OPINIONS

Το συμπέρασμα μου μετά από 1245 αλλαγές στα μαλλιά μου

Η πρώτη φορά που τόλμησα να κάνω μια μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά μου ήταν στο Λύκειο. Είπα αντίο σε ένα μακρύ, σγουρό, ελαφρύ καστανό μαλλί για να έχω κάτι κοντά σε κόμη emo. Ποιος εγώ, ένας άνθρωπος γεμάτος αισιοδοξία και χαρά, με καρφάκι πίσω και μεγάλη φράντζα μπροστά σε παλέτα σκούρου καστανού.

Οι αντιδράσεις των συμμαθητών μου ήταν διάφορες. Άλλοι πραγματικά ενθουσιάστηκαν και μου το εξέφραζαν με κάθε τρόπο και άλλοι μου έλεγαν πιο ευγενικά ότι με προτιμούσαν με το μακρύ (έπνιγαν με λίγα λόγια το “αχ Παναγία μου πως είσαι έτσι”). Εγώ ήμουν πραγματικά χαρούμενη με αυτό που έβλεπα στον καθρέφτη. Δε με ένοιαζε τίποτα! Ετοίμαζα το μαλλί μου σε χρόνο dt και ήταν πάντα περιποιημένο.

Από εκείνη την πρώτη μεγάλη αλλαγή μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 12 χρόνια με πάρα πολλές επισκέψεις στην Στέλλα, την κομμώτρια μου. Με κάτι πρόχειρους υπολογισμούς (ούτε καν) έχω κάνει πάνω από 1000 διαφορετικά μαλλιά από τότε που τελείωσα το Λύκειο. Φυσικά υπήρξαν φορές που δεν ξετρελαινόμουν με το αποτέλεσμα κι άλλες που ευχόμουν να παγώσει ο χρόνος για να μην αλλάξει μισή τρίχα και να μείνουν τα μαλλιά μου όπως ακριβώς (τέλεια) ήταν. Καμία αλλαγή, πάντως, δεν μετάνιωσα.

“Μαριέτα εσύ είσαι; Πάλι άλλαξες τα μαλλιά σου, δε σε κατάλαβα!” Το ακούω σε λούπα κάθε εξάμηνο από το 2004 ως σήμερα.

Σγουρό κοντό μαύρο, κοντό ξανθό ίσιο, καρέ σγουρό με ανταύγειες, καρέ ξανθό ίσιο, μακρύ μαύρο ίσιο, σγουρό καστανό μακρύ, μακρύ όμπρε σγουρό, με φράντζα κοκκινωπό μακρύ. Γενικά, έχω δοκιμάσει ένα σωρό πράγματα πολλές φορές τολμώντας μεγάλες αλλαγές. Σήμερα, προς ενημέρωση σου, έχω κοντό σγουρό με ανταύγειες αλλά ποιος ξέρει πόσο θα παραμείνει έτσι.

Μέχρι τον Ιούνιο δεν ήθελα με τίποτα να σκεφτώ το ψαλίδι. Λάτρευα το μακρύ μαλλί μου. Μετά δε ξέρω τι έγινε, αλλά άρχισα να το βλέπω με άλλο μάτι και τελικά να φτάσω στο κοντό στις αρχές Σεπτέμβρη και στο αρκετά κοντό λίγο πριν αποχαιρετήσω το 2015. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί τι παίζει και έχω τέτοια τρέλα με τις αλλαγές στο κεφάλι μου, με αφορμή το γνωστό “μετά από κάθε χωρισμό έρχεται και ανανέωση στο μαλλί”. Αν ήταν έτσι θα ήμουν κοντά στο ρεκόρ του Σπαλιάρα – και δεν είναι έτσι. Μάλλον απλά παίζω τώρα που έχω μαλλιά, γιατί πολύ φοβάμαι ότι μεγαλώνοντας μετά από τόσα βαψίματα θα μείνω καραφλή.

(Σε αυτό το σημείο θα ήθελα πολύ να βάλω ένα κολάζ μου, το οποίο να δείχνει όλες τις αλλαγές που έχω κάνει στην πάροδο των χρόνων. Ξέρεις σαν αυτά που κάνουμε για τις σελεμπριτιζ. Αλλά, πρώτον δεν είμαι σελέμπριτι και δεύτερον, δεν έχω φωτογραφίες από όλες τις αλλαγές και ειδικά σε κόκκινο χαλί για να φαίνεται ξεκάθαρα η απόχρωση και η κουπ. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ωστόσο).

Τέλοσπαντων. Μετά από όλες αυτές τις διαφορετικές κομμώσεις μου, έχω βγάλει ένα συμπέρασμα το οποίο θέλω να μοιραστώ μαζί σου. Γιατί ίσως και εσύ σκέφτεσαι να κάνεις μια αλλαγή, γιατί ίσως φοβάσαι, γιατί ίσως κάνει κάποια φίλη σου κάτι στο μαλλί της οπότε καλό είναι να το ξέρεις:

Οι γύρω μου δε συμφώνησαν ΠΟΤΕ για το ποιο μαλλί μου πάει.

Για το ίδιο μαλλί έχω ακούσει ότι με “αγριεύει” και με “γλυκαίνει” παράλληλα. Ομοφωνία δεν έχει υπάρξει. Αλήθεια στο λέω, ορκίζομαι στις τρίχες μου. Τα γούστα του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά άρα ναι, δεν είναι παράλογο που συμβαίνει αυτό. Κάποιοι δεν είναι και των αλλαγών, σεβαστό και αυτό.

Η ουσία είναι πως αν σκέφτεσαι και εσύ να αλλάξεις μαλλί, το τελευταίο που θα πρέπει να σκεφτείς είναι τα σχόλια. Ή μάλλον να τα σκεφτείς, αλλά να πάρεις δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχει αυτός που θα βρει την αλλαγή καταπληκτική και ο άλλος που θα κράζει από το πρωί μέχρι το βράδυ τη φαεινή σου ιδέα να τολμήσεις κάτι διαφορετικό.

Μη λυγίσεις, μη! Αρχικά γιατί πρόκειται για τρίχες. Αλλά εκτός από αυτό, σημασία έχει αυτό που βλέπεις εσύ στον καθρέφτη να σε ικανοποιεί. Κι αν δεν σε ικανοποιεί, δεν πειράζει, τρίχα είναι δώσε λίγο χρόνο και θα γίνει ακριβώς όπως ονειρεύεσαι.

Άμα νιώθεις εσύ καλά, θα βγει και στο μαλλί σου. Άμα νιώθουν οι άλλοι καλά με το μαλλί σου και εσύ χάλια, μηδέν εις το πηλίκο. Αυτά είχα να δηλώσω. Α και μια τελευταία υποσημείωση πριν βάλω λίγο αφρό να στρώσει η ρημαδομπούκλα. Αν είναι να αφήσεις κάποιο σχόλιο να σε επηρεάσει (θετικά ή αρνητικά), τότε αυτό θα πρέπει να είναι ανθρώπου κοντινού σου, που σε ξέρει, σε αγαπάει μπλα μπλα μπλα. Οι λόγοι προφανείς.