ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Disney: Αγωγή για μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες

Hou Yu/China News023012/Getty Images/Ideal Image

Αγωγή σε βάρος της Disney κατατέθηκε στις δικαστικές αρχές με την κατηγορία ότι πληρώνει συστηματικά τις γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες στην Καλιφόρνια.

Η Walt Disney κατηγορείται ότι συστηματικά υποαμείβει τις γυναίκες στην Καλιφόρνια. Η αγωγή που κατατέθηκε υποστηρίζει ότι οι γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας στην συγκεκριμένη πολιτεία κέρδισαν 150 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους σε μια περίοδο 8 ετών.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Λος Άντζελες έγινε η πρώτη προσπάθεια να κριθεί η αγωγή ως συλλογική , η οποία καλύπτει περίπου 12.500 γυναίκες, νυν ή πρώην υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης της Disney, που κατείχαν θέσεις κάτω από το επίπεδο του αντιπροέδρου.

Μια ανάλυση των δεδομένων ανθρώπινου δυναμικού της Disney από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2022 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υπάλληλοι της Disney αμείβονταν περίπου 2% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους, αναφέρει η αγωγή. Η σχετική μελέτη έγινε από τον Ντέιβιντ Νιούμαρκ, καθηγητή και οικονομολόγο, ειδικό σε θέματα εργασίας του Πανεπιστημίου Ίργουιν της Καλιφόρνια.

Η Disney αμφισβητεί τα ευρήματα

«Οι ισχυρισμοί των εναγόντων σχετικά με ένα υποτιθέμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι απλώς ψευδείς, κάτι που θα αποδείξουμε μέσω της δικαστικής διαδικασίας», δήλωσε η Σουάνα Σουόνσον, αναπληρώτρια γενική σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος επί θεμάτων εργατικού δικαίου της Disney.

Η αρχική αγωγή κατατέθηκε από την LaRonda Rasmussen το 2019, αφού έμαθε ότι έξι άνδρες με τον ίδιο τίτλο εργασίας κέρδιζαν σημαντικά περισσότερα χρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρόσφατα προσληφθέντος με αρκετά χρόνια λιγότερη εμπειρία από εκείνη, ο οποίος κέρδιζε 20.000 δολάρια περισσότερα, σύμφωνα με την αγωγή. 9 νυν ή πρώην εργαζόμενοι της Disney έχουν προσχωρήσει στην αγωγή.

Έχουμε ακόμα δρόμο. Πολύ δρόμο. Πάρα πολύ δρόμο.