WATCHLIST

Το “Her Story” είναι η πρώτη trans σειρά που διεκδικεί βραβείο EMMY

Το "Her Story" είναι μία σειρά, η πρώτη στα χρονικά αυτού που λέμε "τηλεόραση", που το σενάριο, την παραγωγή και τους κεντρικούς ρόλους έχουν αναλάβει διαφυλικά άτομα. Ως εκ τούτου είναι μία σειρά που στρέφει το φακό στο φαινόμενο "trans". Αλλά δεν το κάνει εμμονικά, ούτε με διάθεση διδιακτισμού. Απευθύνεται σε όλους.

Μια ακόμα πρωτοτυπία της είναι πως δεν έχει προηγούμενο στο ότι είναι υποψήφια στα φετινά βραβεία ΕΜΜΥ (Κυριακή κοντή γιορτή) ως “Outstanding Short-Format Live-Action Entertainment Program”, κατηγορία η οποία εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα-το 2011-αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την επικράτηση του streaming μέσω vimeo, youtube και των αντίστοιχων καναλιών στις οθόνες μας ως official μέσα παρακολούθησης προγραμμάτων.

Σε αντίθεση με το μεγάλο και ώριμο αδερφό (κινηματογράφος) της, ο οποίος αργά πλην σταθερά πήρε θέση με mainstream attitude στην απεικόνιση της LGBTQ κοινότητας- ας είναι καλά τύποι όπως ο Pedro Almodovar (Όλα για τη μητέρα μου”), ο Duncan Tucker (“Τransamerica”),η Jennie Livingston (“Paris is burning”) και μερικοί άλλοι- η κατά τ’ άλλα θαρραλέα μικρή οθόνη για καιρό δίσταζε να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο underground επίπεδο.

Ώσπου τη στροφή προς το queer άρχισαν να παίρνουν με τόλμη σειρές όπως το “Transparent”, το “Sense 8”, το “Different People” και φυσικά το “Orange is the new black”. Μερίδιο ευθύνης στο να ανοίξει το θέμα τρυφερά κι ευαίσθητα σαφώς έχει και η τεράστια διάσταση δημοσιότητας που πήρε το success trans story της Caitlyn Jenner.

 

Το “Her Story” είναι η μοναδική πραγματικά ανεξάρτητη σειρά στον κατάλογο υποψηφιοτήτων των φετινών EMMY. Τα 100.000 δολάρια του budget προέκυψαν μέσω καμπάνιας στο indiegogo και αρχικά οι προσδοκίες της Jen Richards και της υπόλοιπης ομάδας ήταν πολύ συγκρατημένες. Γιατί, πόσο αυθόρμητα να ενδιαφέρει το straight κοινό το αλα Σταχτοπούτα γραμμένο στόρι μίας transexual;

Η δικηγόρος Jen Richards, η οποία εκτός από δημιουργός της σειράς είναι και η πρωταγωνίστρια, παλεύει εδώ και χρόνια ώστε η ιστορία των διαφυλικών ατόμων να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά και μάτια. Τρανσέξουαλ και η ίδια, η δικηγόρος Richards, εχει φτιάξει ντοκιμαντέρ, έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει δώσει διαλέξεις και γενικά τα δίνει όλα για το κίνημα των Trans. “Θέλαμε να κάνουμε τη σειρά όσο  γίνεται πιο πολύ προσβάσιμη στo κοινό. Πολλά από τα άτομα που θα ‘θελαν να την δουν δεν έχουν χρήματα για συνδρομή στο Netflix ή το Amazon” δήλωσε πρόσφατα εξηγώντας που επέλεξε να τη δώσει στο youtube.

Στο “Her Story” λοιπόν παρακολουθούμε τη ρομαντική ιστορία τριών γυναικών, οι οποίες ζουν και το παλεύουν στο Λος Άντζελες. Oι δύο είναι τρανσέξουαλ και η τρίτη δημοσιογράφος που έρχεται πολύ κοντά με τη μία από τις δύο. Αν σ’ αρέσουν οι ταμπέλες, τότε βάλε μία από πάνω που να γράφει “queer εκδοχή του Girls και του Sex and the city. Μα πάνω και πέρα απ’ όλα είναι μια σειρά που διεκδικεί με τον πιο τρυφερό τρόπο το δικαίωμα των trans, και όλων των ανθρώπων που θέλουν να είναι διαφορετικοί, στο να ζουν ό,τι υπαγορεύει το λήμμα “φυσιολογικά”, μέσα σε μία κοινωνία που αντί να τους σπρώχνει στο περιθώριό της θα σέβεται και θα εκτιμά τη θέση τους μέσα σ’ αυτήν. Γι’ αυτό και η αναγνώριση που κερδίζει αυτή τη στιγμή μέσα από την υποψηφιότητά της για ΕΜΜΥ μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκαλεί.