WATCHLIST

Νύχτες Πρεμιέρας: 10 ταινίες με άρωμα γυναίκας που δεν πρέπει να χάσεις

Μπορεί ο κινηματογράφος να περνά μία από τις πιο δύσκολες περιόδους του λόγω της πανδημίας, το μέσο όμως έχει επιβιώσει σε πείσμα των καιρών. Για την Αθήνα, ο θεσμός που θα τον κρατήσει ακόμα και φέτος ζωντανό θα είναι οι Νύχτες Πρεμιέρας. Βάζοντας στην άκρη όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν χάνουμε την καλή μας διάθεση διότι έστω κι έτσι θα βιώσουμε αυτό τον θεσμό σε μια μοναδική πρωτόγνωρη μορφή, καθώς βρέθηκε η ιδανική λύση.

Οι σινεφίλ της Αθήνας ανανεώνουν το ραντεβού τους για νέες φιλμικές ανακαλύψεις στις Νύχτες Πρεμιέρας, για πρώτη φορά σε θερινούς κινηματογράφους βάσει των νέων μέτρων αλλά και σε online slots για ειδική θέαση από την άνεση του σπιτιού μας. Το φεστιβάλ γίνεται πάντα παρέα με την απολαυστική συντροφιά της Fischer που και φέτος στηρίζει έμπρακτα ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα για την 7η τέχνη στην Ελλάδα, προσκαλώντας το κοινό να απολαύσει την ταινία της επιλογής του και να την αναδείξει με την ψήφο του για το Βραβείο Κοινού Fischer.

Φέτος, δεδομένων των συνθηκών και για λόγους ασφαλείας δεν υπάρχουν κάλπες, μπορείς όμως να δώσεις στην ταινία που θες το βραβείο κοινού Fischer κάνοντας κλικ στο www.fischeraudienceaward.aiff.gr

Εμείς ψάξαμε για εσένα και μπορείς να απολαύσεις τις ταινίες που ακολουθούν και έχουν χαρακτηριστικό… άρωμα γυναίκας στις Νύχτες Πρεμιέρας. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις ιστορίες γυναικείας εμπειρίας τους, αλλά και για τις γυναίκες σκηνοθέτες που δημιούργησαν πολλές από αυτές. Ανάμεσά τους θα βρεις τουλάχιστον δύο ταινίες που πιθανώς θα οδεύσουν προς τα Όσκαρ του 2021.

Nomadland

Αίγλη Ζαππείου – Πέμπτη 24/9, 22:15

το nomadland στις νύχτες πρεμιέρας

Το “The Rider” της Chloé Zhao ήταν ένα αργό, υπομονετικό, τρομερά πλούσιο σινεμά που μας κατέπληξε το 2018 (εν μέρει και επειδή έμεινε σκανδαλωδώς εκτός των Όσκαρ) και οδήγησε τη σκηνοθέτη του σε έναν φαινομενικά μη αναμενόμενο δρόμο – αυτόν της Marvel και του “Eternals” που θα δούμε μέσα στο 2021.

Στο μεταξύ, το “Nomadland” που μόλις έφυγε νικηφόρο από το Φεστιβάλ Βενετίας μπαίνοντας έτσι επισήμως στην κούρσα για τα επόμενα Όσκαρ, η Zhao ακολουθεί μία γυναίκα (Frances McDormand) που ξεκινά ένα ταξίδι στην Αμερικανική Δύση, αφού έχει χάσει τα πάντα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Απελευθερωμένο από το επιτηδευμένο μελόδραμα, το “Nomadland” είναι ένα ποιητικό ψυχογράφημα των ξεχασμένων και της ταραχής που βιώνουμε στον απόηχο της κρίσης. Η πιο ‘μεγάλη’ ταινία στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Shirley

Αίγλη Ζαππείου – Σάββατο 26/9, 22:45
Στέλλα – Τετάρτη 30/9, 20:00
Ριβιέρα – Κυριακή 4/10, 22:45

shirley

H Josephine Decker έσκασε στο Sundance του 2018 με το εικονοκλαστικό, αυτοαναφορικό “Madeline’s Madeline” και έφυγε από το φεστιβάλ με διθυραμβικές κριτικές. Φέτος επέστρεψε στο Sundance (και στη Berlinale) με λίγο παραπάνω star power στο καστ της και θριάμβευσε ξανά.

Στο “Shirley”, η Elisabeth Moss υποδύεται την πραγματική διάσημη συγγραφέα τρόμου Shirley Jackson. Η Jackson είναι έτοιμη να γράψει το επόμενό της αριστούργημα, όταν η άφιξη ενός ζευγαριού νεονύμφων θα εμποδίσει τη διαδικασία της και θα οξύνει την ένταση που ήδη έχει με τον άπιστο σύζυγό της. Η Moss, φρέσκια στον τρόμο μετά το έξοχο ‘Invisible Man’ που προλάβαμε ευτυχώς να δούμε πριν την καραντίνα, πήρε και εδώ εκπληκτικές κριτικές. Λεπτομερής, λαβυρινθώδης και επιδέξια αντισυμβατική, το “Shirley” είναι άλλη μία ταινία της Decker που συλλαμβάνει συναρπαστικά τον καλλιτεχνικό τοκετό

Make Up

Αίγλη Ζαππείου – Παρασκευή 25/9, 22:15
Ριβιέρα – Σάββατο 26/9, 19:45

make up

Μία έφηβη βρίσκεται μπροστά σε μία ανησυχητική ανακάλυψη σχετικά με το αγόρι της που την οδηγεί σε μία εμμονή εκτός ελέγχου. Η Claire Oakley εκμεταλλεύεται τη στοιχειωμένη αύρα που έχουν τα εκτός εποχής θέρετρα στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο και φτιάχνει μία ατμοσφαιρική ιστορία ενηλικίωσης και αυτοεξερεύνησης που εγγυάται ότι θα την έχουμε στο νου μας από εδώ και πέρα. Χειμερινός horror λυρισμός, παράνοια, και επιρροές από Daphne du Maurier, έναν νεαρό M. Night Shyamalan και, γιατί όχι, David Lynch.

Το “Make Up” ανήκει στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, άρα βγαίνοντας από την προβολή του θα μπορείς να ψηφίσεις αν σου άρεσε ή όχι. Οι σινεφίλ που μοιράζονται με πάθος και αμείωτο ενδιαφέρον τις απόψεις και τα σχόλιά τους, είναι και πάλι αυτοί που θα αναδείξουν με το Βραβείο Kοινού Fischer την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ, μέσα από τη δική τους ψήφο που θα προκύψει από τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος στις Νύχτες Πρεμιέρας. Οι ειδικές κάλπες Fischer θα είναι ήδη έξω από τις αίθουσες περιμένοντας να φιλοξενήσουν τις επιλογές του κοινού, πάντα δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Farewell Amor

Αίγλη Ζαππείου – Τετάρτη 30/9, 19:30
Στέλλα – Σάββατο 3/10, 19:45

farewell armor

Το “Farewell Amor” της Ekwa Msangi, μίας Αμερικανίδας δημιουργού με καταγωγή από την Τανζανία που έχει σκοπό να συνεχίσει να αφοσιώνεται σε αφρικανικές ιστορίες, είναι ένα ήπια ενθυμητικό δράμα για μία οικογένεια από την Ανγκόλα που επανενώνεται στο Μπρούκλιν μετά από 17 χρόνια απόστασης. Ο πατέρας, ο Walter, προσπαθεί να ξεπεράσει μία σχέση, ενώ η σύζυγός του Esther έχει βρει παρηγοριά στη θρησκεία. Στο μεταξύ, η δεύτερη μαζί με την κόρη τους Sylvia θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα ζωή τους, σε μια διαδικασία που θα τις κάνει να αναρωτηθούν εάν η μετακόμισή τους στην Αμερική ήταν η σωστή απόφαση.

Η Msangi έχει γράψει και σκηνοθετήσει για την τηλεόραση, εδώ όμως κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Sundance. Το φιλμ της είναι επίκαιρο, ανθρώπινο και διαφωτιστικό για όλες τις οπτικές πλευρές της ιστορίας, προσφέροντας ταυτόχρονα μια ματιά στην αφρικανική εμπειρία που δεν ανήκει σε εύκολα στερεότυπα.

Black Bear

Τριανόν – Σάββατο 26/9, 22:30
Άνεσις – Κυριακή 4/10, 22:45

black bear

Ο Lawrence Michael Levine μάζεψε την Aubrey Plaza (Parks and Recreation), τον Christopher Abbott (Girls) και τη Sarah Gadon (Alias Grace) σε ένα σπίτι στο δάσος για να αποδομήσει τη σύγχρονη κουλτούρα και την ανεξάρτητη κινηματογράφηση, και το αποτέλεσμα δεν χωράει σε καλούπια.

Το “Black Bear” είναι ένα κράμα κωμωδίας, δράματος και θρίλερ που ακολουθεί μία ‘δύσκολη’ ηθοποιό που έχει πια περάσει πίσω από την κάμερα. Η δημιουργός αποφασίζει να αποτραβηχτεί σε ένα σπίτι στο δάσος που λειτουργεί ένα νιόπαντρο ζευγάρι, το ίδιο βράδυ όμως ένας καβγάς με απρόβλεπτη ένταση θα αλλάξει την πλεύση της ιστορίας. Το φιλμ του Levine είναι μία meta εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ammonite

Αίγλη Ζαππείου – Κυριακή 4/10, 19:30

το ammonite στις νύχτες πρεμιέρας

Το “Ammonite”, το δεύτερο φιλμ του Francis Lee μετά το ντεμπούτο του με το “God’s Own Country” των διθυραμβικών κριτικών, είναι ένα δράμα εποχής τοποθετημένο στις νότιες ακτές της Αγγλίας που είχε αποκτήσει Oscar buzz από την έναρξη των γυρισμάτων του. Πέρα από την ανάμειξη του Lee, η Kate Winslet και η Saoirse Ronan στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι δύο από τους πιο βασικούς λόγους που έβαλαν το φιλμ στη συζήτηση για τα Όσκαρ του 2021.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της παλαιοντολόγου Mary Anning που δραστηριοποιούταν στην Αγγλία μέχρι τα μέσα των 1800s. Η Anning που υποδύεται η Winslet στο φιλμ ερωτεύεται την πολύ νεαρότερη παντρεμένη γυναίκα που παίζει η Ronan, και μαζί προχωρούν σε μία έντονη, παράνομη ερωτική σχέση. Το μυαλό πηγαίνει υποχρεωτικά στο περσινό “Portrait of a Lady on Fire”, αν και το “Ammonite” υιοθετεί την πιο μουντή, σκυθρωπή αισθητική της Γεωργιανής Εποχής. Η Winslet και η Ronan χορογράφησαν οι ίδιες τις ερωτικές τους σκηνές, σε μία ασυνήθιστη αλλά ευπρόσδεκτη κίνηση από έναν σκηνοθέτη που άφησε το περιθώριο στις ηθοποιούς του ώστε να νιώσουν ασφαλείς.

Wisdom Tooth

Αίγλη Ζαππείου – Κυριακή 27/9, 22:00

Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Πέμπτη 1/10, 22:45

wisdom tooth

1999. Στη βορειοανατολική παραθαλάσσια άκρη της Κίνας, δύο ετεροθαλή αδέλφια φυτοζωούν από το μικροεμπόριο ψαριού και την εργασία της αδελφής στο ξενοδοχείο ενός μεγαλοπαράγοντα της περιοχής. Μια πετρελαιοκηλίδα, ο ερχομός ενός τρίτου προσώπου, μια άδεια κατοικίας, ένα μαγνητοφωνάκι, ένας πονόδοντος και ένας φόνος θα αλλάξουν για πάντα τις ζωές όλων.

Ύπουλο και αναπάντεχο, γεμάτο λεπτομέρειες και διορατικές ιδέες, αντλώντας ισχυρά τον οπτικό και θεματικό του χαρακτήρα από την ασυνήθιστη τοποθεσία του, το “Wisdom Tooth” του Lian Ming είναι ένα crime thriller, ένα δράμα σχέσεων, ένα περίπλοκο πορτραίτο χαρακτήρα μίας γυναίκας που οδεύει προς την ανεξαρτησία και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σκηνοθετικά ντεμπούτα της χρονιάς ως τώρα.

Το “Wisdom Tooth” διαγωνίζεται και αυτό για το Βραβείο Κοινού ανάμεσα σε άλλα βραβεία, άρα θα μπορείς να το ψηφίσεις θετικά ή αρνητικά στις ειδικές κάλπες Fischer που θα είναι έξω από την αίθουσα στις Νύχτες Πρεμιέρας, δίνοντας πάντα μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Η Fischer πρωταγωνιστεί για ακόμη μια χρονιά και στηρίζει έμπρακτα ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα για την 7η τέχνη στην Ελλάδα, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

fischer νύχτες πρεμιέρας

Hope

Άνεσις – Σάββατο 3/10, 22:15

hope

Η Maria Sødahl είχε πρωτοεμφανιστεί το 2010 με το “Limbo” που είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, και τώρα επιστρέφει δέκα χρόνια μετά με ένα αυτοβιογραφικό φιλμ που τα πήγε εξαιρετικά στο Φεστιβάλ του Τορόντο αλλά και στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου βραβεύτηκε.

Η Anja (Andrea Bræin Hovig), μία επιτυχημένη χορογράφος, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο με δυσοίωνη πρόβλεψη και αποφασίζει να το μοιραστεί μονάχα με τον σύζυγό της, Tomas (Stellan Skarsgård). Η υπόθεση βασίζεται στην προσωπική εμπειρία της Sødahl με τον καρκίνο – οι γιατροί της ταινίας μάλιστα είναι πραγματικοί – εμπεριέχει υποχρεωτικά το spoiler της επιβίωσης, η παράδοξη αισιοδοξία του δράματος όμως κάνει τη δουλειά από μόνη της. Το “Hope” είναι βλοσυρό, επώδυνο και βασανισμένο από απωθημένα, ο πυρήνας του όμως είναι η ελπίδα και η αγάπη των δύο πρωταγωνιστών που ερμηνεύονται άψογα από τη Hovig και τον Skarsgård.

Alice

Αθηναία – Κυριακή 27/9, 22:30

alice

Η “Αλίκη” του Jan Svankmajer βασίζεται στην περίφημη “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, απομακρύνεται όμως από τη ντισνεϊκή βερσιόν της και γίνεται ένα φιλμ σκοτεινής φαντασίας παντρεύοντας το live action με την τεχνική κινούμενης εικονογράφησης του stop motion και το ασυμβίβαστα απειλητικό production design που βάζει τέλος σε κάθε ονειρική λογική. Το φιλμ του 1988 είναι ρευστό, δυναμικό και αφαιρεί την ελαφράδα και τη γλυκύτητα του παραμυθιού χωρίς να παρεμβαίνει στο πνεύμα του Lewis Carroll. Από τις ιδιαίτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Αδελφές Μπροντέ (Les Soeurs Brontë)

Ριβιέρα – Κυριακή 27/9, 22:45

το Les Soeurs Bronte στις νύχτες πρεμιέρας

Η Isabelle Adjani, η Marie-France Pisier και η Isabelle Huppert υποδύονται τις αδερφές Brontë στο φιλμ του André Téchiné, με τον Pascal Greggory να παίζει τον αδερφό τους, Branwell. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση των γυναικών με τον αδερφό τους και ακολουθεί τις θλιβερές ζωές τους σε μία χρονική περίοδο δέκα περίπου ετών, ξεκινώντας από τη διάσημη απεικόνιση των τριών αδερφών στο πορτραίτο που ζωγράφισε ο Branwell το 1834.

Λεπτοδουλεμένο επίτευγμα για τον κινηματογράφο εποχής που μπορεί να μη βρήκε την υποδοχή που του άξιζε στις Κάννες του 1979, όταν το “Apocalypse Now” διέλυε τον ανταγωνισμό, αλλά έκανε απόσβεση με την υστεροφημία του.

My Little Sister

Αθηναία – Πέμπτη 24/9, 22:15

το my little sister στις νύχτες πρεμιέρας

Από τις τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου οι θερινές αίθουσες που φιλοξενούν φέτος τις Νύχτες Πρεμιέρας θα γεμίσουν με εικόνες, δημιουργία & ζωή. Σε αυτό το κινηματογραφικό περιβάλλον, η Fischer προσκαλεί το κοινό να απολαύσει την ταινία της επιλογής του και να την αναδείξει με την ψήφο του για το Βραβείο Κοινού Fischer. Αυτή την ψήφο θα διεκδικήσει και το “My Little Sister” των Stéphanie Chuat και Véronique Raymond, η ιστορία της Λίσα και του Σβεν.

Όταν μιλάμε για ιστορίες μεταξύ αδελφών, το σινεμά έχει την τάση να τις διαχωρίζει σε σχέσεις ίδιου φύλου. Έχουμε σπουδαία φιλμ για την αγάπη και τις εντάσεις μεταξύ αδερφών ανδρών ή αδελφών γυναικών, όχι όμως τόσα για αδελφό και αδελφή. Το “My Little Sister” ακολουθεί δύο δίδυμα αδέρφια, με τον αδερφό (Lars Eidinger) να πάσχει από βαριάς μορφής καρκίνο και την αδερφή του (Nina Hoss) να καλείται να τον προστατεύσει. Η ταινία, η δεύτερη που κάνει μαζί το ελβετικό δίδυμο, έχει δύο καταπληκτικές ερμηνείες από τη Hoss και τον Eidinger, ακλώνητη συναισθηματική αλήθεια στη σκηνοθεσία της, και την τάση να παραβλέψει ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα σχήματα που συναντάμε παραδοσιακά σε τέτοιες ιστορίες.

#FischerBeer #ItsAboutTaste #StarringFischer

#aiff26 #aiff2020 #AIFF #AthensInternationalFilmFestival