WATCHLIST

Οδηγός Όσκαρ 2018: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη φετινή τελετή

Chris Pizzello/Invision/AP

Η 90η τελετή των βραβείων Oscar είναι ήδη καθ' οδόν, το κόκκινο χαλί έχει βγει από το πατάρι και ετοιμάζεται να στρωθεί με τη γνωστή μεγαλοπρέπεια, κορυφώνοντας την καθιερωμένη περίοδο των μεγάλων κινηματογραφικών events, όπως είναι οι Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA. 

Εν αναμονή της μεγάλης βραδιάς, προτείνω να ξεχυθείς στα σινεμά για να δεις τις επικρατέστερες για φέτος ταινίες. Εναλλακτικά, μείνε σπίτι και κάνε αναδρομή στις παλαιότερες, αγαπημένες σου οσκαρικές για να μπεις στο κλίμα μέχρι την πιο κινηματογραφική νύχτα της χρονιάς, στις 4 Μαρτίου.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

 

Έχουμε και λέμε:

Που θα γίνουν φέτος τα Oscars;

Όπως κάθε χρόνο από το 2002 και μετά έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Ποιος θα είναι ο οικοδεσπότης;

Ο Jimmy Kimmel, για 2η συνεχή χρονιά. Η επιλογή του κωμικού/παρουσιαστή έχει διχάσει γιατί μπορεί το 2017 να ήταν ιδιαίτερα απολαυστικός στο σύνολό του, αλλά τα αστεία που έκανε για τους μαύρους ηθοποιούς δεν είναι καλό δείγμα, ειδικά για μία τελετή όπως η φετινή, η οποία θα κινηθεί στο κλίμα των κινημάτων Times Up και #MeToo και άρα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

 

Ποια είναι τα φαβορί;

Το Σχήμα του Νερού, του Guillermo del Toro, το οποίο έχει κάθε λόγο να ελπίζει με 13 υποψηφιότητες, η Δουνκέρκη του Cristopher Nolan με 8 υποψηφιότητες και το αγαπημένο του κοινού 3 Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι του Martin McDonagh. Φαβορί για τα Όσκαρ Α’ Αντρικού και Γυναικείου Ρόλου αντίστοιχα, η Frances Mc Dormand (3 Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι) και ο Gary Oldman για την αγνώριστη ερμηνεία του στο H Πιο Σκοτεινή Ώρα. Στην κατηγορία των Β’ ρόλων, οι κριτικοί δίνουν περισσότερες πιθανότητες στον Sam Rockwell (3 Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι) και στην Allison Janney για τον ρόλο της στο I, Tonya.

Ποια ταινία «λείπει» από τα Όσκαρ 2018;

Η Wonder Woman.

 

Ποια ρεκόρ «σπάνε» με βάση τις φετινές υποψηφιότητες;

Η Rachel Morrison, διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπί είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται υποψήφια για Όσκαρ Φωτογραφίας. Η σκηνοθέτιδα του Lady Bird, Greta Gerwig είναι η 5η γυναίκα υποψήφια για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και η πρώτη μετά την Kathryn Bigelow, το 2009 (The Hurt Locker). H Mary J.Blige είναι ο πρώτος άνθρωπος που διεκδικεί ταυτόχρονα Όσκαρ υποκριτικής ερμηνείας (Β’ Γυναικείος Ρόλος για το Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπί) και ερμηνείας σε τραγούδι (“Mighty River” για την ίδια ταινία). Αντίστοιχα ο Jordan Peele είναι ο πρώτος μαύρος άντρας που διεκδικεί Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου, ξανά για το Mudbound. H 89χρονη σκηνοθέτις Agnes Varda είναι ο γηραιότερος υποψήφιος για Όσκαρ άνθρωπος (για το ντοκιμαντέρ Faces Places). O Yance Ford είναι ο πρώτος trans υποψήφιος σκηνοθέτης (για το ντοκιμαντέρ Strong Island).

Ποιοι θα απονείμουν βραβεία φέτος;

Περσινοί νικητές όπως οι Mahershala Ali, Viola Davis και η Emma Stone. Φετινοί υποψήφιοι όπως η Greta Gerwig, η Margot Robbie, ο Kumail Nanjiani, ο πρωταγωνιστής του Black Panther, Chadwick Boseman, η Laura Dern, η Jennifer Garner, η Tiffany Haddish, ο Tom Holland, η Daniela Vega, η Gal Gadot, η Zendaya, o Oscar Isaac. Το βραβείο ‘Α Γυναικείου Ρόλου ήταν προγραμματισμένο να δώσει και ο Casey Affleck αλλά ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε πως τελικά δεν θα παρευρεθεί. Πηγή αναφέρει ότι ο ηθοποιός δεν θέλει να αποσπαστεί η προσοχή από τα επιτεύγματα των ηθοποιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο. Και η παρουσία του θα είναι εμπόδιο, μετά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για ανάρμοστη συμπεριφορά του σε δύο γυναίκες με τις οποίες έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

Κεντρική Φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP