ΒΙΒΛΙΑ

4 βιβλία για να διαβάσεις μετά από έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ το τέλος. Μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό σου, ίσως κοντά και σ' ένα βιβλίο. Όπως κι αν επιλέγει η καθεμία κι ο καθένας να περνάει αυτή την επώδυνη περίοδο, η ανάγκη για ηρεμία και προσωπικό χρόνο θα έρθει αργά ή γρήγορα και θα είναι επιτακτική. Θα βγεις, θα πιεις, θα μιλήσεις με τους φίλους σου και κάποια στιγμή θα θελήσεις λίγο χρόνο για σένα. Ακριβώς τότε, θα στρέψεις το βλέμμα σου στο ράφι με τα βιβλία. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στιγμή να ξεκινήσεις ένα βιβλίο. Μερικές φορές όμως οι συνθήκες και η ψυχολογία μας έχει ανάγκη από ταύτιση και υπερανάλυση. «Να γυρέψεις νοσηλεία στα σινεμά και στα βιβλία», που λέει και το τραγούδι.

Ένας Χωρισμός, Katie Kitamura

Μια νεαρή γυναίκα και ο άπιστος συγγραφέας σύζυγός της συμφωνούν ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει. Αποφασίζουν να μην αποκαλύψουν σε κανέναν τον χωρισμό τους. Όμως μια μέρα, και ενώ η γυναίκα έχει προχωρήσει πια στη ζωή της, μαθαίνει ότι εκείνος, έχει εξαφανιστεί. Είχε μεταβεί στον Γερολιμένα της Μάνης (ω ναι!), όπου έκανε έρευνα πάνω στις μοιρολογίστρες της περιοχής, για το επόμενο βιβλίο του. Παρότι η ηρωίδα αμφιταλαντεύεται, τελικά αποφασίζει να ταξιδέψει στα μέρη μας. Μετέωρη ψυχολογικά και συναισθηματικά στο άγριο περιβάλλον της Μάνης, αναζητά τα αίτια που οδήγησαν τον γάμο της σε αποτυχία, συνειδητοποιώντας παράλληλα πόσο λίγα γνώριζε πραγματικά για τον άντρα που αγαπούσε. Ένα βιβλίο για την απιστία, την απόσταση και τη συμπόνοια, που δεν θα θες ν’ αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να τελειώσει (εκδόσεις Κέδρος).

Να Πώς Χάνεις Μια Γυναίκα, Diaz Junot

 

Ένα βιβλίο για την απιστία και κυρίως για τη βασανιστική δύναμη της αγάπης. Μια καταδικασμένη σχέση παραδέρνει σε μια παραλία του Αγίου Δομίνικου. Στη λάβρα του πλυσταριού ενός νοσοκομείου του Νιου Τζέρσυ, μια γυναίκα πλένει τα ρούχα του εραστή της και σκέφτεται τη σύζυγό του. Στη Βοστόνη, ένας άντρας αγοράζει για τον μοναχογιό του, καρπό του παράνομου έρωτά του, το πρώτο του ρόπαλο και γάντι του μπέιζμπολ. Στην καρδιά όλων αυτών των ιστοριών βρίσκεται ο ασυγκράτητος Γιούνιορ, ένας νεαρός ξεροκέφαλος που η λαχτάρα του για έρωτα συναγωνίζεται μόνο την απερισκεψία του, και οι εντυπωσιακές γυναίκες που αγαπάει και χάνει. Ο Junot Diaz, ένα από τα πιο λαμπρά φοβερά παιδιά της αμερικανικής λογοτεχνικής σκηνής σ’ ένα από τα καλύτερα βιβλία του (εκδόσεις Πολιτεία).

Για Τι Πράγμα Μιλάω Όταν Μιλάω Για Το Τρέξιμο, Haruki Murakami

Για πολλούς ανθρώπους το τρέξιμο δεν είναι μια απλή μορφή άσκησης, αλλά μια δραστηριότητα με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες. Πράγματι οι ειδικοί λένε ότι μάχεται την κατάθλιψη. Για τον Murakami είναι το μυστικό για να συνεχίσει να γράφει μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Καθώς τρέχω» γράφει, «λέω στον εαυτό μου να σκεφτεί ένα ποτάμι. Και σύννεφα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σκέφτομαι τίποτα. Το μόνο που κάνω είναι να τρέχω ασταμάτητα μες στο δικό μου, οικείο, χειροποίητο κενό, την δική μου προσωπική νοσταλγία. Κι αυτό είναι υπέροχο. Ας λένε ό,τι θέλουν». Μέσ’ απ’ τον θαυμαστό φακό ενός αθλήματος αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις κι εμπνεύσεις: Η καταλυτική στιγμή όπου αποφάσισε να γίνει συγγραφέας, οι μεγαλύτεροι θρίαμβοι αλλά και οι απογοητεύσεις του, το πάθος του για τους δίσκους βινυλίου, και, μετά τα πενήντα, η αναπόφευκτη φθορά της ηλικίας, το αγαπημένο του μοτίβο της “απώλειας” και η επώδυνη σοφία της ωριμότητας. Ο Murakami ενδείκνυται για πάσα ασθένεια της ψυχής. Μπορεί να νομίζεις ότι σε «ρίχνει» αλλά στην πραγματικότητα σε βοηθάει να σε γνωρίσεις καλύτερα (εκδόσεις Ωκεανίδα)

 

Η Τέχνη Του Χωρισμού, Guy de Maupassant

Mια παλέτα δέκα γλυκόπικρων διηγημάτων του Γάλλου συγγραφέα αφιερωμένη στον χωρισμό- τι άλλο-. Υπάρχει τέχνη για να χωρίζεις; γιατί δεν υπάρχει δίκαιος χωρισμός; Οι χαρακτήρες των ιστοριών φαντάζουν σαν καρικατούρες που γελοιοποιούνται, τα σκηνικά έχουν υπερβολή, σκάνδαλο, αλλά και χιούμορ. Το πολύ απολαυστικό βιβλίο του «μάγου» του μικροδιηγήματος, Maupassant, σε κάνει να συνειδητοποιείς πόσο από τη ζωή βγαλμένα είναι όλα, κι αυτός τελικά είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφορτιστείς συναισθηματικά και να σταθείς με ψυχραιμία απέναντι στο προσωπικό σου δράμα, ακόμα και να γελάσεις μ’ αυτό (εκδόσεις Ροές).