SHOPPING

10 προτάσεις βιβλίων για τις ανοιξιάτικες μέρες που ήρθαν

Οι νέες κυκλοφορίες των ελληνικών εκδοτικών οίκων καλύπτουν όλα τα λογοτεχνικά γούστα και είναι εδώ για να μας κάνουν παρέα, καθώς απολαμβάνουμε τις λιακάδες της φετινής άνοιξης.

Ρέα Γαλανάκη – Η Άκρα Ταπείνωση, Εκδόσεις Καστανιώτης

Το νέο μυθιστόρημα της αγαπημένης συγγραφέως εστιάζεται στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Μέσα από την ιστορία μιας πρώην φιλολόγου και μιας πρώην ζωγράφου, που φιλοξενούνται σε έναν ξενώνα του κέντρου της Αθήνας, αναδεικνύονται οι σχέσεις των ανθρώπων, όπως έχουν πλέον προσδιοριστεί από τη φτώχεια και τις σφοδρές κοινωνικές συγκρούσεις. Ο αναρχικός γιος της μιας ηρωίδας διασταυρώνεται με τον χρυσαυγίτη γιο ενός προσώπου που φροντίζει και τις δυο ηρωίδες και όλοι μαζί συναντιούνται με μια νεαρή μετανάστρια, έναν γιατρό και μια κοινωνική λειτουργό. Οι πρωταγωνιστές, μέσα σε μια Αθήνα που σπαράσσεται από τις διαδηλώσεις για το Δεύτερο Μνημόνιο, τον Φεβρουάριο του 2012, προσπαθούν να προσδιορίσουν ξανά την ταυτότητά τους και να ελέγξουν τη ζωή τους.

Junot Diaz– Να πώς χάνεις μια γυναίκα, Εκδόσεις Πατάκης

 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός συγγραφέας επέστρεψε στο λογοτεχνικό προσκήνιο, μετά το 2007, με ένα βιβλίο για την απιστία και τη δύναμη της επίμονης αγάπης κάθε είδους. Το χειμαρρώδες νέο έργο του αποτελείται από 9 μικρές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους. Στο Νιου Τζέρζι, σε ένα νοσοκομείο, μια γυναίκα πλένει τα ρούχα του εραστή της και σκέφτεται τη σύζυγό του. Στη Βοστόνη, ένας άντρας αγοράζει στον μοναχογιό του, καρπό του παράνομου έρωτά του, το πρώτο του ρόπαλο και γάντι του μπέιζμπολ. Στην καρδιά όλων των ιστοριών βρίσκεται ο Γιούνορ (κεντρικός ήρωας και σε άλλα έργα του συγγραφέα), ένας νεαρός απερίσκεπτος και γεμάτος λαχτάρα να ερωτευτεί και ν’ αγαπήσει.

Καζούο Ισιγκούρο – Ο θαμμένος γίγαντας, Εκδόσεις Ψυχογιός

Δέκα χρόνια μετά το δυστοπικό μυθιστόρημα ‘Μη μ’ αφήσεις ποτέ’, που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, το νέο μυθιστόρημα του βρετανοϊάπωνα συγγραφέα εστιάζει στην εποχή των θρύλων και συγκεκριμένα στην αγγλική εξοχή, γύρω μετά το θάνατο του Βασιλιά Αρθούρου. Ο Αξλ και η Μπέατρις είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό, διατηρώντας θολές μνήμες, εξαιτίας μιας μυστηριώδους ομίχλης που επικρατεί στην περιοχή και προκαλεί ένα είδος φθοράς. Το ζευγάρι αποφασίζει να αφήσει το σπίτι του και να ξεκινήσει ένα άγριο ταξίδι αναζήτησης, με σκοπό να βρουν το γιο τους, που έχουν να δουν χρόνια. Ένα συγκινητικό παραμύθι για τις χαμένες μνήμες, την αγάπη, την εκδίκηση και τον πόλεμο.

Αύγουστος Κορτώ – Το βιβλίο της Κατερίνας, Εκδόσεις Πατάκης

 

Η αληθινή και συγκινητική ιστορία της Κατερίνας, δοσμένη από το γιο της, αγαπημένο Έλληνα συγγραφέα και μεταφραστή. Η Κατερίνα ήταν μια γυναίκα που πάλεψε ηρωικά με την ψυχική αρρώστια και που μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Η προσωπικότητα της Κατερίνας αποδίδεται και μέσα από την οικογενειακή ιστορία της, που είναι γεμάτη με μυστικά και ενοχές.

Εξάλλου, η ίδια η Κατερίνα μάς λέει: Αυτό το βιβλίο με διαλύει. Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι.

Κραδασμοί – Τζόναθαν Φράνζεν, Εκδόσεις Ψυχογιός

 

Το νέο μυθιστόρημα ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια του Λούις Χόλαντ. Ο πατέρας του είναι ένας αριστεριστής ιστορικός που ασχολείται μόνο με το αντικείμενό του. Η μάνα του, μια αγχωμένη γυναίκα που επιθυμεί μόνο την κοινωνική καταξίωση. Η αδερφή του, μια εγωκεντρική νεαρή που φεύγει από το σπίτι για σπουδές. Μια κληρονομιά πολλών εκατομμυρίων για τη μητέρα του Λούις θα δημιουργήσει για την οικογένεια μια σειρά αλλεπάλληλων κραδασμών, που θα οδηγήσουν σε μεταμορφώσεις των προσώπων. Ο Φράνζεν ασχολείται ξανά με το θέμα που τον καθιέρωσε, την οικογένεια και τη σχέση της με την κοινωνία και τον κόσμο.

Ο Τζόναθαν Φράνζεν επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα την Ελλάδα και θα μιλήσει την Τρίτη 28 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Tove Alsterdal – Οι γυναίκες στην παραλία, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Ένα εξαιρετικό θρίλερ, που αποτελείται από τις περιπλεκόμενες ιστορίες τριών γυναικών. Της Μαίρης, που από την Αφρική ξεκινά να περάσει κρυφά στην Ισπανία. Οι λαθρέμποροι που τη μεταφέρουν μαζί με άλλους, πετούν τους μετανάστες στη θάλασσα κι αυτοί σώζονται με τη βοήθεια ψαράδων. Της Τερές, που είναι έφηβη και ταξιδεύει με τον πατέρα της στη νότια Ισπανία. Η Τερές ανακαλύπτει στη θάλασσα το πτώμα ενός αφροαμερικανού άντρα, που πιστεύεται πως επέβαινε σε βάρκα με παράνομους μετανάστες. Τέλος, της Αλίνα, που αναζητά τον αγνοούμενο σύζυγό της, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι για ρεπορτάζ σχετικά με τη λαθραία εισαγωγή ανθρώπων στην Ευρώπη.

Πωλ Όστερ – Η επινόηση της μοναξιάς, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα του μεγάλου συγγραφέα, που αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια. Πρόκειται για το πρώτο του πεζογραφικό έργο, σε νέα μετάφραση. Με το έργο αυτό αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς.

Η επινόηση της μοναξιάς είναι ένα βιβλίο για έναν άνδρα μόνο σ’ ένα δωμάτιο και συγκεκριμένα για εμένα. Αυτό που συμβαίνει όταν είσαι μόνος, είναι ότι καταλαβαίνεις πως εντός σου κατοικούν κι άλλοι. Εντός σου κατοικούν κι άλλοι κι εσύ υπάρχεις ως άτομο μόνο σε συσχετισμό με τους άλλους”.

Λένα Κιτσοπούλου – Το μάτι του ψαριού, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Οι ήρωες των ιστοριών της Κιτσοπούλου, με αφορμή τη ματαιότητα της ζωής, θα τρελαθούν από τη φυσική τρέλα που κατακλύζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Θα φαίνεται πως έχουν μια κανονική ζωή. Ενδεχομένως και πως τα έχουν όλα. Μπροστά, βέβαια, στην απώλεια, οι ήρωες τούτοι θα βρεθούν μέσα σε καταστάσεις όπου θα λειτουργήσουν με βάση τα πιο σκοτεινά τους ένστικτα. Η τρίτη συλλογή διηγημάτων της Κιτσοπούλου μάς μιλάει για το μάτι του ψαριού, του συγγραφέα, του γείτονα, που απλώς μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει, χωρίς να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Χάνα Κεντ – Έθιμα Ταφής, Εκδόσεις Ίκαρος

 

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντέξει, όταν η ζωή της εξαρτάται από τις ιστορίες των άλλων; Στο βιβλίο αυτό, που κάνει πάταγο παγκοσμίως και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, η Χάνα Κεντ διηγείται την ιστορία της Άγκνες, που διαδραματίζεται στη Βόρεια Ισλανδία του 1829. Η ηρωίδα καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία του εραστή της. Με απόφαση του κράτους, περνάει τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο αγρόκτημα της οικογένειας ενός νομαρχιακού υπαλλήλου. Μαζί της έρχεται σε επαφή μόνο ο νεαρός ιερέας, που προσπαθεί να τη στηρίξει ως το τέλος της ζωής της. Η ιστορία της Άγκνες ξεδιπλώνεται σιγά και η οικογένεια που τη φιλοξενεί αρχίζει να συνειδητοποιεί με φρίκη πως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νόμιζε.

Sarah Waters – Οι ενοικιαστές, Εκδόσεις Λιβάνη

 

Λονδίνο, 1922. Οι βετεράνοι του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και οι άνεργοι Βρετανοί περιμένουν τις κοινωνικές αλλαγές που ποτέ δεν έρχονται. Σε ένα αριστοκρατικό σπίτι νότια της πόλης, οι ιδιοκτήτριες προσπαθούν να συνέλθουν μέσα στα απόνερα του πολέμου κι έτσι αρχίζουν να νοικιάζουν δωμάτια σε ξένους. Η άφιξη της Λίλιαν και του Λέοναρντ Μπάρμπερ, ενός ζευγαριού της μικροαστικής τάξης θα φέρει μεγάλη αναστάτωση. Μια ερωτική ιστορία που συνδυάζεται με αστυνομικό μυστήριο, με έντονο σασπένς και πολλές εκπλήξεις.