ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιατί όλοι ασχολούνται πάλι με τον Harry Potter;

Η όγδοη ιστορία του Harry Potter είναι γεγονός. Εννιά χρόνια μετά το τελευταίο βιβλίο της J.K. Rowling και οκτώ ταινίες μετά, η ιστορία του "Αγοριού που Έζησε" συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο θεατρικό σανίδι.

H J.K. Rowling έγραψε την αρχική ιστορία και οι Jack Thorne και John Tiffany δημιούργησαν τη θεατρική παράσταση “Harry Potter and the Cursed Child”, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου στο Palace Theatre του Λονδίνου. Η παράσταση αποτελείται από δυο μέρη και διαρκεί πέντε ώρες και ένα τέταρτο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μια συνολικά εξάωρη παραμονή στο εσωτερικό ενός θεάτρου ίσως φαινόταν υπερβολική. Ωστόσο, οι αληθινοί φανς ποτέ δεν χορταίνουν τον Harry Potter και τις ιστορίες από τη ζωή του, οπότε υποστηρίζουν την άποψη «όσο περισσότερος μαγικός κόσμος, τόσο καλύτερα».

Οι πρώτες κριτικές του έργου είναι διθυραμβικές, τόσο ως προς την πλοκή και την εξέλιξη των χαρακτήρων, όσο και ως προς την εξαιρετικά προσεγμένη και εντυπωσιακή παραγωγή. Οι Thorne και Tiffany κατόρθωσαν να μεταφέρουν στη θεατρική σκηνή την μαγεία του σινεμά, ιδίως σε επίπεδο οπτικών εφέ, σκηνικών και κοστουμιών, με αποτέλεσμα το κοινό να παρακολουθεί την παράσταση κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα.

Η πλοκή του έργου ξεκινάει ακριβώς από τον επίλογο του βιβλίου “Harry Potter and the Deathly Hallows” ή, αν προτιμάτε, την τελευταία σκηνή της τελευταίας ταινίας. Ο Harry είναι παντρεμένος με την Ginny Weasley και έχουν μαζί τρία παιδιά. Το μεσαίο τους παιδί, ο Albus Severus, που πήρε τα ονόματά του του από τον Albus Dumbledore και τον Severus Snape, ετοιμάζεται να φοιτήσει για πρώτη χρονιά στο Hogwarts. Αντίστοιχα, για την πρώτη της χρονιά στο Hogwarts ετοιμάζεται και η Rose Granger – Weasley, κόρη της Hermione και του Ron.

Είναι 1η Σεπτεμβρίου και όλοι βρίσκονται στην πλατφόρμα 9 3/4 του King’s Cross για να αποχαιρετίσουν τα παιδιά τους στο ταξίδι τους με το Hogwarts Express. Δίπλα τους βρίσκεται ο Draco Malfoy με τον γιο του, Scorpius, ο οποίος επίσης αναχωρεί για την πρώτη του χρονιά στο διάσημο σχολείο των μάγων. Δεκαεννιά χρόνια μετά τον θάνατο του Voldemort και την επική μάχη του Hogwarts, που άλλαξε για πάντα τον κόσμο των μάγων, όλα φαινόταν να είναι καλά.

Το έργο, με εκκίνηση τη νέα σελίδα στη ζωή του μικρού Albus Potter, εξερευνά τόσο τη “νέα γενιά των Potter” στο Hogwarts, όσο και τη ζωή του Harry και των πιστών του φίλων. Η μεν νέα γενιά κουβαλάει πάνω της ένα βαρύ όνομα, μια κληρονομιά που ποτέ δεν ζήτησε, η δε “παλιά” γενιά προσπαθεί πάντα να διαχειριστεί το παρόν, έχοντας κατά νου τα πολύτιμα μαθήματα που της έχει διδάξει το παρελθόν.

Αν μπορούσες να αλλάξεις το παρελθόν, θα το τολμούσες; Κι αν το τολμούσες, θα ήσουν έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες; Πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι ότι το παρόν θα ήταν καλύτερο, αν στο παρελθόν δεν είχαν συμβεί τόσα άσχημα γεγονότα; Κι ακόμα, πώς μπορείς να πεις με σιγουριά ότι υπάρχει μόνο καλό και κακό, μόνο άσπρο και μαύρο, αποκλείοντας το ανθρώπινο, που βρίσκεται κυρίως στην περιοχή του γκρι;

Το έργο εξερευνά όλα τα παραπάνω μοτίβα, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση του Harry και του Albus, χωρίς όμως να παραμελεί τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές που έχουμε αγαπήσει, ιδίως την Hermione, τον Ron και, φυσικά την Ginny, επιφυλάσσοντας και ορισμένες εμφανίσεις – εκπλήξεις.

Oι Βρετανοί ηθοποιοί θεάτρου Jamie Parker και Paul Thornley υποδύονται τους Harry και Ron αντίστοιχα, η Noma Dumezweni, που έχει εμφανιστεί σε πολλές σειρές βρετανικής παραγωγής, την Hermione και ο Alex Price, επίσης γνωστός στην Μεγάλη Βρετανία από την τηλεόραση και το σινεμά, υποδύεται τον Draco. Στον ρόλο του μικρού Albus είναι ο Sam Clemmett, ενώ ο Anthony Boyle, που ήδη έχει κλέψει την παράσταση σύμφωνα με το κοινό, υποδύεται τον Scorpius Malfoy. Τη νέα γενιά του Hogwarts συμπληρώνει η γλυκύτατη Cherrelle Skeete στον ρόλο της Rose Granger – Weasley.

Η απόφαση των παραγωγών του θεατρικού έργου να επιλέξουν την αφρικανικής καταγωγής Λονδρέζα Noma Dumezweni για τον ρόλο της Hermione και, βέβαια, την επίσης αφρικανικής καταγωγής, Cherrelle Skeete για τον ρόλο της Rose, έδωσε μεγάλη χαρά στους περισσότερους Potterheads.

Στα ρατσιστικά σχόλια που κατέκλυσαν το ίντερνετ, μετά την ανακοίνωση της διανομής, η J.K. Rowling έδωσε, όπως πάντα, την καλύτερη απάντηση. «Η Hermione έχει καφέ μάτια, φουντωτά μαλλιά και είναι πολύ έξυπνη. Ποτέ δεν προσδιορίστηκε το χρώμα του δέρματός της. Η Rowling αγαπάει την μαύρη Hermione.»

Η παράσταση είναι, φυσικά, sold-out εδώ και καιρό, ενώ από την Πέμπτη 4 Αυγούστου τίθενται σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για τη θεατρική σεζόν 2017. Όσο περιμένουμε υπομονετικά τον ταχυδρόμο να φέρει στην πόρτα μας το βιβλίο “Harry Potter and the Cursed Child”, που ουσιαστικά πρόκειται για αυτούσιο το θεατρικό σενάριο, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μια από τις 1370 θέσεις του Palace Theatre, ώστε να κάνουμε ένα από τα ταπεινά pop culture όνειρά μας, πραγματικότητα.