WATCHLIST

Οι δυναμικές ηρωίδες τηλεοπτικών σειρών με τις οποίες μπορείς να ταυτιστείς

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονταν οι γονείς μας όσο μεγαλώναμε, η τηλεόραση μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Όταν μιλάμε, βέβαια, για "τηλεόραση", εννοούμε κυρίως τις τηλεοπτικές σειρές, όποιο κι αν είναι το format τους.

Η λειτουργία της εκάστοτε σειράς, πέραν της ψυχαγωγίας, όπως κι αν αυτή εκλαμβάνεται από τον κάθε τηλεθεατή χωριστά, εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα. Πέραν της υπόθεσης, της αφήγησης και της αισθητικής της κάθε σειράς, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της είναι η ταύτιση (ή η έλλειψή της, κατά περίπτωση) με τους χαρακτήρες. Η τελευταία 20ετία της αμερικανικής τηλεοπτικής παραγωγής χαρακτηρίζεται από τη συγγραφή γυναικείων ρόλων που εκφράζουν άφοβα τον δυναμισμό τους, με διαφοροποιήσεις αντίστοιχες της ιστορίας που αφηγούνται.

Όσες διαφορές κι αν έχεις με τη Buffy Summers ή τη Daenerys Targaryen, υπάρχει εκεί έξω παραπάνω από μια δυναμική ηρωίδα τηλεοπτικής σειράς με την οποία μπορείς αν ταυτιστείς.

Carrie Mathison – Homeland

 

Ας μην συγχέουμε (τόσο) άμεσα την πορεία του χαρακτήρα με την πορεία της σειράς, την οποία πολλοί εγκατέλειψαν – δικαίως – μετά το τέλος της 3ης σεζόν. Η πρώην πράκτορας της CIA εμφανίστηκε στις οθόνες μας ως μια δυναμική παρουσία που έκρυβε μια εύθραυστη ψυχοσύνθεση, ως ένα βαθμό αποτέλεσμα της διπολικής της διαταραχής. Όμως, η Carrie δεν σταματάει πουθενά. Δεν αφήνει την ασθένειά της να αποτελέσει εμπόδιο στη ζωή της, παρότι κάνει λάθη στη διαχείρισή της, αποδεικνύοντας ότι μια ψυχική ασθένεια δεν πρέπει να καθορίζει την ουσία της ζωής μας.

Scandal – Olivia Pope

 

Τι να πρωτοπείς για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του Shondaverse, ο οποίος ζει πάθη και καταστάσεις που θα ζήλευε ως και η Βίρνα Δράκου – Λιώση (ναι, της γνωστής “Λάμψης”); Η Olivia ζει και εργάζεται σε μια από τις πιο ανδροκρατούμενες πόλεις του κόσμου, τη Washington D.C., έχοντας ιδρύσει μια εταιρία διαχείρισης κρίσεων, κυρίως πολιτικής φύσης. Κι αν καμία από εμάς δεν μπορεί να ταυτιστεί ως προς το αντικείμενο εργασίας της (ή τη σχέση της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ), σίγουρα πολλές τηλεθεάτριες βρίσκουν κοινά σημεία ως προς τα τραύματα της Olivia που προέρχονται από τον τρόπο ανατροφής της. Ο καταπιεστικός και παρεμβατικός πατέρας της προσπαθεί διαρκώς να καθορίσει τον τρόπο ζωής της, όμως η Olivia καταφέρνει να διαχειρίζεται και να ξεπερνάει μέρα με τη μέρα τα τραύματα που θα μπορούσαν εύκολα να την είχαν καθηλώσει για πάντα στο σαλόνι της, παρέα, φυσικά, με πολλές γαβάθες ποπ κορν και – ακόμα περισσότερα – μπουκάλια κόκκινο κρασί.

Unbreakable Kimmy Schmidt – Kimmy Schmidt

 

Η Kimmy Schmidt είναι μια 33χρονη (πλέον) κοπέλα που είχε πέσει θύμα απαγωγής από έναν υποτιθέμενο αιδεσιμότατο, ο οποίος την είχε πείσει, όταν ήταν 16 ετών, πως θα ερχόταν η καταστροφή του κόσμου και πως η μόνη σωτηρία ήταν να κλειστεί μαζί του σε ένα παλιό καταφύγιο. Μετά τη διάσωσή της, η Kimmy μετακομίζει από την Indiana στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να ανακαλύψει τον κόσμο από την αρχή. Αθώα και φαινομενικά “απροσάρμοστη” σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτών “κουλ” συμπεριφορών, η Kimmy αποτελεί “υλικό ταύτισης” για μια τηλεθεάτρια, καθώς όλες μας αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό της τη δύσκολη μετάβαση στην ενήλικη ζωή, την οποία η ηρωίδα πραγματοποιεί αντιμετωπίζοντας μοναδικά τους φόβους, τις φοβίες και εν γένει το μετατραυματικό στρες που της άφησε η δεκαπενταετούς διάρκεια απαγωγή της.

Jessica Jones – η ίδια

 

Η υπερ-ηρωίδα της Marvel, την οποία παρακολουθήσαμε τόσο στη σειρά που πήρε το όνομά της, όσο και στους Defenders, την πιο πρόσφατη τηλεοπτική παραγωγή των Marvel Studios και του Netflix, εργάζεται ως ντετέκτιβ. Η πρώτη σεζόν της σειράς παρουσιάζει την προσπάθειά της (ή την έλλειψή της, κάποιες φορές) να αντιμετωπίσει ένα πρόσωπο που καθόρισε το παρελθόν της. Ο Kilgrave, ένας άντρας με ιδιαίτερες ικανότητες, είχε κατορθώσει να την μετατρέψει σε υποχείριό του και να ελέγχει πλήρως τη ζωή της, κακοποιώντας τη και ωθώντας τη στο έγκλημα. Η Jessica κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα που της είχε προδιαγράψει και να φτιάξει ξανά τη ζωή της. Έξυπνη και καυστική (οριακά δηλητηριώδης) και αυτοκαταστροφική, η Jessica είναι ένας δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας που καταδεικνύει τη δύναμη της θέλησης και μάλιστα με τρόπο που δεν αλλάζει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Κατά καιρούς πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να μας ελέγξουν. Και όλες τις φορές τους έχουμε ξεφύγει. Αυτό επιβεβαιώνει και η Jessica.

Game of Thrones – Daenerys Targaryen

 

Από “ταπεινό χαμομηλάκι” που πουλήθηκε από τον ίδιο τον αδερφό της σε πολεμοχαρή τοπικό άρχοντα του Essos με αντάλλαγμα έναν στρατό, σε αδιαμφισβήτητο φαβορί για την κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου, η Daenerys Targaryen είναι το συνώνυμο της γυναικείας χειραφέτησης στον κόσμο του George R.R. Martin (και σε μερικούς ακόμα, θα προσέθετα, φανταστικούς και πραγματικούς). Μόλις κατάλαβε το μέγεθος της δύναμής της – και μιλάμε για τη σύντομη χρονική περίοδο που προηγήθηκε της γέννησης των δράκων – αποφάσισε πως εκείνη θα κατακτούσε τον κόσμο και μάλιστα όχι απλά για τον χαβαλέ της υπόθεσης, αλλά για να επιβάλει και ένα νέο, πιο δίκαιο καθεστώς, εμφορούμενο από ανθρωπιστικές αξίες – οι οποίες στον κόσμο του Martin είναι πιο σπάνιες κι από τις στιγμές καλοσύνης της Cersei. Η Daenerys είναι ο δυναμικός γυναικείος χαρακτήρας που αποδεικνύει πως ποτέ τίποτα δεν είναι απίθανο, αρκεί να αποφασίσεις πως το θέλεις.

Annalise Keating – How to Get Away With Murder

 

Ένας ακόμα συναρπαστικός χαρακτήρας του Shondaverse, η Annalise Keating, υποδύεται μια δικηγόρο στη Philadelphia, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο, όση ώρα δεν προσπαθεί να γλιτώσει κάποιον από βέβαιη κάθειρξη. Η Annalise δεν είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας, τουλάχιστον όλες τις ώρες της ημέρας. Διαθέτει βαθιά ελαττώματα, τα οποία την καθιστούν, βέβαια, πιο ανθρώπινη από ό,τι “σαπουνοπερική” (sic). Αγαπάει, αφοσιώνεται, μισεί, κλαίει, τσαλακώνεται, κι όλα αυτά χωρίς να χάσει τον επαγγελματισμό της ή την απόδοσή της στο δημόσιο λειτούργημα που επιτελεί.

The Deuce – Eileen “Candy” Merrell

 

Πόρνη χωρίς νταβατζή στη Νέα Υόρκη των αρχών της δεκαετίας του ’70; Φυσικά και νοείται, αν μιλάμε για την ηρωίδα των George Pelecanos και David Simon, την οποία υποδύεται η Maggie Gyllenhall στη νέα σειρά του ΗΒΟ The Deuce. Μητέρα ενός παιδιού, η Candy προσπαθεί να εισχωρήσει στους κινηματογραφικούς κύκλους της εποχής και όχι απλά για να παίξει σε αισθησιακή ταινία, αλλά για να ασχοληθεί με την ίδια την παραγωγή. Η Candy, παρά την εξ ορισμού μειονεκτική της θέση, από άποψης επαγγέλματος, φύλου, εποχής και τομέα ενδιαφέροντος για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, στέκεται στα πόδια της και με το παραπάνω, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, όσα εμπόδια κι αν σου θέτει ο περίγυρος.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο άρθρο χωρίς μια αναφορά στην “αρχηγό” όλων των δυναμικών γυναικείων χαρακτήρων, όχι από καταβολής τηλεόρασης, αλλά από καταβολής του τηλεοπτικού Joss Whedon. Μιλάμε, φυσικά, για την Buffy Summers, το πρώτο κορίτσι εκεί έξω που απέδειξε ότι μπορείς να σώζεις καθημερινά τον κόσμο και ταυτόχρονα να μη σε παίρνει χαμπάρι κανείς, εκτός από τους στενούς σου φίλους.