WATCHLIST

10 λόγοι που ο Christopher Lee ήταν ο καλύτερος κακός

Ο κινηματογραφικός ''απέθαντος'', ο τρομερός Κόμης Δράκουλας, ο Άρχοντας στο τρομερό βασίλειο του θανάτου έζησε στ’ αλήθεια μια υπέροχη ζωή. Αυτός ήταν ο Christopher Lee.

Είχε αριστοκρατική καταγωγή

Ο πατέρας του ήταν παρασημοφορημένος αντισυνταγματάρχης του Βρετανικού Στρατού, ενώ η μητέρα του, κόμισσα Estelle Marie Carandini di Sarzano, ήταν γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας της Ευρώπης που οι ρίζες της έφταναν ως τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν έξι ετών. Ο δεύτερος σύζυγος της Estelle, o τραπεζίτης Ηarcourt George St-Croix Rose, ήταν θείος του Ian Fleming, του «πατέρα» του James Bond – πιθανολογείται μάλιστα πως μερικές από τις περιπέτειες του κινηματογραφικού πράκτορα βασίζονταν στις ιστορίες του Christopher Lee, από τα μέτωπα του Β’Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος ο Fleming πίστευε πως ο ξάδελφός του – ένας ικανός ηθοποιός με πολεμική εμπειρία – θα ήταν ιδανικός για το ρόλο του Bond, όμως τα studio μουρμούρισαν κάτι για «οικογενειοκρατία» και απέρριψαν την πρόταση. Εν τέλει βέβαια, ο Lee έπαιξε ιδανικά έναν από τους πιο σκοτεινούς και κομπλικέ «κακούς» των ταινιών Βοnd, τον Francisco Scaramanga, στην ταινία The Man With the Golden Gun.

Η μόρφωσή του ήταν εξαιρετική

Είχε φοιτήσει στο Wellington College – αφού απέτυχε να περάσει στο Ίτον – όπου έκανε κλασικές σπουδές: αρχαία Ελληνικά και Λατινικά. Μέχρι την ενηλικίωσή του, μιλούσε άπταιστα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά και λιγότερο σουηδικά και ρώσικα.(σ.σ. Σε μια επίσκεψή του στην Ελλάδα είχε δηλώσει «Μάθαινα αρχαία από 12 ετών και ποτέ δεν τα ξέχασα. Δεν μπορώ να καταλάβω τα νέα ελληνικά, όμως αν μου δώσετε μια εφημερίδα, θα μπορέσω να διαβάσω το 50%»).

Επίσης, απ’ τα κολεγιακά του χρόνια ήταν ήδη πολύ καλός αθλητής με διακρίσεις σε αθλήματα όπως το σκουός, το τένις, το κρίκετ, το ράγκμπι, το χόκεϊ αλλά και το γκολφ. Μέχρι πριν λίγα χρόνια συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στους κορυφαίους ερασιτέχνες γκολφέρ του πλανήτη.

Στον πόλεμο ήταν ένα είδος πράκτορα – κυνηγός των Ναζί

Η «θητεία» του Lee, στα μέτωπα του Β’Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια περιπετειώδης περίοδος που – μέχρι σήμερα – καλύπτεται από μυστήριο. Φαίνεται πως κατετάγη το ’41, ως εθελοντής στη RAF αλλά – λόγω μιας βλάβης στο οπτικό νεύρο που τον κατέστησε ανίκανο για πτήση,- υπηρέτησε ως αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών στην υποδιεύθυνση της RAF στην Αφρική, όπου συμμετείχε στην επιλογή στόχων και τον σχεδιασμό αποστολών. «Έχω ήδη επιφορτιστεί με πολλά μυστικά», είπε κάποτε, «και αν μιλούσα, άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους. Ήμουν στην Υπηρεσία Πληροφοριών,έχω υπογράψει την Επίσημη Μυστική πράξη, που με δεσμεύει για μια ζωή. Οπότε αν μου ζητηθεί να κρατήσω κάτι μυστικό, θα το πάρω στον τάφο μου».Το μόνο σίγουρο είναι πως είδε αρκετές φρικαλεότητες για να δηλώνει πως σε όλη του τη ζωή από κει και πέρα δεν θα τον συγκινούσαν ποτέ τα ψεύτικα πολεμικά δράματα. Έκλαιγε μόνο όταν συναντούσε παλιούς του συμπολεμιστές.

Ήταν παντρεμένος 54 χρόνια με την ίδια γυναίκα!

Μετά από έναν άτυχο αρραβώνα, γνώρισε το 1960 το ιδανικό του ταίρι, την Δανέζα ζωγράφο και πρώην μοντέλο Birgit, “Gitte” Kroncke. Παντρεύτηκαν το 1961, απέκτησαν μια κόρη, την Christina Erika Carandini, το 1963 κι έζησαν μαζί, ερωτευμένοι πάνω από μισό αιώνα. Σε ερώτηση για το μυστικό της επιτυχίας του γάμου του, ο Lee είχε δώσει την εξής λακωνική και αποστομωτική απάντηση : «Απλά, παντρέψου κάποιον υπέροχο»

Κατείχε το ρεκόρ Guinness του «πιο ψηλού πρωταγωνιστή», αλλά και του πιο πολυσχιδούς ηθοποιού

Το ασυνήθιστο ύψος του (1.96) , το έκανε να ξεχωρίζει μες στο πλήθος και δυσκόλευε τα πλάνα του με αποτέλεσμα, οι σκηνοθέτες να μην τον πολυπροτιμούν, όμως η ίδια ψηλή, απόκοσμη, επιβλητική φιγούρα του ήταν ιδανική για ρόλους κακών. Και έπαιξε πολλούς τέτοιους σε μια γόνιμη καριέρα που κάλυψε 6 δεκατίες και 250 ρόλους.

Θα μπορούσε να γίνει τραγουδιστής της Όπερας

Είχε υπέροχη, στεντόρεια φωνή, ταλέντο , ευλογημένα γονίδια (σ.σ. μια από τις προ- γιαγιάδες του, η Marie Carandini ήταν τραγουδίστρια της όπερας) και μια μικρή καριέρα ως λυρικός τραγουδιστής πρώτης γραμμής. Ευτυχώς για όλους μας προτίμησε το σινεμά.

Δεν ήθελε να συνεχίσει να παίζει τον Dracula

Παρότι η καριέρα του σφραγίστηκε από τις 15 ταινίες στις οποίες υποδύθηκε τον Δράκουλα, τον απέθαντο «άρχοντα του σκότους» – ένα ρόλο που «ντύθηκε» με ακρίβεια, μελαγχολία και μια κομψή, υπόγεια ειρωνεία – ο ίδιος δεν ήταν φαν αυτής της σειράς ταινιών τρόμου της Hammer. Πίστευε πως τα σενάριά τους ήταν επίπεδα και προχειρογραμμένα αλλά όταν δήλωσε στις κεφαλές του studio πως δεν ήθελε να συνεχίσει να κάνει τέτοιες ταινίες, εκείνες του απάντησαν πως είχαν ήδη πουλήσει τα δικαιώματά τους – μαζί με τον πρωταγωνιστή – στους Αμερικανούς. Και όταν επέμεινε, του υπέδειξαν έναν έναν όλους τους ανθρώπους που θα έμεναν άνεργοι αν αρνιόταν να πάρει μέρος στην ταινία. Κι έτσι, υπέκυψε.

Είχε ηχογραφήσει heavy metal albums

Είχε τραγουδήσει μια heavy metal version του «Μy Way», του Sinatra και heavy metal χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Στα 91α γενέθλια της γεμάτης ζωής του κυκλοφόρησε – με τη βοήθεια του κιθαρίστα των Judas Priest, Richie Faulkner, ένα heavy metal άλμπουμ βασισμένο στη ζωή του Γάλλου προγόνου του, αυτοκράτορα Καρλομάγνου, με τον τίτλο : «Καρλομάγνος: Οι Οιωνοί του Θανάτου». Ήταν η συνέχεια του συμφωνικού metal δίσκου του 2010 με «Καρλομάγνος: Με το Σπαθί και τον Σταυρό».

Έλεγαν πως είχε τη μεγαλύτερη συλλογή αποκρυφιστικών βιβλίων στον πλανήτη

Η αγάπη του για τη heavy metal και τους «σκοτεινούς» ήρωες του σινεμά έθρεψαν τη φήμη πως ο Christopher Lee ήταν αποκρυφιστής . Οι ψίθυροι επέμεναν πως είχε στην κατοχή του 2.000- 20.000 τίτλους βιβλίων γύρω από τη μαγεία και το μεταφυσικό – o ίδιος, σε μια συνέντευξή του τι είχε διαψεύσει χαριτωμένα, λέγοντας πως αν είχε τόσο πολλά βιβλία θα ήταν «αναγκασμένος να ζει στο μπάνιο του». Παραδέχτηκε, ωστόσο πως είχε μερικά σχετικά βιβλία και πως γνώριζε ανθρώπους που προσκυνούσαν τον Σατανά.

Eίχε γνωρίσει τον J.R.R. Tolkien

Ελάχιστοι ξέρουν πως ο μάγος Saruman της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ήταν το μοναδικό μέλος του καστ, που είχε γνωρίσει τον Τοlkien αυτοπροσώπως. Τον είχε συναντήσει σε μια pub, στα νιάτα του, αλλά – σοκαρισμένος από το γεγονός πως βρισκόταν μπροστά στον συγγραφέα που λάτρευε – κατάφερε μόνο να ψελλίσει ένα αμήχανο : «πως είστε;». Αργότερα, όταν πια είχε ξεκινήσει το casting για τον Άρχοντα, στην ουσία, αυτό-προτάθηκε για τον ρόλο, στέλνοντας στον σκηνοθέτη της τριλογίας Peter Jackson μια φωτογραφία του, με στολή μάγου. Ονειρευόταν να παίξει τον Gandalf.