WATCHLIST

Oscars 2017: Όλοι οι Έλληνες νικητές και υποψήφιοι στην ιστορία του θεσμού

Έχουν περάσει 73 χρόνια από τότε που η Κατίνα Παξινού έπιασε στα χέρια της το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Πιλάρ στην κινηματογραφική μεταφορά του "Για ποιον κτυπά η καμπάνα", ανοίγοντας με τον πιο μεγαλοπρεπή τρόπο τον δρόμο. Από το πρώτο εκείνο Όσκαρ έχουν μεσολαβήσει πάνω από 30 υποψηφιότητες και 15 βραβεύσεις καλλιτεχνών με ελληνική καταγωγή.

Έλληνες πρώτης γενιάς, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος Έλληνες του εξωτερικού, όπως ο Κώστας Γαβράς, Έλληνες που είναι περισσότερο Αμερικανοί ή Βρετανοί, όπως ο Τζον Κασαβέτης και ο Αλεξάντερ Πέιν, Έλληνες που δεν ήξερες ότι είναι Έλληνες, όπως ο δημιουργός του Mad Max, Τζορτζ Μίλλερ (Μηλιώτης). Όλοι τους έχουν γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση στην τέχνη τους μέσα από μία ή περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Διεθνείς φυσιογνωμίες που- ακόμα κι αν μιλούν σπαστά τα ελληνικά ή έχουν να έρθουν στην πατρίδα κάτι δεκαετίες, δεν θα σταματήσουμε να θεωρούμε ποτέ “δικούς μας” εκπροσώπους στα πέρατα του Χόλιγουντ και να δοξάζουμε με καμάρι. Με αφορμή λοιπόν την φετινή υποψηφιότητα του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου (Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο για την ταινία Ο Αστακός), της Δάφνης Ματζιαράκη (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους  για το 4.1 Miles), αλλά και εκείνη της Ελληνοαμερικανίδας Mary Zophres για τα κοστούμια στο La La Land, θυμόμαστε μέσα από ένα βίντεο όλες τις στιγμές που τα Όσκαρ είχαν κάτι από Ελλάδα…