NETFLIX

Τα 10 πράγματα που μας έμαθε το The Crown για τη βασιλική ζωή

H νέα τηλεοπτική εμμονή του φθινοπώρου ή αλλιώς "The Crown", είναι μια αμερικανο-βρετανική σειρά σε σενάριο του Peter Morgan, γνωστού για την "ειδίκευσή του" στο ζήτημα της Βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ήταν ο σεναριογράφος της ταινίας "The Queen", η οποία χάρισε στην Helen Mirren το βραβείο Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου.

H πρώτη σεζόν προβάλλεται από τις αρχές του μήνα στο Netflix και μεταφέρει στην μικρή οθόνη τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ από το 1947 ως το 1955, δηλαδή από τον γάμο της με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, ως και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της, η οποία σήμερα πλησιάζει τα 65 έτη, αποτελώντας την μακροβιότερη παραμονή μονάρχη στον βρετανικό θρόνο. Στον ρόλο της Ελισάβετ είναι η Claire Foy και στον ρόλο του Φίλιππου ο Matt Smith.

Η σειρά είναι μια από τις πιο καλογυρισμένες φετινές παραγωγές. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι εντυπωσιακά προσεγμένα και πλούσια, μεταφέροντας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το πνεύμα της μεταπολεμικής Αγγλίας, τόσο εντός παλατιού, όσο και στην πρωθυπουργική κατοικία της Downing Street.

Σε γενικές γραμμές δεν ενθουσιάζομαι με τις βασιλικές βιογραφίες. Ωστόσο το The Crown το είδα μέσα σε λίγες μέρες με ανέλπιστα μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι κατέληξα σε μερικές διαπιστώσεις σχετικά με την καθημερινότητα των μελών μιας βασιλικής οικογένειας. Τι μας μαθαίνει, λοιπόν, το The Crown εκτός από το προφανές – ότι στα 50s τα ρούχα και τα αξεσουάρ ήταν συγκλονιστικά;

 

1. Ο Πρίγκιπας William, γνωστός πλέον και ως “ο σύζυγος της Kate Middleton” έχει και απώτερη ελληνική καταγωγή. Δεν έχει δηλαδή καταγωγή από την Λιβαδειά για παράδειγμα, απλά ο παππούς του, Φίλιππος, ο σύζυγος δηλαδή της Ελισάβετ, ήταν γιος του Πρίγκιπα της Ελλάδας Ανδρέα. Ο εν λόγω Πρίγκιπας ήταν αδερφός του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄, ο οποίος ήταν παππούς του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β΄. Μπερδευτήκατε; Στην αρχή κι εγώ, σε κάθε περίπτωση, ο σύζυγος της Ελισάβετ δεν ήταν μεν από τη Λιβαδειά, ανήκε όμως στην ελληνική βασιλική οικογένεια.

2. Η Ελισάβετ – πράγμα που είχε παρουσιαστεί και στην ταινία The Queen – δεν έχει καμία σχέση με την βασίλισσα που γνωρίζουμε εμείς. Στα νιάτα της, τουλάχιστον, ήταν μια γλυκύτατη κοπέλα που είχε αδυναμία στον μπαμπά της και που αναγκάστηκε να ενηλικιωθεί απότομα όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή και εκείνη ανέλαβε τον θρόνο μιας αυτοκρατορίας που μόλις επανέκαμπτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα δε πρώτα χρόνια της βασιλείας της προσπάθησε να εκτελέσει τα καθήκοντά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαρκώς αναζητώντας τρόπους για να γίνεται καλύτερη στην εκτέλεσή τους.

3. Παντού υπάρχει μια γιαγιά με ταμπεραμέντο ίδιο με αυτό της Dowager Countess στο Downton Abbey. Στη συγκεκριμένη σειρά, τον ρόλο της αντίστοιχης Violet Crawley έχει η γιαγιά της Ελισάβετ, μητέρα του Βασιλιά Γεωργίου, βασίλισσα Mary. “Στυλάτη θεία” με τσαγανό και βλέμμα που σε καθηλώνει, κάνει κουμάντο σε ό,τι περνάει από το χέρι της, σταματώντας μόνο μπροστά στις εξουσίες του βασιλιά ή της βασίλισσας.

4. Η δουλειά “σύζυγος βασίλισσας” είναι πολύ πιο κομπλικέ από ό,τι την είχαμε φανταστεί. Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η βασίλισσα ως θεσμός οφείλει να αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα σταθερότητας της χώρας, ο σύζυγος της βασίλισσας είναι ο άνθρωπος που επιφορτίζεται με το να στέκεται δίπλα της άγρυπνος φρουρός απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα. Η δουλειά του Φίλιππου ήταν η προσεκτική παραμονή στη σκιά της συζύγου του όσο εκείνη ένωνε το έθνος μέσα από εκατοντάδες τρόπους που έχουν επινοηθεί από τους Βρετανούς γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πέραν αυτού, ο ίδιος ήταν (και είναι) “αναλώσιμος”.

 

5. Το να είσαι σύζυγος βασίλισσας δεν σημαίνει για κανένα λόγο ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Είσαι ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικός και μοναδικά ασήμαντος, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί την ίδια την βασιλεία, αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ένα απλό παράδειγμα είναι τα χόμπι του συζύγου βασίλισσας. Αφού δεν εργάζεται, κάτι πρέπει να κάνει για να μην βαριέται όλη μέρα μέσα σε ένα παλάτι. Αυτό, όμως, που θα επιλέξει ως χόμπι, πρέπει να εγκριθεί (άτυπα) από την κυβέρνηση. Αν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο, ο έτερος βασικός θεσμός του κράτους, ο πρωθυπουργός δηλαδή, μπορεί να εισηγηθεί στην βασίλισσα (και βέβαια να επιτύχει) την διακοπή της δραστηριότητας.

6. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν ένα μαύρο και ένα κατάμαυρο πρόβατο. Στην περίπτωση των Windsor, το μαύρο πρόβατο ήταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία είχε δεσμό με τον παντρεμένο και μετέπειτα διαζευγμένο υπασπιστή του πατέρα της. Προσπάθησε να πάρει την άδεια των θεσμών (ανάκτορο και κυβέρνηση) ώστε να παντρευτεί έναν διαζευγμένο, αλλά οι αντιλήψεις της εποχής ήταν απαγορευτικές για μια τέτοια προσπάθεια.

Το κατάμαυρο πρόβατο ήταν ο τέως Βασιλιάς Edward, ο οποίος λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αποφάσισε να παρατήσει τα πάντα και να απεκδυθεί του τίτλου του για να παντρευτεί την δυο φορές διαζευγμένη Αμερικανίδα Wallis Simpson. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή δεν ήταν μόνο ο έρωτας με μια διαζευγμένη, αλλά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος βασιλιάς παράτησε την χώρα του σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη. Παρατηρώντας την τότε αντιμετώπιση των διαζευγμένων συντρόφων μελών της βασιλικής οικογένειας και την τωρινή καθολική αποδοχή τους (βλ. Camilla Parker – Bowles) σκέφτεσαι ότι ακόμα και οι πιο στρυφνές και συντηρητικές αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν με τα χρόνια.

7. Η καθημερινή ζωή των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας πάντα θα φαίνεται, σε εμάς τους κανονικούς ανθρώπους τουλάχιστον, περίεργα βαρετή. Ναι μεν δεν χρειάζεται να πλένουν πιάτα, να σιδερώνουν, να ιδρώνουν για το μεροκάματο, ωστόσο η καθημερινότητά τους δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο θα νομίζαμε. Αν εξαιρέσεις τα ταξίδια, τα οποία καταλαμβάνουν ένα σεβαστό κομμάτι του χρόνο τους, τις υπόλοιπες ημέρες της χρονιάς δεν κάνουν τίποτα το ενδιαφέρον. Τσάι με συγγενείς και άλλους ευγενείς, δείπνα γεμάτα με υστερικό savoir vivre, κυνήγι πάπιας πάνω σε κανό (για τους άντρες), ιππασία και κοινωνικές εκδηλώσεις. Πού είναι το κακό σε όλα αυτά, θα μου πείτε. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι μπορείς να φοράς εκπληκτικά ρούχα και κοσμήματα και να τρως θεσπέσια γεύματα, όλο το υπόλοιπο, υπό τις συνθήκες που συνέβαινε στην οθόνη μου, ήταν άκρως βαρετό. Ίσως γι’ αυτό δεν ήθελα ποτέ να γίνω πριγκίπισσα ή βασίλισσα.

 

8. Όσο περίεργη, περιττή ή προκλητική κι αν φαίνεται σε εμάς η βασιλεία με την θεσμική της υπόσταση, τόσο μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων την θεωρεί εντελώς φυσιολογική και απαραίτητη. Ειδικά για την περίπτωση των μελών της βασιλικής οικογένειας, πολλές φορές οι σκέψεις τους γύρω από τον θεσμό μπορούν να ξαφνιάσουν. Φαίνονται λιγότερο τεμπέληδες και βολεμένοι πίσω από έναν απαρχαιωμένο θεσμό και περισσότερο αφοσιωμένοι στην έννοια της υπηρεσίας του κοινού καλού, την οποία πιστεύουν ότι πρωτίστως εμπεριέχει.

9. Ειλικρινά, γιατί τέτοια μανία με το κυνήγι της πάπιας;

10. Ένα πράγμα ζήλεψα στ’ αλήθεια. Τις πριβέ επιδείξεις μόδας ώστε η βασίλισσα να επιλέξει τα απαραίτητα κομμάτια για την γκαρνταρόμπα της. 50 ζευγάρια παπούτσια και 36 καπέλα είναι δυο ενδεικτικά νούμερα. Της βασίλισσας τής φάνηκαν πολλά. Εμένα πάλι, όχι. Στα μισά της σειράς είχα ήδη αρχίσει να σκέφτομαι “βασιλικότερα του βασιλέως”.

Η σειρά The Crown αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 σεζόν, καθώς θα καλύψει το σύνολο των έξι και κάτι δεκαετιών βασιλείας της Ελισάβετ της ΙΙ.