OPINIONS

Γιατί ο Jordan Peterson είναι ο πιο αντιπαθητικός κι επικίνδυνος άντρας αυτή τη στιγμή στον κόσμο

Εκφράζει έναν «φασιστικό μυστικισμό» που μπερδεύει θεωρίες συνωμοσίας, θρησκείες, πατριαρχία, μεταφυσικά, συντηρητικές αντιλήψεις, σεξιστικά κατάλοιπα, εύγλωττα διατυπωμένα (και άρα πειστικα όταν θες να πειστείς απ' αυτά ή ήδη τα πιστεύεις και άρα τι καλύτερο από το να επιβεβαιώνεσαι κιόλας;). Ο Jordan Peterson σύμφωνα με την Guardian και τους Νew York Times είναι ένας σύγχρονος διανοούμενος-φιλόσοφος σταρ των καιρών μας, ένας από τους πιο επιδραστικούς- χάρη στο internet- αυτή τη στιγμή στον δυτικό κόσμο.

Παράλογο; δεν απαντάει.

Ο ίδιος δηλώνει «φιλοσοφικός πραγματιστής» και «κλασικός φιλελεύθερος Βρετανός». Είναι καθηγητής Ψυχολογίας με έδρα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, αρκετά γοητευτικός σε εμφάνιση- και άρα ακόμα πιο επιδραστικός. Απευθύνεται σε ζωντανά ακροατήρια αλλά κυρίως μέσω των videos του στο YouTube προς νεαρούς άντρες οι οποίοι έχουν χάσει τη μπάλα και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τη γυναικεία χειραφέτιση.Τους παίρνει από το χέρι και χωρίς να το δηλώνει ευθαρσώς, δείχνει επίμονα με το δάχτυλο τον αληθινό «εχθρό», τον φταίχτη, τον θύτη του πληγωμένου ανδρισμού. Για όλα φταίνε οι γυναίκες.

Τίτλος video: «Ο Jordan Peterson για τον κώδικα της αρρενωπότητας vs την άνοδο του τοξικού φεμινισμού».

 

Γιατί ασχολούμαστε με τον Jordan Peterson; Θέλει κι ερώτημα; Επιβάλλεται, από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα  διδακτικά βιντεάκια ανδροπρέπειας με τίτλους όπως «O Jordan Peterson εξηγεί την ιεραρχία της επικράτησης των αρσενικών», «Οι φεμινίστριες είναι κυριολεκτικά παλαβές», «Θα έπρεπε να κρύβω τον αντι-φεμινισμό μου;», «Γιατί οι γυναίκες αγαπούν τους μαλάκες» και άλλα τέτοια στο ίδιο κομπλεξικό, προκλητικά σεξιστικό στιλ και συμβουλευτικό ύφος έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια views. Τον έχουν αποκαλέσει, τον νέο Marshall MacLuhan (μα τι ντροπή), όταν στην πραγματικότητα είναι ένας ακόμα φωτογενής ισχυρογνώμων που ξέρει να χειρίζεται καλά την εικόνα του και κυρίως τις ρυθμίσεις του YouTube.

Καταπλήττει τα πλήθη αναβιώνοντας εκείνη τη παλιά ματσοκουλτούρα από την οποία ναι μεν δεν είχαμε ξεμπερδέψει ποτέ, αλλά τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου είχαμε περιορίσει στο περιθώριο και καταδικάζαμε απ’ όπου κι αν προερχόταν

Απολαύστε τον σε μία διάλεξη. Τα λέει μέσα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο μπαγάσας.

Τίτλος video: O Jordan Peterson για το νόημα της ανδρική ζωής. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ».

 

«Οι άντρες πρέπει να σκληρύνουν», γράφει στο βιβλίο του «12 κανόνες για τη ζωή: Ένα Αντίδοτο στο Χάος», το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 και έχει ήδη γίνει μπεστ σέλερ σε αρκετές χώρες.«Οι άντρες το απαιτούν και οι γυναίκες το θέλουν, οπότε, ο πρώτος κανόνας είναι: “Σηκωθείτε και ισιώστε τους ώμους σας και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το δωμάτιό σας». Συμπληρώνει με κάτι ακατάληπτα του τύπου «Ανέκαθεν τη συνείδηση διαπερνούσε ένας αρρενωπός συμβολισμός», «Το χάος είναι η μαμά αρκούδα, γεμάτη από στοργή μόνο για τα μικρά της, που σε μαρκάρει ως δυνάμει θηρευτή και σε κάνει κομμάτια με τα δόντια της. Το χάος, αυτό το αιώνιο θηλυκό, είναι επίσης η συντριπτική ισχύς της σεξουαλικής επιλογής. Οι γυναίκες είναι άγρια επιλεκτικές και οι περισσότεροι άντρες δεν ικανοποιούν τις γυναικείες προδιαγραφές».

Έχει άποψη για όλα, όπως κάθε λαϊκιστής του πνεύματος. Είναι έξυπνος, αυτό δεν το αμφισβητείς με τίποτα, κι έχει αυτή την ψυχραιμία που σε ψαρώνει όταν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος για τις απόψεις σου ή όταν δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα την γκόμενα που σε παράτησε στα 18. Ο ευαγγελιστής της new age αντρίλας είναι ένα σημείο των καιρών, εκείνους στους οποίους ο Trump κατάφερε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και που το ζήτημα της ισότητας αντί να λύνεται, δένεται κόμπους, σαν τα στομάχια μας.

Σύμφωνα με τον Peterson, οι ιεραρχίες του φύλου και των τάξεων (στις οποίες πιστεύει ακράδαντα και το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς) καθορίζονται από τη φύση και επικυρώνονται από την επιστήμη. Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν ένας τύπος σαν αυτόν να χαιρετίζεται σαν τον σημαντικότερο λαϊκό διανοούμενο της Δύσης. Αλλά αν το καλοσκεφτείς περισσότερο από ποτέ άλλοτε, στις μέρες μας τον πλανήτη ελκύουν οι πολιτικές ορθότητες των άκρων.

«Να μιλάς μόνο γι’ αυτά που σε κάνουν να φαίνεσαι δυνατός. Να κάνεις μόνο τα πράγματα για τα οποία θα μιλάς αργότερα με τιμή και περηφάνια», διδάσκει ο Jordan Peterson τους άντρες. «Να είστε ζόρικοι, να μην μιλάτε πολύ όταν δεν ξέρετε, γιατί και δίκιο να έχετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Η αυτοπειθαρχία και η τιμή είναι οι ύψιστες αρετές». Δεν ξέρω τι εικόνα σας προκαλούν εσάς αυτά τα λόγια, αλλά εγώ φαντάζομαι ένα στάδιο γεμάτο με μικρούς τσαντισμένους Klint Eastwoods που υψώνουν τη γροθιά τους. Κάνει και τη γνωστή ειλικρινή παραδοχή «Όχι, δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει», κι άντε μετά να μην ταυτιστεί ο κάθε μπερδεμένος.

 

Σαν να προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των αντρών οι οποίοι έχουν αποδιοργανωθεί από τα δεδομένα που έφερε η ισότητα στον κόσμο. Τους πιάνει από το χεράκι και τους εξηγεί πως «οι γυναίκες τα πάνε καλύτερα γιατί είναι πιο ευχάριστες». Ο Peterson ουσιαστικά λέει, με τη στόφα ενός ακαδημαϊκού όλα αυτά που οι αμόρφωτοι εκφράζουν με άξεστο τρόπο, όλες εκείνες τις γνωστές κρυφο- και φανερό- σεξιστικές αντιλήψεις οι οποίες προτού πέσουν στο κενό κάνουν εκείνον το γνωστό κούφιο θόρυβο. Κι ακριβώς γι’ αυτό είναι αντιπαθητικός όσο και επικίνδυνος.

Η θεωρία του για τα φύλα συνοψίζεται πολύ εύστοχα στο γνωστό, παλιό παιδικό σύνθημα: «Αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες»

Τίτλος video: «Γιατί οι άντρες δεν μπορούν να ελέγξουν τις τρελές γυναίκες»

 

Πριν λίγο καιρό ο Peterson ήταν καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων του Channel 4. Αφορμή για να γίνει αυτό ήταν κάτι υποτιμητικές δηλώσεις του κατά των διεμφυλικών ατόμων (ποιος εκπλήσσεται;). Όταν η δημοσιογράφος Cathy Newman (η οποία σκοπίμως ήταν αρκετά επιθετική απέναντί του) τον ρώτησε τι του έδωσε το δικαίωμα να τους προσβάλλει, εκείνος της απάντησε, πάντα ψύχραιμος, «και τι σου δίνει εσένα το δικαίωμα να ρισκάρεις με το να προσβάλλεις εμένα;». Η Newman κοκκάλωσε, δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, σε αντίθεση μ’ εκείνον: «Χα! Σου την έφερα!». Και το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο.