HARVEY WEINSTEIN

Κάννες 2018: Οι μεγάλοι νικητές και ο λόγος της Asia Argento που “τάραξε” την τελετή λήξης

Αrthur Mola/Invision/AP

Ολοκληρώθηκε το 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες το βράδυ του Σαββάτου. Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Κέιτ Μπλάνσετ και τα υπόλοιπα μέλη της ανακοίνωσαν τους νικητές και η τελετή λήξης έδειχνε να κυλά πιο αθόρυβα από ποτέ. Τη διαφορά ωστόσο έκανε η Asia Argento με το δημόσιο «κατηγορώ» της στον Harvey Weinstein και όλα τα υπόλοιπα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συνεχίζουν να ασκούν σεξουαλική βία σε γυναίκες πιστεύοντας ότι δεν θα τους πιάσουν ποτέ.

 

Αrthur Mola/Invision/AP

«Το 1997 βιάστηκα από τον Harvey Weinstein εδώ, στις Κάννες. Ήμουν 21 ετών. Το φεστιβάλ ήταν ο χώρος του κυνηγιού του. Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη: Ο Harvey Weinstein δεν θα είναι ποτέ ξανά ευπρόσδεκτος εδώ. Θα ζήσει χωρίς τιμή, εξορισμένος από μία κοινότητα που κάποτε τον αγκάλιαζε και κάλυπτε τα εγκλήματά του», είπε η Ιταλή σκηνοθέτιδα στο 30στο λεπτό περίπου της τελετής, κάνοντας το κοινό να κρατήσει την ανάσα του. «Και ακόμα κι απόψε, κάθονται ανάμεσά σας, πρόσωπα που θα πρέπει να λογοσοτήσουν για τέτοιες πράξεις τους απέναντι σε γυναίκες και για συμπεριφορές που δεν ανήκουν σε αυτή τη βιομηχανία και σε αυτό τον χώρο δουλειάς. Ξέρετε ποιοι είστε. Αλλά πιο σημαντικό είναι ότι εμείς ξέρουμε ποιοι είστε και δεν θα σας αφήσουμε να τη γλιτώνετε πια» κατέληξε κάνοντας όλες τις γυναίκες να νιώσουν λίγο πιο δυνατές και άφησε την τελετή να επιστρέψει στην ήσυχη «κανονικότητά» της.

Οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς σε ένα φεστιβάλ που από την αρχή του έκανε πολύ λόγο για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κινηματογραφική βιομηχανία ήταν δύο άνδρες και μία γυναίκα.

Τον Χρυσό Φοίνικα απέσπασε ο Ιάπωνας Hirokazu Kore-Eda με την ταινία του Shiplifters.

Αrthur Mola/Invision/AP

 

Το Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η Nadine Labaki με την ταινία της Capernaum.

Αrthur Mola/Invision/AP

 

Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ κέρδισε ο Spike Lee με την ταινία του BlacKkKlansman.

Αrthur Mola/Invision/AP

Ο ειδικός Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στην ταινία Image Book του Jean-Luc Godard, το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασε ο Marcello Fonte για την ταινία Dogman και το αντίστοιχο Γυναικείας Ερμηνείας η Samal Yeslyamova για το My Little One. Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχθηκε ο Pawel Pawlikowski για το Cold War ενώ το βραβείο Σεναρίου μοιράστηκαν εξ ημισείας οι: Alice Rohrwacher για το Happy As Lazzaro και Nader Saeivar για το 3 Faces.

Κεντρική φωτογραφία: Αrthur Mola/Invision/AP