OPINIONS

Όσκαρ 2018: Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που δεν κοιμήθηκαν

Chris Pizzello/Invision/AP

Πρόκειται για μια τελετή που προετοιμάζεται μήνες, εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για να στηθεί, τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, το μανικιούρ, το πεντικιούρ σχεδιάζονται και προβάρονται κανεις-δεν-ξέρει-πόσες φορές, μόνο και μόνο για να περπατήσουν σε ΑΥΤΟ το κόκκινο χαλί.

Όλος ο πλανήτης ξαγρυπνά – ή έστω το κομμάτι του που δε βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με την Αμερική – και δισεκατομμύρια τηλεοράσεις συντονίζονται στο κανάλι που πρέπει ώστε να παρακολουθήσουν την πιο διάσημη τελετή απονομής βραβείων κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, τα βραβεία Όσκαρ.

Μόνο που η 90η απονομή δεν ανταποκρίθηκε ακριβώς στις προσδοκίες μας: πέρα από το γεγονός ότι καμία από τις υποψήφιες ταινίες δεν έκανε τον πανικό που είχαμε δει πέρσι για παράδειγμα με το La La Land, και η ίδια η ροή των βραβείων έκανε φοβερή «κοιλιά» και δεν άρπαξε την ευκαιρία να θίξει τα τόσα θέματα που της προσέφερε απλόχερα η επικαιρότητα.

Με τις celebrities να έχουν βγάλει ό,τι μαύρο είχαν στις ντουλάπες τους προκειμένου να ντυθούν για τα προηγούμενα βραβεία της σεζόν, μάλλον ξέμειναν από statement outfits και είπαν να μην κάνουν καν λόγο στο κίνημα Time’s Up, εκτός από ελάχιστες που φόρεσαν μια διακριτική καρφίτσα (όπως η Jane Fonda και η Elisabeth Moss).

Κατά τ’ άλλα μιλάμε για μια πολύ βαρετή τελετή, με ελάχιστες στιγμές έκπληξης, και με τα αστεία τύπου «θα πάμε να ξαφνιάσουμε τον απλό κοσμάκη που βλέπει ταινία στη δίπλα αίθουσα», να έχουν επαναληφθεί τις προηγούμενες χρονιές, αφού απ’ ό,τι φαίνεται πάντα θα είναι αστείο για τους celebrities το πώς ξαφνιάζεται ο λαουτζίκος όταν τους βλέπει από κοντά.

Ήταν όλα τόσο πολιτικά ορθά, λες και ξαφνικά οι Αμερικάνοι έγιναν εσωστρεφείς και αποφάσισαν ότι θίγονται με την αυτοκριτική που τόσο καλά ήξεραν να κάνουν.

Πραγματικά ήταν από τις σπάνιες φορές που κανείς δε λυπήθηκε αν τυχόν τον έριξε το φλερτ του Μορφέα, αφου επρόκειτο για μια από τις τελετές που δεν έχασες και κάτι αν απλά διάβασες τις πιο δυνατές στιγμές της στο Ladylike.gr το επόμενο πρωί. Ακόμα και τα ίδια τα βραβεία δόθηκαν ως επί το πλείστον στα φαβορί, χωρίς καμία τρομερή έκπληξη να ταράξει την σταδιακή πτώση των βλεφάρων των τηλεθεατών. Μια τελετή που σχεδόν έγινε απλά για να γίνει, γιατί διαφορετικά αρνούμαι να πιστέψω ότι απλά δεν υπήρχε αρκετό υλικό για να εμπνεύσει την ομάδα πίσω από το στήσιμο αυτής της διοργάνωσης.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α’ προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP