OPINIONS

Όλγα Φαρμάκη, βάψου λίγο γιατί τα κορίτσια δεν μπορούν να σε βλέπουν

Όλα ξεκίνησαν με τον δεύτερο κύκλο του Survivor και τη συμμετοχή της Όλγας Φαρμάκη σε αυτό. Το μοντέλο - blogger - επιχειρηματίας (όπως δηλώνει), έχει στο ενεργητικό της ορισμένες από τις πιο σέξι φωτογραφίσεις στην ιστορία των ελληνικών περιοδικών και το ονομάτεπώνυμό της έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με τον όρο sex symbol.

Όλα αυτά μέχρι να δούμε την Όλγα Φαρμάκη σε ρόλο «Διάσημης» που καλείται να επιβιώσει στον Άγιο Δομίνικο, για χάρη του τηλεοπτικού project, Survivor. Ήταν εκείνη η στιγμή της απομυθοποίησης, της υποστολής της σημαίας του συμβόλου του σεξ και της αποκαθήλωσης, που έκανε τις γυναίκες να βγάλουν όλη τους τη χολή αντικρίζοντας την Όλγα χωρίς μακιγιάζ.

Φυσικά και οι άντρες τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα «Η Όλγα Φαρμάκη είναι μια άλλη άβαφη», αλλά αυτό ήταν κάτι που δυστυχώς περίμενα να συμβεί. Το να διαβάζω όμως θέματα με τίτλο «Αλλάξαμε κανάλι όταν είδαμε άβαφη την Όλγα Φαρμάκη», από γυναίκες συναδέλφους, ήταν κάτι που με έπιασε απροετοίμαστη.

Η συνέχεια ήταν μια αναζήτηση στο twitter με το trending #SurvivorGR, για να ανακαλύψω ότι και εκεί συνεχίζουν να αναπαράγουν τα χειρότερα, τοξικά στερεότυπα για τις γυναίκες, από τις γυναίκες.

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο από την απλή κακία, ή τη ζήλια που διακρίνει κανείς με την πρώτη ματιά. Με το να μειώνουμε τις άλλες γυναίκες, όχι απλά δεν γινόμαστε εμείς καλύτερες ή ομορφότερες, αλλά συντηρούμε κλισέ που μας απαγορεύουν να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Αν η Όλγα Φαρμάκη πρέπει να ντρέπεται να κυκλοφορήσει χωρίς μακιγιάζ, τότε πώς νιώθει αλήθεια η Μάριον, η Δέσποινα, η Χριστίνα, η Μαριλέλλα, η Ξένια όταν σκεφτεί να το κάνει αυτό ή ξυπνήσει άβαφη δίπλα σε έναν άντρα;

Είναι άλλο πράγμα να δεις μια γυναίκα που τα 00s μας πλάσαραν ως sex symbol και να σκεφτείς ή να πεις στη διπλανή σου «εντάξει, δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή», και κάτι εντελώς διαφορετικό να φτάσεις να γράψεις ένα σχόλιο και πόσο μάλλον ένα άρθρο στο διαδίκτυο δηλώνοντας σοκαρισμένη με το πόσο διαφορετική είναι χωρίς μακιγιάζ.

Είμαστε αλήθεια τόσο κομπλεξικές ή θεωρούμε ότι με το να αποδειχτεί μια μέρα ότι η Όλγα (και η κάθε Όλγα) δεν ήταν όσο όμορφη νομίζουμε θα μας κάνει να αποδεχτούμε περισσότερο τον εαυτό μας;

Κάθε φορά που γυναικεία δάχτυλα πληκτρολογούν τη λέξη «μπάζο» για να σχολιάσουν μια (άβαφη) γυναίκα, ακούγονται τα κόκαλα μιας Σουφραζέτας που τρίζουν και ο κόσμος γεμίζει με ακόμα περισσότερες γυναίκες χωρίς αυτοπεποίθηση που νομίζουν ότι χρειάζονται (μόνο) ψεύτικες βλεφαρίδες και make up για να γίνουν κάποιες ή να καταφέρουν κάτι.

Στην πραγματικότητα όμως όλα αυτά, προορίζονται μόνο για να σε βοηθήσουν να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία, όχι να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα με το πώς είσαι όταν δεν φοράς μακιγιάζ. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δούμε άβαφη την Όλγα Φαρμάκη, ας σχολιάσουμε τα κότσια που χρειάζεται να βγεις στην τηλεόραση με ένα πολύ διαφορετικό προφίλ από αυτό με το οποίο σε έχει συνηθίσει και μάθει ο κόσμος.