WATCHLIST

Ποτέ δε θα είσαι συναισθηματικά έτοιμη για το Queer Eye, αλλά πρέπει να το δεις

Όταν χρειάζεσαι κάτι για να επιβιώσεις από μια 11ωρη πτήση, οι συμβουλές των ανθρώπων που ξέρουν από τηλεόραση και από Μάριον, είναι συνήθως σωτήριες. Αυτός ο άνθρωπος εν προκειμένω, ήταν για μένα η Ιωσηφίνα του γειτονικού PopCode, η οποία μου σύστησε ανεπιφύλακτα το Queer Eye.

Οι Fab5 του Queer Eye, είναι πέντε καινούριοι και διαφορετικοί τύποι από το original cast του 2003, το οποίο είχε πάρει και βραβείο Emmy ως το καλύτερο πρόγραμμα ριάλιτι. Μάλιστα, είχαμε και την μεταφορά του στην ελληνική τηλεόραση(!) το 2011, στον ΑΝΤ1, με τους Ηλία Ψινάκη, Λάκη Γαβαλά, Τρύφωνα Σαμαρά, Γιώργος Μέρλο και Πάνο Φασούλη.

Το concept για όσους δε θυμούνται, είναι πέντε gay τύποι, οι οποίοι αναλαμβάνουν να αλλάξουν εσωτερικά και εξωτερικά, ατσούμπαλους, basic, straight άντρες και να τους βοηθήσουν να αναδείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Παρόλο που εγώ προσωπικά, σπάνια στηρίζω τα redo’s των παλαιότερων εκπομπών και δη αυτών που άφησαν ιστορία, καθώς σπάνια πετυχαίνει η αναγέννησή τους, είπα να δοκιμάσω το Queer Eye, κυρίως για να δω τη νέα ματιά στην εκπροσώπηση της gay κοινότητας στην αμερικάνικη τηλεόραση, την ίδια περίοδο που συμβαίνουν τόσα λάθος πράγματα σε αυτή τη χώρα με τον Trump να την κυβερνά. Αν περίμενα να ξαναδώ κλισέ που έχουν αποτινάξει εδώ και χρόνια οι gay από πάνω τους; ΝΑΙ. Τα είδα; ΟΧΙ.

Για την ακρίβεια, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Τo Queer Eye, καταφέρνει να αναδείξει φοβερές αλήθειες που έλειπαν από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και αφορούν στην gay (και όχι μόνο) κοινότητα, όπως το ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν σημαίνει ότι κουνιέσαι όλη την ώρα, ή ότι θες να κάνεις τους πάντες γύρω σου σαν εσένα. Ή ότι ξέρεις από στιλ. Ή ότι σε νοιάζει μόνο το σεξ. Ή ότι δεν είσαι αρρενωπός. Ή ότι το να φροντίζεις τον εαυτό σου σε κάνει οπωσδήποτε gay.

 

Aυτό μεταφράζεται σε λεπτά θέασης στα οποία θα γελάσεις σαν τρελή, αλλά και θα κλάψεις γοερά. Αυτό το συναισθηματικό τρενάκι θα σε συνοδεύσει σε κάθε επεισόδιο, αφού οι Fab5 είναι κάτι αξιαγάπητοι τύποι με πάρα πολύ ξεκάθαρους ρόλους, ανεπανάληπτες προσωπικότητες και τηλεοπτικές περσόνες που σε συνεπαίρνουν, αφού θα τους ήθελες όλους τουλάχιστον για κολλητούς σου.

Ακολουθούν και μερικά μαθήματα ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης

Το να είσαι ευάλωτη δεν είναι αδυναμία

 

Δείξε ποιος/ποια είσαι χωρίς να σκέφτεσαι ότι μπορεί να είναι λάθος

Μη χρησιμοποιείς το χιούμορ για να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά σου

 

Η αυτοπεποίθηση είναι το βασικό βήμα για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου

Πρέπει να ξεχάσεις το παρελθόν, για να χτίσεις το μέλλον που θες