OPINIONS

Η φετινή Miss USA, Kara McCullough, δηλώνει ότι δεν είναι φεμινίστρια. Μάλιστα

Ο τίτλος της Miss USA ανήκει από την περασμένη Κυριακή στην 25χρονη Αφροαμερικανή, πυρηνική χημικό, Kara McCullough. Μια πανέμορφη γυναίκα, με εντυπωσιακό βιογραφικό (έχει σπουδάσει φυσικός στο Πανεπιστήμιο της South Carolina και εργάζεται στην US Nuclear Regulatory Commission) και τα κότσια να εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό με τα φυσικά της σγουρά μαλλιά αντί για το κλασικό στιλιζαρισμένο χτένισμα που επιλέγουν όλες οι υποψήφιες.

AP Photo/John Locher

Αρκετά ελπιδοφόρο για ένα θεσμό φοβερά παλιακό, που ενισχύει την άποψη ”οι γυναίκες πρέπει να είναι κουκλίτσες, να χωράνε σε μικροσκοπικά φορέματα, να έχουν βαρετές απόψεις και να χαμογελάνε σαν να τους έχει κολλήσει κρεμάστρα στο στόμα ώστε να φανούν πιο όμορφες και να κερδίσουν τις ψήφους του κοινού και της επιτροπής”, σωστά;

Τι συμβαίνει όμως όταν η γυναίκα που εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει χιλιάδες γυναίκες λέει χαμογελώντας ”Προτιμώ να μην χρησιμοποιώ τον όρο φεμινισμό, αλλά ισότητα. Δεν μου αρέσει να με αποκαλώ φεμινίστρια και δεν είμαι αυτή η σκληροπυρηνική, τύπου δεν με ενδιαφέρουν οι άντρες”.

Ώπα, Kára.

Όταν είδα το βίντεο με τη δήλωσή της κοίταξα την οθόνη με απορία αφενός γιατί ο τρόπος που περιέγραψε το φεμινισμό ”Try not to consider myself like this die hard, ugh, i don’t really care about men” δείχνει ότι πραγματικά δεν έχει ιδέα τι είναι (εχμ.. Kára μου, φεμινισμός ΕΙΝΑΙ ακριβώς αυτό το πράγμα- ισότητα) και αφετέρου γιατί το ύφος αλλά και οι λέξεις που χρησιμοποίησε διαιωνίζουν την αντίληψη ότι αν είσαι φεμινίστρια στην ουσία μισείς τους άντρες.

Η απάντηση προφανώς πυροδότησε αντιδράσεις και συζητήσεις στα social media, πολλοί ήταν εκείνοι ωστόσο που υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο να εκφράσεις τις σκέψεις σου για το ζήτημα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Βέβαια, σε αντίθεση με την Kára, η Miss New Jersey, Chhavi Verg κατάφερε να εκφράσει ακριβώς τι θεωρεί πως είναι ο φεμινισμός ενώ δεν φοβήθηκε να πει τη λέξη φεμινίστρια.

Feminism is striving for equality and I do consider myself a feminist. I think it’s a misconception when people believe that feminism is women being better than men. But it’s really not. It’s a fight for equality. And we need to realize that if we want a stable society, a better future for every single individual, we need to be equal. And that’s why I advocate for education for women. Women are still held back in places in the world. They still don’t have that right to their independence, that right to their equality — all because of education. And, once we do take that step, I believe that an equal world will be a better world.

Φεμινισμός είναι να αγωνίζεσαι για την ισότητα των φύλων και ναι, θεωρώ τον εαυτό μου φεμινίστρια. Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η παρανόηση στον κόσμο, ότι ο φεμινισμός λέει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες. Δεν είναι έτσι. Είναι μια μάχη για ισότητα. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αν θέλουμε μια σταθερή κοινωνία, ένα καλύτερο μέλλον για κάθε άτομο, χρειάζεται να είμαστε ίσοι. Για αυτό το λόγο υποστηρίζω την εκπαίδευση για τις γυναίκες. Οι γυναίκες κρατούνται πίσω σε μέρη όλου του κόσμου. Εξακολουθούν να μην έχουν δικαίωμα στην ανεξαρτησία, δικαίωμα στην ισότητα- όλα αυτά εξαιτίας της εκπαίδευσης. Όταν κάνουμε αυτό το βήμα, πιστεύω ότι ένας ‘ίσος’ κόσμος, θα είναι είναι ένας καλύτερος κόσμος.

Δεν ξέρω αν η Kara είχε αγχωθεί και αν δεν χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις για να εκφράσει την άποψή της σχετικά με το φεμινισμό. Το γεγονός πάντως ότι μετά τη νίκη της ξεκίνησε ένα mini tour σε εκπομπές και έδωσε συνεντεύξεις για να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε και να δηλώσει ετεροχρονισμένα ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, φωνάζει ”damage control”.

Αν μέσα σε όλα αυτά βάλεις και τη δήλωσή της ότι η οικονομικά προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι προνόμιο και ΟΧΙ δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, ειδικά σε αυτή την περίοδο στην Αμερική, όπου ο Donald Trump καταργεί το ”Obamacare” βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανασφάλιστους Αμερικανούς, φαντάζομαι τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Miss USA να τρέχει πανικόβλητος για να σώσει ό,τι μπορεί.

Ο κόσμος πάντως βρίσκει αρκετά παράξενο το γεγονός ότι η Chhavi Verg έχασε από την Kara McCullough. Ποιος ξέρει, μπορεί το γεγονός ότι ο Trump πούλησε το θεσμό των καλλιστείων να μην σημαίνει ότι έφυγε και τελείως πίσω από τη διοργάνωσή του.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/John Locher