OPINIONS

O Γιάννης Αντετοκούνμπο δε μας αξίζει

Η ψηφοφορία έφτασε στο τέλος της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο πρώτος Έλληνας που καλείται να αγωνιστεί στο All Star Game, μια πολύ σημαντική διοργάνωση του αμερικανικού μπάσκετ (ΝΒΑ), όπου οι δυο αντίπαλες ομάδες αποτελούνται από παίκτες ομάδων των Ανατολικών και Δυτικών Πολιτειών.

Η στήριξη των φιλάθλων ήταν μεγάλη. Στην αρχή ψήφιζαν στα social media για τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο κυρίως όσοι γνώριζαν τι ακριβώς είναι η διοργάνωση και, φυσικά, πόσο συγκλονιστικά μεγάλος παίκτης είναι ο ίδιος. Πολύ γρήγορα η διαδικασία απέκτησε το δικό της buzz στην Ελλάδα κι έτσι στήριξαν διαδικτυακά τον Γιάννη Αντετονκούνμπο άνθρωποι που δεν έχουν δει μπάσκετ πάνω από μια δυο φορές στη ζωή τους, αλλά έψαξαν κι έμαθαν τι ακριβώς κάνει στην Αμερική.

Ο Έλληνας γκαρντ συγκέντρωσε συνολικά 1.604.463 ψήφους και έφτασε στην δεύτερη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας. Στην κατηγορία των Ανατολικών Πολιτειών τον πέρασε μόνο ο Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ σε όλο το ΝΒΑ τερμάτισε 5ος. Δηλαδή όσοι τον πέρασαν είναι παίκτες γιγαντιαίου διαμετρήματος, όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο Τζέιμς Χάρντεν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δημοσίευσε στο Facebook Page του το παρακάτω κείμενο:

 

Είτε ξέρεις από μπάσκετ, είτε όχι, είτε ενδιαφέρεσαι για την πορεία των Ελλήνων αθλητών στο εξωτερικό, είτε το γεγονός σε αφήνει αδιάφορο, δεν γίνεται να μην συγκινηθείς με την ειλικρίνεια της πιο πάνω δήλωσης. Χωρίς περιττά λόγια, με σοβαρότητα και συνοχή, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του τον κόσμο, ο οποίος τον βοήθησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Πριν λίγες μέρες, μετά το παιχνίδι της ομάδας του, των Μιλγουόκι Μπακς με τους Νικς στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, ο Γιάννης βγήκε να δώσει αυτόγραφα σε Έλληνες – κυρίως – φιλάθλους που είχαν μαζευτεί στον δρόμο. Κάποιος του είπε να υπογράψει πάνω στην ελληνική σημαία κι εκείνος αρνήθηκε. Πάλι με τον ίδιο τρόπο, χωρίς περιττά λόγια.

Έτσι είναι η ζωή του Γιάννη, έτσι ήταν πάντα η ζωή του, από το 1994 που γεννήθηκε, παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία. Έτσι ήταν όταν το ψυγείο του σπιτιού ήταν άδειο κι εκείνος με τον αδερφό του έβγαιναν έξω να πουλήσουν ρολόγια σε πάγκους, για να βοηθήσουν τους γονείς τους. Έτσι ήταν όταν ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το μπάσκετ στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου κι έτσι συνεχίστηκε όταν τον επέλεξαν οι Μπακς στο ντραφτ του 2013 και ξεκίνησε να κάνει θαύματα στο ΝΒΑ.

Έτσι είναι πάντα ο Γιάννης, που απέκτησε υπηκοότητα μόλις τον Μάιο του 2013, καθώς τότε φιλοτιμήθηκε η πολιτεία να βοηθήσει εκείνον και τον αδερφό του, Θανάση, παρέχοντάς τους κάτι που έπρεπε να είναι νομοθετημένο εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ένας άνθρωπος εργατικός, σεμνός, απόλυτα ουσιαστικός και συνεπής, περήφανος για την πατρίδα του. Ένας άνθρωπος που δεν μας αξίζει, γιατί σε γενικές γραμμές είμαστε βαθιά αδιάφοροι για τους μετανάστες και τη ζωή τους, γιατί ανεχόμαστε τους φασίστες να μπουκάρουν σε σχολεία διαμαρτυρόμενοι για τη φοίτηση προσφύγων, γιατί δεν μιλάμε, δεν διαμαρτυρόμαστε, δεν μπαίνουμε στον κόπο να αποφασίσουμε ότι στη ζωή μας δεν χωράνε τα άκρα.

Εμείς ευχαριστούμε, Γιάννη, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μας αξίζεις.

 

Κεντρική φωτογραφία: © Getty Images / Ideal Image