WATCHLIST

5 ταινίες που περνούν όμορφα μηνύματα

Ψήνεις ποπ κορν, ιδανικά βγάζεις την τηλεόραση στο μπαλκόνι για δροσιά, φωνάζεις καλή παρέα και πατάς το "play". Τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια είναι φτιαγμένα για όμορφες ταινίες. Οργάνωσε το δικό σου θερινό σινεμά στο σπίτι, ταινίες για να διαλέξεις υπάρχουν αμέτρητες, αλλά μην «χαθείς» ψάχνοντας. Οι παρακάτω είναι από εκείνες που έχουν κάτι όμορφο να σου πουν, να σε μάθουν πως η ζωή παρά τις δυσκολίες είναι γλυκιά. 

Από την Έλλη Μ.

#1 The fault in our stars

H ταινία «The Fault In Our Stars» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του πολυβραβευμένου συγγραφέα John Green. Είναι γυρισμένη το 2014 και συνδυάζει δράμα και κωμωδία Σκηνοθετήθηκε απο τον Josh Boon και το σενάριο γράφτηκε από τους Micahel Weber και Scott Neustadter.

Η Χάζελ και ο Ογκάστους είναι δύο έφηβοι που μοιράζονται ένα άγριο πνεύμα, μια περιφρόνηση για το συμβατικό και μια αγάπη που τους παρασέρνει σε ένα ταξίδι. Η σχέση τους είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι ο «σύντροφος» της Χάζελ είναι μια δεξαμενή οξυγόνου και του Γκας ένα προσθετικό πόδι. Συναντιούνται και ερωτεύονται σε μια ομάδα υποστήριξης καρκίνου, μα το μέλλον τους είναι αβέβαιο. O τίτλος πρόκειται για ένα απόσπασμα από τον Σαίξπηρ. Αναφέρεται στην ιδέα ότι η μοίρα είναι συνυφασμένη με τη θέση των αστεριών. Στο έργο χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη θέση ότι οι πράξεις των ανθρώπων είναι δικές τους για να επιλέξουν και δεν είναι το αποτέλεσμα μιας μοίρας που είναι εκτός ελέγχου τους.

 

Η ταινία αυτή είναι τόσο ρομαντική, όσο και συγκινητική και είναι κατάλληλη για οποιοδήποτε έφηβο. Περνάει σημαντικά ηθικά μηνύματα στους ακροατές. Μέσα από τους πρωταγωνιστές καταλαβαίνουμε πως ο καθένας αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε, γι’ αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση την εμφάνισή τους. Επίσης διδάσκει σε όσους πάσχουν από κάποια ασθένεια πως παρόλο που η αρρώστια αυτή γίνεται κομμάτι του ποιοι είμαστε, τελικά δε μας χαρακτηρίζει. Επιπρόσθετα μας μαθαίνει να ζούμε τη στιγμή γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Μέσα από τον έρωτα που μοιράζονται οι δύο πρωταγωνιστές καταλαβαίνουμε πως η ζωή δεν χρειάζεται να είναι τέλεια και η αγάπη εξωπραγματική. Τέλος, μαθαίνουμε πως δεν μπορούμε να επιλέξουμε αν θα πληγωθούμε σ’ αυτόν το κόσμο, αλλά έχουμε δύναμη να επιλέξουμε ποιους θα έχουμε δίπλα μας και πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας.

 

#2 If I Stay

Η ταινία «If I Stay» είναι μια αμερικάνικη ρομαντική, δραματική ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Gayle Forman. Σκηνοθετήθηκε από τον R.J.CULTER και γράφτηκε από την Shauna Cross. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία της δεκαεξάχρονης Μία, η οποία υπέστη ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στερώντας τη ζωή των δύο γονέων της και του μικρού αδελφού της. Μετά το ατύχημα, η Mia είναι ασυνείδητη από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, αρχίζει να έχει μια εξωσωματική εμπειρία όπου της επιτρέπεται να βλέπει τα πάντα γύρω της χωρίς να αισθάνεται πόνο.  Η πρωταγωνίστρια έχει τώρα την ευκαιρία να μείνει ζωντανή ή να πεθάνει. Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια της.

 

Η ταινία αυτή μας δείχνει πως είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και πως αξίζει να θυσιαστείς για τους ανθρώπους που αγαπάς. Το μήνυμα που περνάει η ταινία είναι πως είναι εύκολο να πεθάνεις. Το να ζήσεις; Το να ζήσεις είναι δύσκολο.

#3 A Girl Like Her

H ταινία «Α Girl Like Her» είναι μια ταινία αμερικάνικης παραγωγής που σκηνοθετήθηκε από τον Amy S. Weber. Η ταινία αυτή παρουσιάζει τη ζωή της δεκαεξάχρονης Jessica Burns, που βιώνει bullying από τη πρώην φίλη της και πιο δημοφιλή κοπέλα στο λύκειο, Αvery Keller. H ταινία βασίζεται σε αμέτρητες ιστορίες της καθημερινής ζωής που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει. Κάθε φορά που συναντά την Avery και τις φίλες της στο σχολείο γίνεται θύμα ψυχολογικής και σωματικής παρενόχλησης. Ο εκφοβισμός όμως δε σταματάει εκεί. Στο σπίτι της δέχεται αμέτρητα σκληρά μηνύματα που διαφθείρουν την ψυχή της νεαρής κοπέλας.

Η ταινία αυτή μέσα από σκληρές εικόνες δείχνει τις μορφές του bullying και του cyber bullying και τις καταστροφικές συνέπειές του. Δείχνει επίσης σε χιλιάδες παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού πως δεν είναι μόνα και πώς πρέπει να ζητάνε βοήθεια πριν είναι αργά.

#4 Me before You

Το «Πριν Έρθεις Εσύ» είναι ταινία ρομαντικού δράματος του 2016 σκηνοθετημένη από την Thea Sharrock στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, προσαρμοσμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βρετανίδας συγγραφέα Jojo Mojies. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Emilia Clarke και ο Sam Claflin.

Η Lou είναι ένα μικρό κοριτσάκι που γνωρίζει πολλά για τους γύρω της. Ο Will είναι ένας τετραπληγικός άνθρωπος που μισεί όλους γύρω του. Η Lou προσλαμβάνεται από τη μαμά του Will για να τον φροντίσει για έξι μήνες. Αν και την αρχή της σχέσης τους δεν τη λες και την καλύτερη, με την πάροδο του χρόνου ωριμάζει. Από το μίσος, στη συμπάθεια και τελικά στην αγάπη.

 

Το απλό μήνυμα πίσω από την ταινία είναι μια ώθηση προς τους θεατές να ζουν με τόλμη και, με τον τρόπο αυτό, να είναι ευγνώμονες για αυτό που έχουν παρά να εστιάζουν σε αυτό που δεν έχουν.

#5 Paper Towns

Προσαρμοσμένη από το μυθιστόρημα του συγγραφέα John Green, το PAPER TOWNS είναι μια ιστορία της εποχής που επικεντρώνεται στον Quentin και στην αινιγματική του γειτόνισσα Margo, η  οποία αγαπούσε τα μυστήρια τόσο πολύ που έγινε ένα. Μετά από μια περιπέτεια όλη τη νύχτα , η  Margo εξαφανίζεται ξαφνικά – αφήνοντας πίσω κρυφές ενδείξεις για να αποκρυπτογραφήσει ο Quentin. Η αναζήτηση οδηγεί τον Quentin και τους  φίλους του σε μια συναρπαστική περιπέτεια. Τελικά, για να εντοπίσει την Margo, η Quentin πρέπει να βρει μια βαθύτερη κατανόηση της αληθινής φιλίας – και της αληθινής αγάπης.

 

Η ταινία αυτή στηρίζει την ιδέα του να κυνηγάς αυτό που θέλεις, χωρίς να δίνεις σημασία σε αυτό που μένει πίσω σου. Μας δείχνει πως το να ακολουθούμε τα όνειρά μας είναι αυτό που μετράει στη ζωή. Τέλος, μας παρουσιάζει μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε για τα άτομα που αγαπάμε.