WATCHLIST

4 νέες ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες, που δεν πρέπει να χάσεις

Η Natalie Portman το επισήμανε πολύ εύστοχα παρουσιάζοντας τους υποψήφιους για τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας. «Και αυτοί είναι οι άντρες υποψήφιοι». Γυναίκες δεν υπήρχαν στην κατηγορία. Δεδομένο Νο2; Από το 2007 μέχρι το 2016 μόνο το 4% των ανθρώπων που κάθισαν σε καρέκλα σκηνοθέτη και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την ταινία ήταν γυναίκες. Το ποσοστό είναι θλιβερά χαμηλό. Ο συντηρητισμός καλά κρατεί εδώ.

Τα κινηματογραφικά στούντιο έχουν δεχθεί πολλές φορές αρνητική κριτική για το γεγονός ότι δεν προσλαμβάνουν γυναίκες σε ρόλο σκηνοθέτη, με τους New York Times να αναφέρουν σε άρθρο που υπογράφει η κριτικός κινηματογράφου Manohla Dargis πως «ο σεξισμός λειτουργεί σαν ιός που διαδίδεται μέσω ιδεών, κουτσομπολιών και ιστοριών για γυναίκες και δημιουργεί ενδοιασμούς για το αν μπορούν να χτυπήσουν αυτόν τον ανδροκρατούμενο κόσμο».

Περιττό να πούμε ότι η βιομηχανία του σινεμά πρέπει να δώσει ώθηση, στήριξη και βήμα στις σκηνοθέτιδες. Εμείς τουλάχιστον ας τις υπερασπιστούμε σαν κοινό. Στη φετινή κινηματογραφική σοδειά ξεχωρίζουν ταινίες που υπογράφουν γυναίκες. Ακολουθούν τέσσερις από εκείνες που επιβάλλεται να δεις.

Lady Βird

Η 35χρονη Greta Gerwig μεταπηδά θριαμβευτικά από την υποκριτική στη σκηνοθεσία κάνοντας ντεμπούτο με μία σπουδαία ταινία. Το Lady Bird, η καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος των κριτικών- και το εννοώ αφού έσπασε το ρεκόρ θετικών κριτικών στο Rotten Tomatoes, 100%- πήρε το πράσινο φως στις Χρυσές Σφαίρες και πάει τρένο για τα Όσκαρ- εκτός σκανδαλιστικής ανατροπής-. Μια ιστορίας ενηλικίωσης και οι σχέσεις μεταξύ γυναικών, μαμάς και κόρης είναι πολύ χονδρικά η υπόθεση. Η ερμηνεία της Saoirse Ronin πολυσυζητημένη.   

Mudbound

Άλλο ένα φιλμ- παραγωγής Netflix- που έχει χαρακτηριστεί ως «αριστούργημα» και φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα της Dee Rees. Το Mudbound καταπιάνεται με τον φυλετικό ρατσισμό στον αμερικανικό Νότο μέσα από την ιστορία δύο οικογενειών στα τέλη της δεκαετίας του ’40, οι οποίες προσπαθούν να συνυπάρξουν, παρά τις φυλετικές διαφορές. Συγκινητικό; ναι.

A Wrinkle in Time

Tο Next Big Thing της Disney αποτελεί γυναικεία υπόθεση σε αυξημένο ποσοστό. Η Αφροαμερικανή Ava DuVernay σκηνοθετεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος της Madeleine L’Engle. Παραμύθι- υπερθέαμα που ταξιδεύει στον χρόνο, με πρωταγωνιστές την Oprah Winfrey, τη Reese Witherspoon και τον Chris Pine. Από τα πολυαναμενόμενα της χρονιάς. 

 

Mary Queen of Scots

Η Josie Rourke σκηνοθετεί την Saoirse Ronin (είναι η χρονιά της; Είναι) και την Margot Robbie (επανάληψη παρένθεσης) σε μία ταινία εποχής. Saoirse σε ρόλο Μαίρης Στιούαρτ η οποία παλεύει να ανατρέψει την ξαδέρφη της την Ελισάβετ και τελικά φυλακίζεται χρόνια ολόκληρα μέχρι να εκτελεσθεί. Η γνωστή ιστορία δηλαδή. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στα τέλη του 2018, υπομονή.