ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

5 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Άγιο Βαλεντίνο

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα (μεγάλη η χάρη του), τα σοκολατάκια σε σχήμα καρδούλας, οι κάρτες με τα γλυκά μηνύματα και τα τριαντάφυλλα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε διάφορα σπίτια ενώ οι υποσχέσεις για αιώνια αγάπη δίνουν και παίρνουν στο facebook παρέα με ρομαντικά τραγούδια.

Γιατί όμως γιορτάζουμε αυτή την μέρα; Ο αρχικός σκοπός δεν ήταν να πλουτίσουν τα ανθοπωλεία αλλά να τιμηθεί η μνήμη ενός παπά που αψηφώντας την απόφαση του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου Κλαύδιου του Β’ πάντρευε στα κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Ένα σύντομο μάθημα ιστορίας

Μια από τις πιο διαδεδομένες ιστορίες για τον Βαλεντίνο αναφέρει ότι τον 3 μ.χ αιώνα ο Ρωμαίος Αυτοκράτος Κλαύδιος ο Β’ απαγόρεψε τους γάμους των νεαρών υπηκόων του, ώστε οι στρατιώτες να μην έχουν καμία δικαιολογία για να βρεθούν μακριά από το πεδιό της μάχης. Ο Βαλεντίνος όμως άρχισε να παντρεύει στα κρυφά όσους ήθελαν κάτι που έγινε γνωστό στην αυτοκρατορία και όλοι έσπευδαν στη Ρώμη, στον ”φίλο των ερωτευμένων” ώστε να τους ενώσει με τα ιερά δεσμά του γάμου. Όταν το έμαθε ο Κλαύδιος του ζήτησε να αλλαξοπιστήσει και να απαρνηθεί τα πιστεύω του, ο Βαλεντίνος αρνήθηκε και έτσι καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό και αποκεφαλισμό. Η εκτέλεσή του έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.χ και μερικές δεκαετίες αργότερα η Καθολική Εκκλησία τον ανακήξυρε άγιο και καθιέρωσε τη διάσημη πια γιορτή.

Γιατί όμως δίνουμε κόκκινα τριαντάφυλλα;

Στη Βικτωριανή εποχή οι άνθρωποι εξέφραζαν τα συναισθήματά τους δίνοντας ανθοδέσμες με συγκεκριμένο συνδυασμό λουλουδιών (η λεγόμενη floriography- η γλώσσα των λουλουδιών). Το κάθε λουλούδι δηλαδή είχε το δικό του ξεχωριστό μήνυμα και αυτό που είχαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα ήταν φυσικά συνυφασμένο με την αγάπη.

Και γιατί είναι το κόκκινο χρώμα το σήμα κατατεθέν της γιορτής;

Το κόκκινο γενικότερα θεωρείται το χρώμα της αγάπης και του πάθους και σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Rochester οι άντρες θεωρούν μια γυναίκα πιο ελκυστική όταν φοράει ρούχα αυτού του χρώματος. Το ίδιο πράγμα ακριβώς ισχύει και για τις γυναίκες, οι οποίες έλκονται περισσότερο από αυτό το χρώμα.

Οι σοκολάτες πάλι γιατί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο;

Για αυτή τη συνήθεια πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Richard Cadbury, ο οποίος είναι από τους πρώτους ανθρώπους που έφτιαξαν σοκολατάκια και τα έβαζε σε όμορφα κουτιά την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πιστεύεται μάλιστα πως ήταν ο πρώτος που έκανε και κουτί σε σχήμα καρδιάς κάτι που βοήθησε σημαντικά στην επικράτηση αυτή της συνήθειας.

Οι αφιερώσεις στις cheesy κάρτες πώς ξεκίνησε;

Στα μέσα του 18ου αιώνα ήταν πολύ συνηθισμένο για τους άντρες να στέλνουν κάρτες με μηνύματα στις αγαπημένες τους, κάτι που γινόταν φυσικά και την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου. Μπορεί οι κάρτες να μην ήταν cheesy τότε και να μην έπαιζαν τραγούδια όταν τις άνοιγες αλλά ήταν εκείνες που ξεκίνησαν αυτή την παράδοση.