιξε την έφηβη Jacqueline Bouvier, στο ”A Woman Named Jackie” μια μίνι σειρά που διακρίθηκε στα ΕΜΜΥs.

 

Στην ίδια σειρά, η– κατά κύριο λόγο θεατρική ηθοποιός – Roma Downey υποδύθηκε πειστικά την Jackie, σε μεγαλύτερη ηλικία. Εκείνη τη χρονιά, η Downey μπήκε στη λίστα του περιοδικού People με τους πιο όμορφους ανθρώπους του κόσμου.

 

Για μια άλλη βιογραφική μίνι σειρά – το ”Jackie Bouvier Kennedy Onassis”, η Joanne Whalley, θεωρήθηκε μια μέτρια ή κακή επιλογή για να ερμηνεύσει την πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής – μεταξύ άλλων και λόγω καταγωγής. Η Whalley, είναι Βρετανίδα.

 

Στο ντεμπούτο της στο σινεμά, η Rhoda Griffis, έκανε μια μικρή Jackie εμφάνιση, στο ”Love Field” (1992),  ένα φιλμ όπου η πρωταγωνίστρια Michelle Pfeiffer υποδυόταν μια νοικοκυρά από το Dallas, εμμονική με τους Kennedys και την Jackie.

 

Σοβαρή, κι ένα τόνο παραπάνω δραματική, η Stephanie Romanov ήταν η Jackie στο φιλμ ”Δεκατρείς ημέρες” (2000), με θέμα την κρίση των πυραύλων στην Κούβα και τις εφιαλτικές 13 μέρες που ο πλανήτης έφτασε στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης.

 

Το ”Timequest” του 2000, ήταν μια κακή και αδιάφορη ταινία για έναν τύπο που ταξιδεύει στο παρελθόν για να αποτρέψει τη δολοφονία του JFK – ένα θέμα, που θα απογείωνε μερικά χρόνια αργότερα ο Stephen King στο 22.11.63. H Caprice Benedetti έπαιξε την Jackie.

 

Το 2001, ήταν η σειρά της Jill Hennessey να ερμηνεύσει την Jackie στο ”The Women of Camelot” μια σειρά αφιερωμένη στις γυναίκες, που υπήρξαν, η καθεμία με τον τρόπο της, μέρος του αμερικάνικου ονείρου. Τις γυναίκες των Κennedys. Η σειρά προτάθηκε για EMMY.

 

H Jacqueline Bisset, υποδύθηκε την Jackie δυό φορές: μία, στο φιλμ ”O Έλληνας Μεγιστάνας” – τη δραματοποιημένη βιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση- και άλλη μία στην τηλεταινία ”Αmerica’s prince – The John F.Kennedy Jr Story”. Εκεί ήταν μια Jackie σε προχωρημένη ηλικία, ντυμένη με υπέροχες, αυθεντικές Halston τουαλέτες, όπως αυτές που φορούσε στ’αλήθεια η πρώην Πρώτη Κυρία της Αμερικής.

Η Jeanne Tripplehorn, έπαιξε σε έναν μικρό, παραπληρωματικό ρόλο την Jackie στη σειρά του HBO ”Grey Gardens”, που κέρδισε 6 Χρυσές Σφαίρες και 6 EMMY.

 

Το 2011, η Katie Holmes φόρεσε με τη σειρά της το ματωμένο ροζ Chanel ταγιέρ για το ”Τhe Kennedys”, μια επική παραγωγή του History Channel που κόστισε 30 εκατομμύρια δολάρια και δεν προβλήθηκε ποτέ από το αμερικάνικο κανάλι (αν και μοσχοπουλήθηκε σε άλλα μικρότερα) λόγω διαφωνιών που είχαν να κάνουν με την ιστορική ακρίβεια του σεναρίου. Οι κριτικές για την ερμηνεία της Holmes ήταν ανάμικτες – κάποιοι κριτικοί θεώρησαν πως ήταν μέτρια και άλλοι πως ”γεννήθηκε για να παίξει αυτόν τον ρόλο”. H Ηolmes, πάντως θα ”ξαναφορέσει τα παπούτσια της πρώην Πρώτης Κυρίας”, στην νέα μίνι δραματική σειρά ”The Kennedys: After Camelot”, που θα αρχίσει να προβάλλεται στις 2 Απριλίου. Στην ουσία είναι ένα follow up της πρώτης, βασισμένο πάνω στο best seller του J.Randy Taraborrelli και θα καλύπτει και το ειδύλλιο και τον γάμο της Jackie με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η πρώτη εντύπωση, από το trailer είναι πως η ομοιότητα των δύο γυναικών είναι ανατριχιαστική.

 

H Minka Kelly, στο φιλμ The Butler (2013), ενσάρκωσε μια Πρώτη Κυρία με δύναμη, αξιοπρέπεια και ιδιαίτερη κομψότητα, μιας και οι παραγωγοί του φιλμ επέμειναν τα περισσότερα κοστούμια της να είναι είτε αυθεντικά είτε ακριβή αντίγραφα των πρωτότυπων.

 

To σενάριο της τηλεταινίας ”Killing Kennedy” (2013), βασίστηκε στο ομώνυμο best seller των Bill O Reily και Μartin Dugard και η Ginnifer Goodwin υπήρξε μια ζωντανή ”σάρκινη” Jackie, που, σχεδόν, σε έκανε να ξεχνάς την έλλειψη ομοιότητας με την –πολύ πιο classy– πρώην Πρώτη Κυρία.

 

Τέλος η Κat Steffens, η τρίτη ηθοποιός που υποδύθηκε την Jackie, την ίδια χρονιά, είχε έναν μικρό, αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό ρόλο στο ”Parkland: Η δολοφονία του JFK”. To φιλμ επαινέθηκε για την επιμονή στην αυθεντικότητα και τον ”ντοκιμαντερίστικο” χαρακτήρα του.