OPINIONS

Τι θα γίνει αν καταργηθούν οι χάρτινες αποδείξεις

Είναι από αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια (πόσο μ΄αρέσει να λέω αυτές τις δύο λέξεις) και δε ξέρουμε αν θα βγουν αληθινά. Η κυβέρνηση σου λέει προωθεί διάταξη που θα προβλέπει αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Δε θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες, υπάρχει το news247.gr γι’ αυτά. Το θέμα είναι ότι μάλλον με αργά αλλά σταθερά βήματα πάμε προς την κατάργηση των χάρτινων αποδείξεων και εγώ νιώθω την ανάγκη να πω για τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια εξέλιξη. Έκλεισα τα μάτια, ταξίδεψα σε ένα κόσμο χωρίς αυτά τα χαρτάκια  και voila. Σου αποκαλύπτω το μέλλον.

Θα λιγοστέψουν τα ραβασάκια

 

Φυσικά και έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα και το αγόρι που μας ερωτεύεται σε ένα μπαρ, μπορεί να μας το πει ζητώντας το Facebook μας. Ωστόσο, οι αποδείξεις αποτελούν ακόμα και σήμερα μια καλή εναλλακτική, ένας παραδοσιακός, ρομαντικός τρόπος να μας πασάρουν μια γλυκιά γραπτή κουβέντα, ένα τηλέφωνο.

Θα μείνουμε με την τσίχλα στο χέρι

Δε φτάνει που μας έχουν πάρει όλα τα τασάκια πάνω από τα τραπέζια, τώρα θα μας πάρουν και τα χαρτάκια; Δηλαδή τις τσίχλες μας που θα τις πετάμε οι άνθρωποι. Θα μένουμε με την τσίχλα στο χέρι, κοιτώντας αριστερά – δεξιά σαν τον John Travolta.

 

Θα αδειάσουν οι τσάντες, τα ντουλάπια

. Δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μερικούς πάκους αποδείξεων. Έχω πάντα 5-6 ξεχασμένες στην τσάντα, σε κάποια ντουλάπια, σε σακούλες. Αν καταργηθούν, πως θα αντέξω να μη βλέπω τόσα χαρτιά μαζεμένα σε κάθε μου βήμα; Είναι ένα κενό που δε ξέρω πως μπορεί να αναπληρωθεί.

Θα στεναχωρήσουμε τους τουρίστες

Μόνο σε κάδρο δεν έχω βάλει την απόδειξη από ένα βαφλάδικο στην Πίζα, πέρυσι. Θες ότι γράφει πάνω την ημερομηνία, θες ότι είναι στα ιταλικά, το βρίσκω καταπληκτικό ενθύμιο. Ε, δε θα είμαι η μόνη σε αυτό τον πλανήτη. Κι άλλοι τουρίστες στη χώρα μας, θα θέλουν να κρατήσουν αποδεικτικό της επίσκεψης τους, μια απόδειξη από ένα σουβλατζίδικο για παράδειγμα.

Θα σταματήσουν τα αστεία τύπου “να τις κάνουμε μασούρια”

– Κυρία, την απόδειξη σας

– Ναι σωστά, να την κάνω μασούρι

– Αχ με τους αλήτες, που θα φτάσουμε

Τι θα απογίνουμε χωρίς τέτοιους καθημερινούς διαλόγους;

Θα γίνουμε λιγότερο ανέμελοι

Μια μέρα θα γράψω για όλο αυτό το πράγμα με τους κωδικούς που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που κυκλοφορούμε εκεί έξω. Προς το παρόν, θα περιοριστώ στο θέμα μου. Το να καταργηθούν οι χάρτινες αποδείξεις σημαίνει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημαίνει ΚΩΔΙΚΟΙ. Ένα μυαλό πρωί βράδυ, μας βλέπω να πελαγώνουμε.