OPINIONS

Ένας γλυκός Άη Βασίλης, μας θύμισε το αυτονόητο

Ο  Brayden κάθισε για πρώτη φορά στα πόδια του Άη Βασίλη όταν ήταν 9 μηνών και όλα ήταν υπέροχα. Περίπου 2μιση χρόνια μετά, όμως, διαγνώστηκε με αυτισμό και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Όσο περνούσε ο καιρός, φοβόταν την πίεση και τον πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κάνει παρέα εύκολα ούτε με τον κύριο που φοράει την κόκκινη στολή.

Στις 22 Νοεμβρίου, ωστόσο, έγινε κάτι πολύ όμορφο. Σε μια ειδική εκδήλωση για παιδιά με αυτισμό, ο Brayden όχι μόνο κατάφερε να επισκεφτεί τον Άη Βασίλη αλλά έπαιξε μαζί του, οι φωτογραφικές πήραν φωτιά και οι στιγμές έγιναν viral.

“Ο Brayden ήταν ντροπαλός” περιγράφει η μαμά στο People. “Σιγά σιγά ο Άι Βασίλης άρχισε να κατεβαίνει από τη θέση του, να ξαπλώνει στο πάτωμα και να παίζει με τα παιχνίδια που είχε φέρει ο γιος μου” προσθέτει.

“Θεέ μου, το να μπορώ να κάνω κάτι που οι άλλες οικογένειες κάνουν… Συνήθως πολλά πράγματα είναι πιο δύσκολα για εμάς ως οικογένεια και τελικά καταφέραμε να κάνουμε ό,τι κάνουν και όλοι οι άλλοι, απλά στο πάτωμα” συνέχισε η μαμά, γελώντας.

Η παραπάνω μοναδική στιγμή για αυτή την οικογένεια, δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε ένας οργανισμός που να διοργανώνει μια τέτοια εκδήλωση. Πρόκειται για το Caring Santa Program που τρέχει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού από την ομάδα Autism Speaks.

Τα εμπορικά κέντρα σε όλη τη χώρα τις ημέρες των γιορτών, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, γίνονται λίγο πιο φιλόξενα για παιδιά με αυτισμό. Έχουν ειδικά εκπαιδευμένους Άη Βασίληδες, που ξέρουν πως να τα χειριστούν  και ένα πολύ πιο ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον για εκείνα.

Και τώρα ας έρθουμε στην Ελλάδα και ας πούμε αρχικά για το πως βιώνουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μαζί με “ξένους”, ανθρώπους που δεν είναι οικογένεια τους. Τα παιδιά με λειτουργικό αυτισμό – που μπορούν δηλαδή να εξυπηρετηθούν αλλά είναι συνεσταλμένα και έχουν κυρίως προβλήματα κοινωνικοποίησης – είναι στα σχολεία όπως και τα παιδιά που δεν έχουν κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Για λίγο πιο βαριές μορφές, προβλέπεται παράλληλη στήριξη, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός στο πλάι του παιδιού, που το βοηθάει να λειτουργήσει καλύτερα στην αίθουσα. Παιδιά με πιο βαρύ αυτισμό, πηγαίνουν σε ειδικά σχολεία.

Εξωσχολικά, εκδηλώσεις όπως αυτές στη Βόρεια Καρολίνα, δεν έχουμε δει στην Ελλάδα. Και αυτές οι φωτογραφίες του ξανθούλη Brayden είναι μια καλή απάντηση σε ένα πιθανό “γιατί να γίνουν;”.

O Άη Βασίλης, πρέπει να μιλάει με κάθε παιδί σε αυτόν τον πλανήτη και ως μεγάλοι, αξίζει να κινούμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, λίγο περισσότερο τα παιδιά που δεν χαμογελάνε τόσο αυτή την περίοδο και ας κάνουμε όσα περνάνε από το χέρι μας για να τους φτιάξουμε τη διάθεση. Φυσικά όλο το χρόνο, αλλά κυρίως αυτή την περίοδο που συνδέεται με παιδικά όνειρα, αγκαλιές και παιχνίδι. Ξέρουμε ότι μπορούμε.