OPINIONS

Επιτέλους! Αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας

Αρχικά, θα ήθελα να κάνω σαφές πως έχω ένα πράγμα από παιδί, το οποίο δε μπορώ να το αλλάξω με τίποτα. Ακόμα και στα χειρότερα πράγματα, βλέπω κάτι καλό. Μη βιάζεσαι να πεις ότι είναι προσόν. Πολλές φορές καταντάει παρανοϊκό. Αλλά τέλοσπαντων αυτή είμαι, τι να κάνουμε, αποδέξου με, κράτησε το στο νου σου και πάμε παρακάτω στο θέμα μας που είναι τα τέλη κυκλοφορίας.

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου, που από τα πολλά λεφτά που βγάζουμε κάθε μήνα, πρέπει να δώσουμε στο Κράτος ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για το αυτοκίνητο μας. Και κλάμα οι κυρίες, όχι άδικα. Σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να κάνεις με αυτά τα λεφτά, κάνεις μερικές προσθέσεις με άλλους λογαριασμούς και βρίσκεσαι κοντά στο εγκεφαλικό.

Ψυχραιμία! Ψ υ χ ρ α ι μ ί α. Υπάρχουν λόγοι που πρέπει να λέμε και ευχαριστώ για αυτόν το φόρο. Εκτύπωσε τα τέλη σου, καμάρωσε τα και διάβασε παρακάτω πριν πας να κάνεις κατάθεση. Είμαι σίγουρη ότι θα ταυτιστείς και θα γίνουν όλα πιο εύκολα.

Γελάμε

Α, παράπονο κανένα δεν έχουμε. Η χρονιά ήταν γεμάτη από αφορμές για να γίνουν πολλοί χαβαλέδες στο τουίτερ. Παρ’ όλα αυτά, ας το παραδεχτούμε ότι τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αποτελέσει φανταστική έμπνευση για τους τιτιβιζόμενους συμπολίτες. Ανοίγεις το τουίτερ, έχεις τον πόνο σου για την τρύπα στην τσέπη και ξάφνου αρχίζεις να χαχανίζεις. Μα που τα σκέφτονται οι άτιμοι, λες, λες και ξαναλες. Τα ίδια λέω και εγώ.

 

Δε νιώθουμε μόνες

Λίγο με το τουίτερ, λίγο με την γκρίνια που υπάρχει τριγύρω, ξαφνικά νιώθεις ότι δεν περνάς αυτό τον γολγοθά μόνη σου. Είμαστε μια τεράστια παρέα, μια υπέροχη ατμόσφαιρα η οποία κλαίει τα λεφτά της, αυτόν τον γιορτινό μήνα του χρόνου. Μα δεν είναι υπέροχο; Ελάτε να βγάλουμε μια selfie.

 

Γυμναστική

Δε μπορούμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε το ότι τα τέλη κυκλοφορίας μας παρακινούν να γυμναστούμε.  Είναι η αφορμή για να παρατήσουμε το αυτοκίνητο, να κάνουμε κατάθεση πινακίδων και να το γυρίσουμε στο ποδήλατο ή ακόμα καλύτερα στο περπάτημα.

 

Πόσο καιρό τρενάρεις το γυμναστήριο; Είδες; Ευχαριστώ να λες, μη σε παρασέρνει η γκρίνια του κόσμου. Και το καλοκαίρι που θα είσαι σωματάρα, μη ξεχάσεις να ανεβάσεις στάτους “αγαπώ το σώμα μου, αγαπώ την κυβέρνηση που ανέβασε τα τέλη”.

Γνωριμίες

Και έτσι όπως θα φτιάχνεις σώμα, θα μπαίνεις περισσότερο και σε Μέσα Μεταφοράς, γιατί εντάξει αμάξι δε θα έχεις, αλλά δε θα κλειστείς και στο σπίτι. Και στο λεωφορείο ή το Μετρό θα πετύχεις και ένα παλικάρι που έχει πάθει ακριβώς τα ίδια με σένα και θα τα βρείτε και άντε και στα δικά μας οι ελεύθερες.

Με το αυτοκίνητο η μόνη πιθανότητα γνωριμίας, είναι να τρακάρεις αλλά και πάλι οι πιθανότητες να τρακάρεις με κάποιον του γούστου σου είναι λιγότερες και από το να κερδίσεις το Τζόκερ.

Λιγότερη καταναλωτική μανία

Είτε το αμάξι σου είναι λίγα κυβικά και τη γλιτώνεις με κανένα κατοστάρικο, είτε είναι πολλά και πληρώνεις πάνω από 200, ευρώ η αλήθεια είναι πως αυτός ο φόρος σε γλιτώνει από άσκοπα ψώνια. Τι τη θες αυτή την ακριβή τσάντα; Τόσες έχεις. Τι το θες το δέκατο μπουφάν; Σου κάνουν και τα παλιά. Λιγότερα ψώνια, μεγαλύτερο focus στα πράγματα που έχουν αξία.

Bonus σε αυτή την ενότητα, το γεγονός ότι η μαμά σου θα λέει όλο και λιγότερο “τι παίρνεις κι άλλα, τόσα έχεις. Αμάν πια”.

Tελικά, βγάζουμε λεφτά

Δε θα συνυπολογίσω όσα ανέφερα προηγούμενη παράγραφο. Θα κάνω μόνο μερικές προσθαφαιρέσεις που αφορούν καθαρά και μόνο το να έχεις αυτοκίνητο: βενζίνες, σέρβις κλπ. Αν αφήσουμε τα αυτοκίνητα με αφορμή τα τέλη κυκλοφορίας, θα γλιτώσουμε με κάτι γρήγορους υπολογισμούς, περίπου 2.500 ευρώ το χρόνο.  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Του χρόνου θα’ χουμε budget να πάμε στην Καραϊβική (και να μείνουμε εκεί).

 

ΥΓ1: Ποτέ δεν ήμουν καλή στα μαθηματικά.

ΥΓ2: Το άρθρο απευθύνεται προφανώς σε όσους είδαν αυξημένα τέλη. Σε όσους τόλμησαν να αγοράσουν αμάξι μετά το 2006 και έως το 2010. Αλλά και σε εκείνους που τολμάνε να κυκλοφορούν με πάνω από 1.400 κυβικά. Ζήτω το παλιά αυτοκίνητα! Ζήτωωω.

ΥΓ2: Αν δε δείτε κείμενο μου μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, στείλτε ένα μήνυμα στο info του Ladylike να δείτε είμαι καλά ή με έστειλαν σε κανένα τρελοκομείο.