WATCHLIST

14 φορές που ο κινηματογράφος έθιξε το θέμα της βίας απέναντι στις γυναίκες

Πριν ξεκινήσω να ετοιμάζω το θέμα μου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών πέρασα λίγα λεπτά μελετώντας τα νούμερα της έρευνας που έκανε η Μάριον αλλά και την ανάλυση του φαινομένου που έκανε η ψυχολόγος Εύα Μεταλίδη.

Όσο διάβαζα τα κείμενα ένιωσα το ίδιο γνώριμο σφίξιμο στο στομάχι- την ίδια ταχυκαρδία από τα νεύρα μου και το τσούξιμο στα μάτια όπως όταν είδα την κολλητή μου με μελανιασμένα χέρια και κατακόκκινο πρόσωπο να μου εξηγεί κλαίγοντας γιατί την χτύπησε ο (τότε) φίλος της.

”Τσακωθήκαμε πάλι, είχε θυμώσει, με έβρισε, μετά έκλαιγε και μου ζητούσε συγνώμη” είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που άκουσα εκείνο το απόγευμα. Ήμασταν μόνο 15 (!) και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο άνθρωπος που διατυμπάνιζε τον έρωτά του για εκείνη είχε σηκώσει το χέρι του με τόση ευκολία και εκείνη αντί να τον χωρίσει σκεφτόταν πως θα το ξεπεράσουν μαζί.

Το 25% των γυναικών στην Ελλάδα δήλωσε πως έχουν υποστεί σωματική και/ ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, ή από άλλο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών και άνω

Αυτή η ιστορία είναι μια από τις δεκάδες χιλιάδες που υπάρχουν εκεί έξω· είμαι σίγουρη πως και εσύ έχεις ακούσει μια παρόμοια και αν κρίνω από τα τρομακτικά νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ”Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” το φαινόμενο αυτό ζει και βασιλεύει. Τι και αν έχουμε 2016 και έχουμε προχωρήσει (θεωρητικά) μπροστά ως ανθρωπότητα, η βία (σε οποιαδήποτε μορφή- σωματική, λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική) απέναντι στις γυναίκες είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Η ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μπορεί να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, ένας από τους πιο εύστοχους είναι η τέχνη και συγκεκριμένα ο κινηματογράφος. Ένα γρήγορο google search και θα εντοπίσεις αρκετές ταινίες που έχουν θίξει εύστοχα τη βία κατά των γυναικών σε οποιαδήποτε μορφή.

Παρακάτω θα βρεις 14 ταινίες που αξίζει να δεις, οι οποίες θα σε βάλουν σε σκέψεις και σε περίπτωση που βιώνεις την οποιαδήποτε μορφή βίας εύχομαι να σου δώσουν το κουράγιο να αντιδράσεις.

“Δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη”, κάλεσε στο 15900 για να καταγγείλεις κάθε περιστατικό.

Mad Max: The fury road

Μια ταινία ύμνος για τη δύναμη των γυναικών και το πως παλεύουν να σπάσουν τα δεσμά της πατριαρχίας ώστε να ζήσουν ελεύθερες μακριά από οποιοδήποτε είδος βίας.

Sleeping with the enemy

Ίσως η πιο γνωστή ταινία στο ευρύ κοινό που θίγει την ενδοοικογενειακή βία. Η Julia Roberts στο ρόλο της Laura Burney είναι συγκλονιστική και δείχνει μέχρι που μπορεί να φτάσει μια γυναίκα για να γλιτώσει από τον άντρα που της ασκεί σωματική και ψυχολογική βία.

Enough

Η Jennifer Lopez σε μια ταινία πολύ διαφορετική από αυτές που την είχαμε συνηθίσει, δείχνει την ωμή αλήθεια της βίας απέναντι στις γυναίκες αλλά και πόση δύναμη έχουν μέσα τους τα θύματα.

Fear

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα συναντάει έναν φαινομενικά αθώο και καλό άντρα, τον εμπιστεύεται απόλυτα και αυτός αποδεικνύεται επικίνδυνος; Αυτή η ταινία θα σου θυμίσει σκηνικά που έχει ακούσει/ διαβάσει από αρκετές γυναίκες.

Precious

Μια ταινία που δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα έχει  μεγαλώσει μέσα στη βία (σωματική και ψυχολογική) και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή της από εκεί και πέρα.

 

The color purple

Ο Steven Spielberg σκηνοθέτησε μια πολύ δυνατή ταινία, στην οποία βλέπουμε ένα από τα χειρότερα είδη βίας που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα- από τον ίδιο της τον πατέρα. Η ταινία είχε προταθεί για 11 Όσκαρ και είχε συγκεντρώσει συνολικά 13 βραβεία.

 

Desert flower

Η συγκλονιστική ιστορία της Waris Dirie που υπέστη κλειτοριδεκτομή στην ηλικία των 3 (!), πωλήθηκε σε άντρα στα 13 της και κατάφερε να ξεφύγει και να γίνει μάλιστα διάσημο μοντέλο.

What’s love got to do with it

Μια αληθινή ιστορία για την τοξική σχέση της τραγουδίστριας Tina Turner με τον Ike και το πως κατάφερε να τον αφήσει πίσω και να ζήσει τη ζωή που της αξίζει.

 

Irreversible

Η σκληρή και απάνθρωπη αναπαράσταση βιασμού της Monica Bellucci είχε ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε βάλει τον σκηνοθέτη της Gaspar Noé στο επίκεντρο συζητήσεων για την ωμότητα της σκηνής. Ακόμα και τώρα ανακατεύεται το στομάχι μου και μόνο στην ιδέα αυτής της σκηνής.

Shining

Η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται εδώ όχι μόνο για το story της, αλλά κυρίως για την ψυχολογική βία που υπέστη η Shelley Duvall κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων από τον Stanley Kubrick ώστε να φαίνεται πραγματικά τρομαγμένη.

The Hunchback of Notre Dame

Όσο παράδοξη και να σου φαίνεται η ύπαρξη αυτής της ταινίας στη λίστα να σου υπενθυμίσω το χαρακτήρα του Claude Frollo που ασκούσε ψυχολογική βία στην Esmeralda και μάλιστα είχε τραγούδι στο οποίο περιέγραφε ότι είτε θα γίνει δική του ή θα την κάψει!

Mystic river

Η συγκεκριμένη ταινία εξερευνά τον κύκλο βίας και πως επηρεάζει τις ζωές μας όταν μια κοπέλα βρίσκεται βιασμένη και σκοτωμένη στο αυτοκίνητο της.

The brave one

Όταν η Erica δέχτηκε επίθεση από αγνώστους και βρέθηκε να χαροπαλεύει για τη ζωή της αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια της. Μια ιστορία που δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα που πέφτει θύμα κακοποίησης στο δρόμο.

Room

Η ιστορία μιας γυναίκας που απήχθη, βιάστηκε και αναγκάστηκε να μεγαλώσει το παιδί του βιαστή της κλεισμένη μέσα σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο. Για γερά στομάχια.