WATCHLIST

Οι ταινίες που αξίζει να δεις τον Ιανουάριο στις αίθουσες

Η πρώτη κινηματογραφική σοδειά του 2018 προμηνύεται πλούσια με ταινίες για όλες τις διαθέσεις. Ξεχωρίσαμε μερικές από τις πιο πολυαναμενόμενες και αξιόλογες που κάνουν πρεμιέρα τον Ιανουάριο.

Ζάμα

“Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι μπροστά σ’ ένα θαύμα” έχει πει για τη νέα ταινία της Αργεντινής Λουκρισία Μαρτέλ ο Πέδρο Αλμοδοβάρ και αυτομάτως όλα αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον. Σε μια μακρινή και απομονωμένη αποικία της Νοτίου Αμερικής, στα τέλη του 18ου αιώνα, ένας αξιωματικός του Ισπανικού Στέμματος, που τον λένε Ζάμα περιμένει μάταια μια μετάθεση σ’ ένα καλύτερο πόστο. Αναγκασμένος να υπομείνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους εξευτελισμούς, δεν θα αργήσει να υποκύψει στην λαγνεία και την παράνοια. Βασισμένη στη νουβέλα εποχής του Αντόνιο Ντε Μπενεντέττο, το Ζάμα σε ταξιδέυει σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη.

Molly’s Game

Ο Άαρον Σόρκιν υπογράφει την αληθινή, απίστευτη ιστορία της Μόλι Μπλουμ, η οποία ήταν Ολυμπιονίκης του σκι, το οποίο εγκατέλειψε λόγω τραυματισμού. Από τις χιομισμένες πίστες βρέθηκε στα πιο χλιδάτα τραπέζια του πόκερ κι από ‘κει στην παρανομία και τη ρωσική μαφία ώσπου συλλαμβάνεται από 17 πράκτορες του FBI. Μοναδικός της σύμμαχος, ο δικηγόρος της. Τζέσικα Τσαστέιν και Ίντρις Έλμπα στους βασικούς ρόλους, 2 υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες. Μία από τις ταινίες της χρονιάς.

Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί

Το νέο κεφάλαιο στην ανατριχιαστική σάγκα του Insidious έρχεται 2 χρόνια μετά το πρίκουελ του 2015. Ο φόβος φυλά τα έρμα αλλά όχι την βετεράνο στο ghost busting δόκτωρα Ελίζ Ρέινιερ η οποία αυτή τη φορά πρέπει να αντιμετωπίσει το κακό μέσα στο πατρικό της. Κυνήγι φαντασμάτων από τα λίγα. Ο υπέρτατος δαίμοντας κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Κρίνοντας από το τρέιλερ, τρομάζεις για τα καλά. Επιτέλους.

Μiκρόκοσμος

Πώς πέρασαν 4 χρόνια από το Νεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν, χαμπάρι δεν πήραμε. Η νέα του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη από την Ομάχα είναι μία φιλόδοξη sci-fi κοινωνική σάτιρα με πρωταγωνιστή έναν άντρα (Ματ Ντέιμον) ο οποίος συνειδητοποιεί ότι η ζωή του θα ήταν πολύ καλύτερη αν γινόταν τοσοδούλης. Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά; Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Κρίστοφερ Βαλτς και Κρίστεν Γουίγκ στο καστ.

Ο Διπλός Εραστής

Η Κλοέ, μια ευάλωτη νεαρή γυναίκα με καταθλιπτικές τάσεις, αρχίζει ψυχοθεραπεία και ερωτεύεται τον ψυχίατρο της, τον Πολ. Ώσπου μερικούς μήνες αργότερα το ζευγάρι μετακομίζει στο ίδιο σπίτι, πέφτει και μια πρόταση γάμου, αλλά σύντομα η Κλοέ ανακαλύπτει ότι ο καλός της της δεν είναι αυτός που νόμιζε. Ένα όνομα στη σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν ή αλλιώς εγγύηση. Ξεχωρίζει στην κατηγορία “ερωτικό θρίλερ”.

To Δωμάτιο των Θαυμάτων

O Τοντ Χέινς (στον οποίο οφείλουμε την κινηματογραφική μεταφορά του Κάρολ), εμφανώς μαγεμένος από το ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σέλτζνικ μόλις έκανε ταινία μια διπλή ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977 με πρωταγωνιστές 2 κωφά παιδιά. Εννοείται ότι μεταξύ τους υπάρχει μία μυστηριώδης σύνδεση. Και το μότο είναι: “Δεν έχει σημασία πού κοιτάς, αλλά τι βλέπεις”. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλιαν Μουρ και η Μισέλ Γουίλιαμς.

The Post: Απαγορευμένα Μυστικά

Θα μπορούσαμε να γράψουμε απλά “Στίβεν Σπίλμπεργκ, Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς” και να τελειώσουν όλα εδώ, χωρίς ιδιαίτερες απορίες. Πολιτικό θρίλερ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα- μία από τις σπεσιαλιτέ του σκηνοθέτη- ένα από τα φετεινά οσκαρικά φαβορί αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδα και τον αδέκαστο συντάκτη Μπρεν Μπράντλι με στόχο την αποκάλυψη ενός τεράστιου πολιτικού σκανδάλου που ενέπλεξε 4 Αμερικανούς προέδρους.

Οι Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Έμπινγκ στο Μιζούρι

 Σκοτεινή μαύρη κωμωδία από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μάρτιν ΜακΝτόνα (Αποστολή στη Μπριζ). Μετά από μήνες χωρίς να έχει βρεθεί ο ένοχος στην υπόθεση δολοφονίας της κόρης της, η Μίλντρεντ Χέις(Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) κάνει μία τολμηρή κίνηση, παραγγέλνοντας τρεις πινακίδες στο δρόμο που οδηγεί στην κωμόπολη της, οι οποίες έχουν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα για τον σεβαστό σερίφη της περιοχής, Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία, αξιωματικός Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), ένας ανώριμος μαμάκιας με ροπή προς τη βία, μπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και της αστυνομίας του Έμπινγκ θα επιδεινωθεί.

 

Εγώ, η Τόνια

To 2018 είναι η σειρά της Μάργκοτ Ρόμπι να βάλει το περίφημο στοίχημα της περίφημης μεταμόρφωσης και να μακάρι να το κερδίσει. Η Αυστραλιανή ηθοποιός φόρεσε κορμάκι και παγοπέδιλα για να ενσαρκώνει την “σατανική” πρωταθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρτινγκ, η οποία έχει μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού για την απίστευη σκευωρία που οργάνωσε μαζί με τον άντρα της προκειμένου να κερδίσει τον τίτλο. Δίπλα στη Μάργκοτ Ρόμπι, η Άλισον Δάνι στο ρόλο της αυταρχικής, σαδίστριας μάνας της Χάρτινγκ. Στην περίπτωση που δεν γνωρίζεις την απίστευτη υπόθεση, να σ’ ενημερώσω πως η Τόνια κατηγορήθηκε μαζί με τον άντρα της πλήρωσαν τον Σέιν Σταντ ώστε να μπει μέσα στα αποδυτήρια και να χτυπήσει με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ στο γόνατο τη συναθλήτριά της, Νάνσι Κέριγκαν ώστε να μην μπορέσει ν’ αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.