ΠΑΤΑΤΕΣ

20 τέλεια πράγματα που μπορείς να κάνεις με πατάτες

Unsplash

Ποιος δεν τρώει πατάτες; Ποιος; Κανένας εννοείται. Όσο περίεργη κι αν είσαι στο φαγητό δε γίνεται να μην τρως πατάτα σε κάποια από τις δεκάδες μορφές που μπορεί να πάρει.

Τηγανιτές, ψητές, βραστές, σκέτες, με σάλτσα, με λιωμένο τυρί, με μπέικον, με μυρωδικά ακόμα και σε γλυκά. Πολλές οι επιλογές, πολλές οι εκδοχές, εσύ αποφασίζεις που θα έλεγε και ο Γιάννης Βούρος αν δούλευε στο Ladylike.

Το καταλαβαίνω πως προσπαθείς να τις αποφύγεις γιατί πηγαίνουν και κάθονται στα ψωμάκια σου και τα μετατρέπουν σε τσιαπάτα διπλοφουρνιστά. Είναι όμως γευστικές οι άτιμες. Μία μπουκίτσα κόβεις και γεμίζει το στόμα σου.

Λίγη ιστορία για να σταματήσουν τα σάλια

Στο νέο ελληνικό κράτος η πατάτα εισήχθη ως καλλιέργεια και τροφή χάρη στο τεράστιο ενδιαφέρον του κυβερνήτη Καποδίστρια για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Πριν ακόμα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σε επιστολή του, της 11-11-1827 από την Ανκόνα προς τον ”κ. Πικτέτ Καζανόβη εις Γενούην”, ο Καποδίστριας αναφέρει το ενδιαφέρον του για την καλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα.

Από τον Πικτέτ, που φαίνεται ότι είχε ειδικές γνώσεις στο θέμα αυτό, ο Καποδίστριας ζήτησε βοήθεια σε τεχνογνωσία και σε υλικό για σπορά. Αλλά και η Βουλή των Ελλήνων το 1827 συζητά τη διάδοση της πατάτας και μάλιστα την ανατύπωση του φυλλαδίου που προαναφέρεται.

Στις 24-1-1828, μόλις 16 μέρες από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας γράφει από την Αίγινα στον αδελφό του Βιάρο στην Κέρκυρα και του ζητάει να στείλει από την Κέρκυρα ή τη Ζάκυνθο ”μια καλή ποσότητα γεωμήλων” για να σπείρει τα χωράφια που ήδη ετοίμαζε, ενώ ταυτόχρονα περίμενε και άλλο φορτίο που είχε παραγγείλει από το Λίβερπουλ.

Επειδή η παραγγελθείσα ποσότητα από Λίβερπουλ αργούσε να φτάσει, η καλλιέργεια ξεκίνησε στην περιοχή της Αίγινας με πατάτες από την Κέρκυρα και τη Σύρο. Η ”Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος” γράφει ότι αυξάνει η φύτευση πατάτας η οποία ”ήνοιξεν εις τους πτωχούς βέβαιον και φιλάνθρωπον καταφύγιον της αθλιότητος και της δυστυχίας των”.

pot1

pot2

pot3

20 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ

Τηγανιτές πατάτες με λιωμένο τυρί και τσίλι

Λαχταριστός πουρές

Παναρισμένες πατάτες με μυρωδικά

Σπιτικά πατατάκια

Πατάτες ογκρατέν με σελινόριζα

Γεμιστές ψητές πατάτες με τυρί κρέμα

Πατάτες στο φούρνο με σκόρδο

Πατάτες φούρνου τυλιγμένες με μπέικον

Σπιτικά νιόκι με μπέικον

Πατάτες α λα κρεμ με καραμελωμένα κρεμμύδια

Ψητοί πατατοκεφτέδες με παρμεζάνα

Πατατοσαλάτα με καπνιστό σολομό και εστραγκόν

Τηγανίτες πατάτας

Διαφορετικές πατάτες φούρνου

Σούπα ψητής πατάτας

Κλασικές πατατοκροκέτες

Δαχτυλίδια πατάτας με σος γιαούρτι

Πατάτες με γέμιση πίτσας

Βάφλες πατάτας με αυγά

Πατάτες hasselback στον φούρνο