OPINIONS

Γιατί η Carrie Bradshaw του Sex & The City κατέστρεψε μια ολόκληρη γενιά γυναικών

Ναι, ναι ξέρω, αλλά περίμενε ένα λεπτό. Πριν πω οτι έχω να πω, θέλω να δηλώσω δημόσια πως έχω δει όλες τις σεζόν του Sex and The City και πολλά επεισόδια πάνω από δύο και τρεις φορές (είχα σπάσει το πόδι μου και βρισκόμουν 1 μήνα σε ακινησία, στο ροζ εφηβικό μου δωμάτιο). Και μου αρέσει το Sex and The City. Όντως.

Δεν πρόκειται να απολογηθώ για το γεγονός, άλλωστε δεν υπάρχει και λόγος. Ήταν, είναι και θα είναι ένα διασκεδαστικό show και κατά τη γνώμη μου έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ για το πώς το γυναικείο είδος επιβιώνει σε μια μεγαλούπολη. Δεν είχε σκοπό να αποτελέσει τη βάση της γυναικείας μου ύπαρξης, ούτε οδηγός της καθημερινότητάς μου και στην πραγματικότητα δεν μου αρέσει καν το brunch γιατί δεν τρώω αυγά (ορίστε, το είπα).

Τώρα, αν οι γυναίκες που το παρακολουθούν θεωρούν πως η ιδανική ζωή είναι ένα ακριβό διαμέρισμα στο Manhattan, πολλά Cosmopolitan κοκτέιλ και μια ντουλάπα μπουκωμένη με Mahnolo Blahnik γόβες -όλα αυτά με μία part-time δουλειά τύπου εβδομαδιαία στήλη σε εφημερίδα- ποιανού είναι το λάθος;

 

ΑΛΛΑ. Υπάρχει αλλά. Όσο βλέπω το Sex and The City σε τυχαίες στιγμές στην τηλεόραση ή ψάχνω κάποια σύνδεση στα τότε trends με τα τωρινά (τα 80s είναι πίσω αλλά μην νομίζεις πως είναι ok να φοράς τεράστιες μπουτονιέρες χωρίς λόγο), τόσο συνειδητοποιώ πόσο υπεροπτικές και σκληρές μπορούν να γίνουν οι γυναίκες της σειράς αυτής -ειδικά η Carrie Bradshaw.

Ειλικρινά, σκέψου το λίγο. Προσκολλημένη σε όποιον κοντινό της, ανίκανη να φέρει εις πέρας την όποια πρακτική υποχρέωση και φοβερά εγωίστρια. Θέλω να πω, μία από τις καλύτερες φίλες κάνει χημειοθεραπείες και αυτή κάθεται και της γκρινιάζει για το άδοξο ρομάντζο της με τον Aleksandr Petrovsky. Θα παραθέσω όμως όλους τους λόγους που θεωρώ πως η Carrie Bradshaw είναι ο χειρότερος χαρακτήρας στην ιστορία της τηλεόρασης.

1. Όταν η Charlotte δεν προσφέρεται κατευθείαν να πληρώσει ένα σωρό λεφτά για να αγοράσει η Carrie το διαμέρισμά της, η Carrie τσαντίζεται. Μάλλον δεν έχει καταλάβει οτι επειδή είναι φίλες δεν της χρωστάει χρήματα.

2. Πιστεύει πως η ψυχοθεραπεία είναι για ανθρώπους που “δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους”. Και όχι για ανθρώπους, ας πούμε, που έχουν αρκετή αυτογνωσία να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν το πόσο θρηνούν για τον χωρισμό τους στους άνεργους φίλους τους.

3. Πιστεύει πως το να είσαι bisexual είναι κάτι ‘της μόδας’ που ανακάλυψε ‘η νέα γενιά’ και όχι πραγματική σεξουαλική προτίμηση. Κάτι που οι νέοι έφτιαξαν για να την μπερδέψουν.

4. Έχει φοβερά γυμνασμένο σώμα ενώ δεν γυμνάζεται ποτέ, αν εξαιρέσεις κάτι ψευτο-ασκήσεις με άλλες γυναίκες για το φαίνεσθαι. Μόνο που στην πραγματική ζωή, γι’ αυτό το σώμα χρειάζεται μια ζωή στο γυμναστήριο και θυσίες στους Θεούς των Κοιλιακών.

5. Κάνει slut-shaming στη Samantha όλη την ώρα, ενώ εκείνη δεν την έκρινε ποτέ που είχε σχέση με τον Mr. Big όσο ήταν παντρεμένος.

6. Φωνάζει τα αγόρια της με nicknames. ‘Mr. Big’, ‘the Russian’ και άλλα τέτοια γεμάτα εκτίμηση.

7. Προσπαθεί να παραγγείλει Cosmopolitan στο drive through των McDonald’s. Χαχα. Οδηγείς.

 

8. Γκρινιάζει πως η Natasha την αγνόησε επιδεικτικά. Η γυναίκα της οποίας κατέστρεψες τον γάμο σε αγνοεί σε ένα εστιατόριο, και γκρινιάζεις; Τι θα έπρεπε να κάνει; Να σε αγκαλιάσει; “Δεν το πιστεύω πως κάποιος στη Νέα Υόρκη θα μπορούσε να με μισεί τόσο”. Φοβερός τρόπος να γυρίσεις τον αποτυχημένο γάμος μιας κοπέλας ΠΑΝΩ ΣΟΥ.

9. Προσπαθεί να πάρει δάνειο με την δικαιολογία πως είναι single. Λες και έχεις κάποια ανίατη ασθένεια.

10. Όταν δεν μπορούσε να αγοράσει το διαμέρισμα πάει στο γραφείο του Big για να τον ρωτήσει πώς έβγαλε πολλά χρήματα, λες και θα μπορούσε να το κάνει σε ένα μήνα. Πήγε ξέροντας πως θα προσφερόταν να της τα δώσει, πράγμα που έκανε. 30,000 δολάρια.

11. Αργεί παντού. “10 λεπτά αργοπορημένη, αυτή είναι η γοητεία μου”. Όχι, είσαι απλά αγενής.

12. Όταν η Miranda κλαίει επειδή πιστεύει πως θα καταστρέψει τη ζωή της επειδή δεν μπορεί να πει ‘Σ’ αγαπώ’ στον Robert, η Carrie λέει: “το μόνο πράγμα που θα καταστρέψεις είναι τη βραδιά σου και τη δικιά μου”. Μόνο που ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω σου. Ουπς.

13. Όταν ανακαλύπτει πως αυτός που της αρέσει είναι αλκοολικός, λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως “λατρεύει τους αλκοολικούς! Ελπίζει να είναι και εκείνη κάποια μέρα!” Ποιος το λέει αυτό;!

14. Παρατάει μόνιμα τις φίλες της για τον οποιοδήποτε τυχαίνει να βγαίνει εκείνη την εποχή.

 

15. Κάνει την Miranda να νιώσει άσχημα που πρέπει να φροντίσει ένα νεογέννητο. Όταν η Miranda έχει μόλις γεννήσει, η Carrie μπαίνει μέσα στο διαμέρισμα μιλώντας ακατάπαυστα για τον εαυτό της και μετά λέει συγκαταβατικά “Είσαι μητέρα” όταν η Miranda της λέει πως έχει χρόνο να την ακούσει. Και μετά αρχίζει να μιλάει για την ελευθερία του να πας οπουδήποτε θέλεις όταν έφευγε γιατί “Είναι η Νέα Υόρκη”. Αν είναι ποτέ δυνατόν.

Σίγουρα, το Sex and The City έφερε στην επιφάνεια πολλά ταμπού για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, κάποια τα έλυσε κάποια άλλα όχι. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πραγματικότητας. Κανείς δεν μπορεί να έχει διαμέρισμα στο Manhattan, πανάκριβα ρούχα, παπούτσια και συνήθειες με μία στήλη για σεξ σε εφημερίδα και δεν ζούνε όλες οι γυναίκες με το όνειρο να βρουν την αγάπη. Ούτε μια τεράστια ντουλάπα παπούτσια. Ούτε λύνουν τα προβλήματά τους με το να πηγαίνουν για ψώνια. Χωρίς τίποτα απ’ όλα αυτά να είναι κατακριτέο (κάποιοι ζούμε από τη μόδα), αλλά αν υπήρχε ένα ρεαλιστικό στοιχείο στη σειρά αυτή είναι το οτι οι φίλοι σου είναι στην πραγματικότητα οι αδελφές ψυχές σου.