WATCHLIST

5 ταινίες για τις νύχτες που δεν σε παίρνει ο ύπνος

Είναι η κλασική εκείνη περίπτωση που ενώ θες πάρα πολύ να κλείσεις τα ματάκια σου και να χαθείς μέσα στην αγκαλιά του Μορφέα, οι σκέψεις, τα άγχη και οι τρεις καφέδες που ρούφηξες μέσα στην ημέρα απλά δεν σε αφήνουν. Αϋπνία, αυτή η μάστιγα, αυτό το μαρτύριο, ο εφιάλτης εκτός ύπνου. Μη φρικάρεις, φτιάξε μια λουίζα, ένα μελισσόχορτο ή ένα ζεστό γάλα με μέλι και πάτα το play στα παρακάτω υπνωτιστικά προγράμματα. Καμία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη λίστα.

Baa Baa Land

Ναι. Αυτό που κατάλαβες. Εμπνευσμένο από το La La Land. O σκηνοθέτης Garth Thomas έχει φτιάξει μία ταινία διάρκειας οκτώ ωρών με πρωταγωνιστές πρόβατα, η οποία ορκίζεται πως θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να κλείσεις μάτι. Αντί να τα μετράς, τα παρακολουθείς να τρώνε χορτάρι, να περπατούν το ένα πίσω από το άλλο, να κάνουν «μπεεεε». Δεν είναι αστείο, είναι ένα έπος κατά της αϋπνίας. «Η ταινία είναι καλύτερη κι από υπνωτικό χάπι» υπόσχεται η εταιρεία που την παρήγγειλε στον σκηνοθέτη. Πειραματικό, νωχελικό σινεμά.

Μεγαλώνοντας

Το “Boyhood” του Richard Linklater είναι μία φανταστική ταινία που θα αδικούσαμε πολύ αν ισχυριζόμασταν πως  προκαλεί υπνηλία και μόνο. Αξίζει να την δεις, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Έχει κερδίσει και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2015. Στις 2 ώρες και 46 λεπτά που διαρκεί παρακολουθούμε χωρίς ίχνος βιασύνης το μεγάλωμα ενός αγοριού από τα 6 έως τα 18. Ξεκινάς, παρακολουθείς μέχρι μια ηλικία και βλέπεις τα υπόλοιπα το πρωί. Λογικά θα κοιμάσαι πριν την αποφοίτηση.

Τσιλάροντας Με Τον Bob Ross

Ο Bob Ross, αυτή η υπερφυσικά γαλήνια μορφή που στιγμάτισε τα παιδικά μας χρόνια, αυτός γλυκός ζωγράφος που με τη μειλίχια φωνή του μας μίλαγε για μικρά δεντράκια κι εμείς τον κοιτούσαμε σε μία σχεδόν υπνωτισμένη κατάσταση είναι το καλύτερο φάρμακο για την αϋπνία. Όσο εκείνος ζωγραφίζει, εσύ χαλαρώνεις (*τρέχει σαλάκι στο μαξιλάρι).

Blue Jay

Ένα φιλμ που επιβάλλεται να δεις. Αν λοιπόν το ‘χεις πάρει απόφαση ότι θα μείνεις ξάγρυπνη/ος και δεν θες να το παλέψεις, βάλε να παίζει το Blue Jay. Είναι ασπρόμαυρο, άρα φιλικό στο μάτι σου ώρα που είναι και όλα γίνονται τόσο αβίαστα και ρεαλιστικά. Η Sarah Paulson και ο Mark Duplass  ήταν παλιά ζευγάρι και συναντιούνται ξανά στη μικρή τους πόλη, τυχαία, ένα βράδυ. Θυμούνται, μιλάνε και αποφασίζουν να περάσουν καλά, οπότε αρχίζουν να πίνουν, να χορεύουν, να γελάνε και να κλαίνε. Κι εσύ μαζί.

Μια Νύχτα Στον Κόσμο

Οι σουρεαλιστικές ιστορίες πέντε οδηγών ταξί και των πελατών τους, την ίδια νύχτα, σε πέντε διαφορετικές πόλεις του πλανήτη. Ταινία για μετασονύκτια προβολή. Σκηνοθεσία Jim Jarmoush, μουσική Τom Waits και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.