SHOPPING

Τα best sellers του Σεπτεμβρίου

Το γούστο είναι υποκειμενικό αλλά τα 10 αυτά βιβλία ήταν τα πιο ευπώλητα του Σεπτεμβρίου. Το καλοκαίρι διάβασες μόνο περιοδικά, ήρθε η στιγμή να βάλεις σε λειτουργία τη σκέψη σου και να απασχολήσεις το κεφάλι σου δημιουργικά. Εμείς φτιάξαμε τη λίστα αλλά οι επιλογές θα είναι πάντα αμέτρητες.

Το ημερολόγιο του γάμου μας, Swinson Antonia

 

Ο γάμος αποτελεί για κάθε ζευγάρι μια γιορτή χαράς, αλλά και μια πηγή άγχους και κούρασης. Το Ημερολόγιο του γάμου μας θα σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα το χρόνο και τις υποχρεώσεις σας, και θα σας προσφέρει ξεχωριστές ιδέες και συμβουλές ώστε να πραγματοποιήσετε το γάμο των ονείρων σας. Ένα όμορφο ενθύμιο για σας! Το ιδανικό δώρο για κάθε μελλόνυμφο ζευγάρι!

Πέτρινοι κύκνοι, Ευσταθίου Ευαγγελία

 

Για τον Μπράιαν Κάραν η συνεργασία με αυτή τη γυναίκα είναι η πιο επικίνδυνη αποστολή που ανέλαβε ποτέ στην καριέρα του. Όλα όμως δείχνουν πως είναι το αντίτιμο που οφείλει να πληρώσει για να κατακτήσει τον προσωπικό του παράδεισο. Για την Κασσάνδρα η συνεργασία με αυτό το δύστροπο άντρα είναι το πιο δύσκολο δίλημμα που αντιμετώπισε ποτέ στη ζωή της. Όλα όμως δείχνουν πως πρέπει να συμβιβαστεί με τις μυριάδες αντιθέσεις τους για να κατακτήσει την προσωπική της γαλήνη. Κοινός τους στόχος η ανεύρεση ενός αγάλματος, του πολυθρύλητου Χρυσού Εκδικητή, που αποτελεί ταυτόχρονα την αιτία των δεινών τους και την Ιθάκη τους. Κοινός τους εχθρός κάποιος που επιμένει να τους θυμίζει πως όταν οι κύκνοι κελαηδούν πεθαίνουν.

Η μουσική του κόσμου, Γουβέλη Γιώτα Ν.

 

Σε κάποια γωνιά της ελληνικής υπαίθρου στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όπου η κλειστή κοινωνία καθρεφτίζει τη μιζέρια αλλά και την ισχύ της ανθρώπινης ύπαρξης, η 17χρονη Αρτεμισία γνωρίζει τη βίαιη όψη της ζωής και στιγματίζεται για πάντα. Θα ξαναβρεί το χαμόγελό της στα μάτια του νεαρού Κωστή και μαζί θα ονειρευτούν και θα σχεδιάσουν μια καλύτερη ζωή που θα τους οδηγήσει στην πόλη, αφήνοντας για πάντα πίσω το παρελθόν.Ωστόσο, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους θα ανατραπούν πολλές φορές ακόμα.

Το αόρατο ρήγμα, Δοξιάδης Αρίστος

 

Το βιβλίο ανασυνθέτει την πολιτική οικονομία της Ελλάδας με τα εργαλεία της νεοθεσμικής σχολής. Συγκεράζει την καθημερινότητα με τα μακρομεγέθη, τους “ανθρώπους'” με τους “αριθμούς”, το τοπικό με το παγκόσμιο. Αρχίζει με παραδείγματα από τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη γεωργία, τη δημόσια διοίκηση και από άλλες δραστηριότητες, και φθάνει στα ελλείμματα, στην ανεργία, και στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με απλά λόγια και ανθρώπινους όρους, περιγράφει τι σημαίνει η μετάβαση από την στρεβλή ευμάρεια της μεταπολίτευσης σε μια παραγωγική και εξωστρεφή ανάπτυξη.

Νίκη, Xρήστος Xωμενίδης

 

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδοµήντα ηµερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –στη διάρκεια της Κατοχής και του Εµφυλίου– η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όµως εκείνο δεν έπαψε στιγµή να αγαπάει κανέναν τους. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –όταν γεννήθηκε– ο πατέρας του ήταν ”ο ηρωικός αρχηγός των εργατών” και –όταν µεγάλωσε– έγινε ”ο προδότης της εργατικής τάξης”. Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε. Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανοµία. Κλεισµένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνοµα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν. Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του. Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η µάνα µου. (Αυτό όµως έχει τη λιγότερη σηµασία.) Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσµο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώµους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όµως το αφήνουν να τα λυγίσει. Οι άνθρωποι της ”Νίκης” είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.

Μικρή Ιστορία της Αθηναικής Δημοκρατίας, Μοσσέ Κλώντ

 

Στο βιβλίο αυτό, η Claude Mosse αφηγείται την περιπέτεια της δηµοκρατίας µέσα από τα µάτια εχθρών και φίλων του πολιτεύµατος, τις διακυµάνσεις της δηµοτικότητάς του, τις παραµορφώσεις, τις παγίδες, τους θριάµβους και τις αποτυχίες του. Μέσα από την εξέλιξη της δηµοκρατίας και τις ποικίλες ιδέες γύρω από αυτή, η Claude Mosse φωτίζει την πολιτική καταγωγή µας, καταδεικνύοντας πώς οι αρετές και τα ελαττώµατα του σύγχρονου κόσµου οφείλονται στην πορεία της ιστορίας, πιθανώς µάλιστα στην ίδια την ανθρώπινη φύση. Πολιτική φαυλότητα, αρχοµανία, δηµαγωγία, πελατειακό κράτος, πραξικοπήµατα, κοινωνικός αποκλεισµός, ιδεολογικές συγκρούσεις, κίνδυνος αναρχίας, κίνδυνος τυραννίας: τίποτα δεν είναι όσο καινούριο φαίνεται.

Πλάσματα μιας μέρας, Ίρβιν Γιάλομ

 

Ρίξαμε και οι δυο μια ματιά στο ρολόι. Ο χρόνος μας είχε τελειώσει εδώ και μερικά λεπτά. Αργά αργά ο Τσaρλς μάζεψε τα πράγματά του. ”Είμαι εξαντλημένος” ψιθύρισε. ”Κι εσύ θα κουράστηκες”. Σηκώθηκα στητός, ίσιωσα τους ώμους. ”Καθόλου. Στην πραγματικότητα με ζωντανεύει μια συνεδρία βαθιά και ουσιαστική όπως η σημερινή. Έκανες πολλή και καλή δουλειά σήμερα, Τσaρλς. Δουλέψαμε καλά”. Του άνοιξα την πόρτα του γραφείου και όπως κάθε φορά δώσαμε τα χέρια καθώς έφευγε. Έκλεισα την πόρτα και ξαφνικά χτύπησα με την παλάμη μου το μέτωπό μου και είπα: ”Όχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Δεν μπορώ να τελειώσω τη συνεδρία με τέτοιο τρόπο”. Ξανάνοιξα την πόρτα, τον φώναξα και του είπα: ”Τσαρλς, δεν ξέρω τι μ’ έπιασε, γύρισα πίσω σε μια παλιά συνήθεια κι έκανα κάτι που δεν θέλω πια καθόλου να γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι με κούρασε που μπήκαμε σε βαθιά και δύσκολα θέματα, για την ακρίβεια είμαι λίγο εξαντλημένος και χαίρομαι που δεν έχω να δω κανέναν άλλο σήμερα”. Τον κοίταξα και περίμενα. Δεν ήξερα πώς θ’ αντιδρούσε. ”Το είχα καταλάβει, Ιρβ. Σε ξέρω καλύτερα απ’ όσο νομίζεις. Καταλαβαίνω πότε προσπαθείς απλώς να φερθείς σαν ψυχοθεραπευτής”. ”Με τον Δήμιο του έρωτα ο Γιάλομ εγκαινίασε ένα νέο λογοτεχνικό είδος: αφηγήσεις από το χώρο της ψυχοθεραπείας συνδυασμένες με το πάθος για την κλασική λογοτεχνία και με το βάθος του δοκιμιακού λόγου.

Θα ξαναρθούν τα χελιδόνια, Αλκυόνη Παπαδάκη

 

Η νεαρή Ολάνθη προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιθέσεων, εκεί όπου η σκληρότητα στέκεται δίπλα στη φιλευσπλαχνία, το γέλιο έρχεται μαζί με το δάκρυ, το μίσος φωλιάζει πλάι στην αγάπη. Κουβαλώντας ένα παρελθόν που ακόμη και η ίδια αγνοεί και με μοναδικό στήριγμά της τη φίλη της Μαλαματένια, ζει και ελπίζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεινά. Πολυάριθμα πρόσωπα και ζωές που διασταυρώνονται δημιουργούν μια συνεχή αλληλουχία αφηγήσεων. Ο κάθε ήρωας εξομολογείται τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του εκδοχή που διαφοροποιεί τα γενόμενα, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει έναν ολόκληρο κόσμο που ζει και ενεργεί σε μια εποχή σε βαθιά αξιακή κρίση.

Η άκρα ταπείνωση, Ρέα Γαλανάκη

 

Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν ”ξενώνα” του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή ματιά τους εισδύει –με τον δικό της τρόπο– στην αόρατη πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, χωρίς όμως να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη. Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη πόλη είτε λίγο αργότερα. Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα, η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις, με τα εμβληματικά γεγονότα, με την ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, με τη μνήμη αλλά και με την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.

Πάντα θα επιστρέφω, Θοδωρής Καλλιφατίδης

 

Η ‘Ελενα από τη Χρυσοπηγή, ένα χωριό κοντά στα Γρεβενά, ξεκινά το 1932, που γεννιέται, το μεγάλο ταξίδι της ζωής της με σταθμούς την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο, τον πρώτο έρωτα και τον γάμο, την πρώτη μετανάστευση την Αυστραλία, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη δεύτερη μετανάστευση στη Σουηδία, τη γέννηση της κόρης της, τη Χούντα, τη Μεταπολίτευση… Μέσα από την αφήγηση αυτής της γεμάτης ανατροπές ζωής, ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, με τη μαγική του πένα, ξεδιπλώνει συναρπαστικά την πρόσφατη ιστορία αυτής της Ελλάδας, της τόσο ταλαιπωρημένης αλλά ταυτόχρονα και τόσο γοητευτικής.