OPINIONS

Kellyanne Conway: Η στενή συνεργάτις του Trump δεν είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Το 2005 δυο επαγγελματίες δημοσκόποι που προέρχονταν από αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα, η Kellyanne Conway και η Celinda Lake, εξέδωσαν το βιβλίο "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες". Η Lake, strategist των Δημοκρατικών και η Conway, που ανήκε στο χώρο των Ρεπουμπλικάνων, συνεργάστηκαν για την έκδοση ενός βιβλίου που ανέλυε διεξοδικά τη θέση των Αμερικανίδων στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Η έρευνα των συγγραφέων διενεργήθηκε με βάση στατιστικά και άλλα δεδομένα της εποχής, με άξονα συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφέροντος, δημοσκοπήσεις και συνεντεύξεις. Το αποτέλεσμα ήταν μια μελέτη μέσα από την οποία αναδεικνυόταν η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας και το σπίτι, ο τρόπος με τον οποίο ανελισσόταν επαγγελματικά χωρίς να θυσιάζουν την οικογένεια και, βέβαια, η τεράστια συμβολή τους στην οικονομία. Τότε, το 2005, η Conway και η Lake συμπέραναν ότι οι γυναίκες άλλαζαν τις παραδοσιακές γραμμές που καθόριζαν την πολιτική, τις φυλές και την κοινωνική τάξη, με αποτέλεσμα την αλλαγή του τρόπου ζωής μιας ολόκληρης χώρας.

Δώδεκα χρόνια μετά, η Conway απέχει πολύ από "αυτό που θέλουν οι γυναίκες", τουλάχιστον όσες επιδιώκουν την πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής.

Η Kellyanne Elizabeth Conway (το πατρικό της επίθετο είναι Fitzgerald) γεννήθηκε το 1967 στο New Jersey. Όταν ήταν τριών ετών, οι γονείς της χώρισαν και έτσι μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη γιαγιά της σε ένα σπίτι όπου κυριαρχούσαν οι αξίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Trinity Washington University, από όπου πήρε πτυχίο πολιτικών επιστημών και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο George Washington University. Εργάστηκε για χρόνια σε εταιρίες δημοσκοπήσεων και δημογραφικών μελετών και το 1995 ίδρυσε την δική της εταιρία, The Polling Company.

Καθώς ανέκαθεν ανήκε στον συντηρητικό χώρο, οι πελάτες της ήταν κυρίως Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, οι οποίοι την επέλεγαν ιδίως για να εστιάσει στις γυναίκες ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στον χώρο των δημοσκοπήσεων, εμφανιζόταν συχνά στην τηλεόραση ως καλεσμένη εκπομπών, όπου συχνά καταφερόταν εναντίον της οικογένειας Clinton.

Με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ γνωρίστηκαν το 2006, όταν εκείνη ζούσε σε ένα από τα κτίρια που του ανήκουν. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Trump επικοινωνούσε συχνά μαζί της για να τη ρωτήσει τη γνώμη της σχετικά με διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Τον Μάρτιο του 2015 συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Η συνεργασία τους δεν προχώρησε, καθώς η ίδια φοβόταν τον τρόπο αντίληψής της εκ μέρους του κοινού. Εξάλλου, τότε πίστευε ότι ο Trump δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για τις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, φέρεται ότι η Conway είπε πως θα τη ρωτούσαν: “Τι κάνεις εκεί; Ταξιδεύεις σε ένα αεροπλάνο; Ψιθυρίζοντας στο αυτί του τι πρέπει να λέει στις γυναίκες;” κι αυτό ήταν αρκούντως αποτρεπτικό για ένα τέτοιο βήμα στην καριέρα της.

Τότε η Conway ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον έτερο βασικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, τον Ted Cruz. Ως τον Ιούλιο του 2016, οπότε και ο Trump είχε εξασφαλίσει το προβάδισμα ανάμεσα στους υποψηφίους του κόμματός του, η Conway είχε αλλάξει γνώμη. Εντάχθηκε στο προεκλογικό του επιτελείο και τον Αύγουστο έγινε εκπρόσωπος τύπου του. Πριν περίπου ένα μήνα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ανέλαβε καθήκοντα προεδρικού συμβούλου και, πλέον, είναι η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα στον Λευκό Οίκο.

Τελικά, η Conway είναι από μόνη της ένα “εναλλακτικό γεγονός”, ένας άνθρωπος πάνω στον οποίο δεν πρέπει να πιστεύουμε τίποτα, χωρίς όμως να παύουμε να την παρακολουθούμε και να την διαψεύδουμε κάθε φορά που επικαλείται ένα ακόμα ψευδές γεγονός.

Τα “όργανα” άρχισαν αμέσως μετά την ορκωμοσία. Όταν ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Trump δήλωσε ότι το κοινό στην ορκωμοσία ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εντυπωσιακά μικρότερο από αυτό των πρόσφατων – τουλάχιστον – ορκωμοσιών του Obama, η Conway έσπευσε να υποστηρίξει την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος τύπου διατύπωσε “εναλλακτικά γεγονότα”. Φυσικά και δεν περίμενε κανείς να έρθει σε αντίφαση με τον εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης όπου είναι σύμβουλος, ωστόσο η διατύπωση “εναλλακτικά γεγονότα”, ήταν χυδαία. Γνωρίζοντας το ποιόν, τις απόψεις και τις πρώτες αποφάσεις του Trump ως προέδρου, δεν περιμέναμε, φυσικά, οι σύμβουλοί του να είναι ειλικρινείς και να διαθέτουν ευθύτητα στον δημόσιο λόγο τους. Ωστόσο η ευθεία και χειριστική αμφισβήτηση των αριθμών εκ μέρους μιας πρώην δημοσκόπου έρχεται να “κουμπώσει” με την επικαιρότητα σαν ένα εξαιρετικά αποτυχημένο και ταυτόχρονα επικίνδυνο αστείο.

Πολύ σύντομα, η Conway δεν έχασε ευκαιρία να πει ξανά ψέματα δημόσια.Στις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς υπερασπιζόταν σε μια τηλεοπτική εκπομπή το προεδρικό διάταγμα της απαγόρευσης μεταναστών, αναφέρθηκε σε μια “σφαγή” που είχε γίνει το 2011 στις ΗΠΑ, με τους δράστες να είναι μουσουλμάνοι πρόσφυγες. Η “Bowling Green Massacre”, όμως, δεν είχε αναφερθεί ποτέ από τα μέσα ενημέρωσης, διότι, πολύ απλά, δεν είχε συμβεί ποτέ. Μετά την κατακραυγή, η Conway υποστήριξε πως δεν εννοούσε πως είχε γίνει σφαγή, αλλά πως είχαν συλληφθεί στο συγκεκριμένο μέρος δυο Ιρακινοί τρομοκράτες οι οποίοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους για υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων στο Ιράκ – και όχι στις ΗΠΑ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η Conway δεν “μπερδεύτηκε”, ούτε της “ξέφυγε” ένα τέτοιο γεγονός, αλλά ότι το είχε επικαλεστεί δημόσια ακόμα δυο φορές. Τα “εναλλακτικά γεγονότα” είναι εξαιρετικά βολικά για να υποστηρίξεις την αλήθεια που επιλέγεις, απέναντι σε ένα κοινό που δεν διασταυρώνει τα στοιχεία που το “ταΐζεις”, όχι απαραίτητα λόγω άγνοιας και αμορφωσιάς, αλλά πρωτίστως – μετά την εκλογή του Trump – λόγω επιλογής.

Τα faux pas της Conway συνεχίστηκαν με την από τηλεόρασης προτροπή στους τηλεθεατές να αγοράσουν τη σειρά ρούχων της Ivanka Trump, η οποία ήρθε μετά την ανακοίνωση της Nordstrom ότι η συνεργασία της με την κόρη του προέδρου δεν είναι πλέον συμφέρουσα, διότι οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. Για την δήλωση αυτή ξεσηκώθηκαν τόσο οι δημοκρατικοί όσο και οι ρεπουμπλικάνοι, καθώς η Conway είχε υπερβεί κατά πολύ τα όρια της δεοντολογίας. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι έγινε σύσταση στην ίδια να μην σχολιάσει περαιτέρω.

Η Conway, από τις πρώτες – ελάχιστες – ημέρες συμβολής της στην αμερικανική κυβέρνηση, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας ηθικής που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας. Όλα μπορούν να διαστρεβλωθούν και να παρακαμφθούν και μάλιστα με τρόπο απροκάλυπτο και χωρίς αυτό να επιφέρει συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, “αυτό που θέλουν οι γυναίκες” είναι η πρόοδος και η αλήθεια κι όχι μια ακόμα οπορτουνίστρια και ακραίων απόψεων πολιτικός που θα δηλώνει πως τις εκπροσωπεί.

Όπως η ίδια εγκατέλειψε εν μία νυκτί την – θεωρητικά – “πιο ανεκτική” στάση της απέναντι στους μετανάστες, ώστε να αναλάβει καθήκοντα στην καμπάνια του Trump, έτσι θα συνεχίσει να εγκαταλείπει, να υιοθετεί, να παραλλάσσει και να προσαρμόζει στα μέτρα του εκάστοτε σημαινόμενου την όποια άποψη εξυπηρετεί την κυβερνητική ατζέντα, ό,τι κι αν αυτή περιλαμβάνει, από τείχος στα σύνορα με το Μεξικό μέχρι τον περιορισμό κάθε ατομικού δικαιώματος. Καθώς η ίδια είναι, συν τοις άλλοις, καταφανώς εναντίον των εκτρώσεων, το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Όσα χιλιόμετρα μακριά κι αν βρίσκεται η Kellyane Conway, πρέπει να μας ενδιαφέρει και για λόγους που ξεφεύγουν από το προφανές, ότι η ίδια υπηρετεί σε μια θέση – κλειδί, δίπλα σε έναν άνθρωπο ο οποίος με τις πολιτικές του αποφάσεις καταφέρεται ευθέως ενάντια στις δημοκρατικές αξίες, το κοινωνικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να μας ενδιαφέρει και θα μας ενδιαφέρει για χρόνια, καθώς η ίδια, παρότι ανέκαθεν συντηρητικών απόψεων, ξεκίνησε ως μια ικανή επιχειρηματίας και μια γυναίκα που προσπάθησε να αποδείξει τη συμβολή του γυναικείου φύλου στη σύγχρονη κοινωνία και μάλιστα μέσω της συστηματικής παρατήρησης και χρήσης δεδομένων. Όταν, όμως, η έννοια της προόδου δεν της ήταν πλέον χρήσιμη για την καριέρα της, έσπευσε να την εγκαταλείψει χωρίς κανένα ηθικό ή άλλο φραγμό.

Τελικά, η Conway είναι από μόνη της ένα “εναλλακτικό γεγονός”, ένας άνθρωπος πάνω στον οποίο δεν πρέπει να πιστεύουμε τίποτα, χωρίς όμως να παύουμε να την παρακολουθούμε και να την διαψεύδουμε κάθε φορά που επικαλείται ένα ακόμα ψευδές γεγονός. Γιατί στην πραγματικότητα, “αυτό που θέλουν οι γυναίκες” είναι η πρόοδος και η αλήθεια κι όχι μια ακόμα οπορτουνίστρια και ακραίων απόψεων πολιτικός που θα δηλώνει πως τις εκπροσωπεί.

 

Κεντρική Φωτογραφία: © Getty Images / Ideal Image