LIFE

H σορός του Salvador Dali θα εκταφεί για τεστ DNA

Μια γυναίκα από την Ισπανία, που διαβάζει κάρτες ταρώ, κινεί τις διαδικασίες ενάντια στην πολιτεία της Ισπανίας προκειμένου να αποδείξει ότι ο Salvador Dali ήταν πατέρας της.

Η 61χρονη Maria Pilar Abel Martínez, η κόρη μιας κοπέλας που ζούσε δίπλα σε ένα από τα σπίτια του Dali, υποστηρίζει ότι η μητέρα της είχε ένα ειδύλλιο με τον Dali, περίπου έναν χρόνο πριν γεννηθεί εκείνη. Η ίδια έχει ξαναπροσπαθήσει να κάνει τεστ πατρότητας το 2007, αλλά δεν έλαβε ποτέ τα αποτελέσματα.

O Dali άφησε τα ακίνητά του στο ισπανικό κράτος, και αν η Martinez κερδίσει αυτή την υπόθεση, δε θα μπορεί μόνο να ζητήσει το όνομα του πατέρα της, αλλά να λάβει κι ένα μέρος της τεράστιας περιουσίας του. Η ίδια δήλωσε στο ισπανικό περιοδικό “El Mundo”, “το μόνο που μου λείπει είναι ένα μουστάκι”.

Ο Dali ήταν παντρεμένος με τη Gala Dali, η οποία ήταν επίσης και διευθύντρια της επιχείρησής του, αλλά και μία από τις μούσες του, για περισσότερα από 50 χρόνια. Η Gala είχε εραστές με τη συγκατάθεση του συζύγου της και οι ιστορίες γύρω από τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Dali είναι ακόμα πιο παράξενες, αφού ο ίδιος δήλωνε και ανίκανος και παρθένος, παρά το ότι ήταν παντρεμένος και είχε πάντα γύρω του νεότερες και όμορφες γυναίκες. Έλεγε συχνά πως το μόνο που ήθελε από αυτές ήταν η ομορφιά τους και τίποτ’ άλλο.

Αυτές οι πληροφορίες, καθώς και η έλλειψη κληρονόμων, αντικειμένων ή μαρτύρων, οδήγησαν τον δικαστή που προεδρεύει της υπόθεσης να ζητήσει την εκταφή του σώματος του καλλιτέχνη, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ένα βιολογικό δείγμα. Το Ίδρυμα Dali αναμένεται να αρνηθεί την κίνηση αυτή, ώστε να αποφύγει αυτό που πολλοί θα θεωρήσουν ίσως αμαύρωση τόσο της κληρονομιάς του, όσο και της σορού του. Το σώμα του είναι θαμμένο σε μια κρύπτη κάτω από το θέατρο και το μουσείο Dali στην πατρίδα του, το Figueres της Ισπανίας. Μέχρι στιγμής, βέβαια, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εκταφή.

Κεντρική φωτογραφία: (AP-PHOTO)