OPINIONS

Δεν είναι η λύση να αποβάλλονται όσες φοράνε τακούνια κ. Μπουτάρη

Μια ακόμα επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πέρασε και μαζί της, είχαμε όπως κάθε χρόνο, αρκετές ταινίες της επανάστασης και κάτι λίγα παρατράγουδα στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων. Σε αυτά τα δεύτερα, ανήκουν και τα σχόλια του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για την εμφάνιση των μαθητριών.

Φέτος, όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης “επιτέλους δε φορούσαν τακούνια τα κορίτσια. Μέχρι πέρυσι βλέπαμε στις παρελάσεις πως δε μπορούσαν να περπατήσουν”. Και συνέχισε: “αυτό είναι υποχρέωση των γυμναστών που πρέπει να πουν ήρθες με τακούνια, σπίτι σου αντίο πάρε και μια αποβολή”.

Όλα αυτά λίγο μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Μετά, συζήτησε λίγο περισσότερο το θέμα, στην πρωινή εκπομπή του MEGA, τονίζοντας ότι ο ίδιος ντρέπεται ως Δήμαρχος να αντικρίζει νεαρά κορίτσια να κάνουν παρέλαση με ψηλά τακούνια και κοντές φούστες.

“Το τακούνι στην παρέλαση για εμένα είναι απαράδεκτο. Είναι επίσης και η φούστα η κοντή και το τακούνι, είναι πασαρέλα, δεν είναι παρέλαση. Θέλετε παρέλαση να ντύνεστε λίγο πιο κόσμια, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο” ανέφερε.

Και δε μίλησε με γενικότητες, ο Δήμαρχος μπήκε σε λεπτομέρειες. “Δε λέμε για τακουνάκια 3-4 πόντους, ίσως είναι και καλά αυτά για τα ορθοπεδικά. Αλλά δε μπορείς να βλέπεις τακούνια με 7-8 πόντους”.

Τα ακούω όλα αυτά, λοιπόν, και δε ξέρω από που να αρχίσω. Είναι που σε λίγες μέρες το Ladylike θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, είναι που τον κ. Μπουτάρη τον είχα στο μυαλό μου ως προοδευτικό, είναι ότι βαρέθηκα κάθε χρόνο να βγαίνουν φωτογραφίες με “μαθήτριες που έκλεψαν την παράσταση”.

Νομίζω μια καλή αρχή, είναι να διαφωνήσω με τον κύριο Δήμαρχο και να πω το εξής απλό: η αποβολή δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση στο φαινόμενο που λέγεται “λάθος dress code σε παρέλαση”. Και αυτό γιατί το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν αφορά μόνο τη μισή ώρα περπατήματος μπροστά από επισήμους και πολίτες.

Η παρέλαση είναι σε μεγάλο βαθμό πια αμφισβητίσιμη, ως προς το αν πρέπει να πραγματοποιείται δηλαδή ή όχι. Αν ρωτήσεις γύρω σου θα αντιληφθείς ότι πολλοί δεν πιάνουν αυτό το πνεύμα, αυτού του είδους τον εορτασμό.

Αλλά, ακόμα και αν πάρουμε ως de facto τη διεξαγωγή παρελάσεων, ξανά η αποβολή δεν είναι λύση. Αν πρέπει με κάποιο τρόπο να δώσουμε στους μαθητές να καταλάβουν ότι η εμφάνιση τους πρέπει να είναι προσεγμένη στις παρελάσεις, αυτός είναι ένας: γνώση.

Γνώση για ποιο λόγο ακριβώς βγαίνουν στο δρόμο. Γνώση για το ποιους τιμούν. Και όχι μέσα από γιορτές της μισής ώρας. Επίσης, γνώση για το τι θα πει “dress code”. Γνώση για το πώς να σέβεσαι τον εαυτό σου. Γνώση για το πως να μην εκτίθεσαι. Γνώση για όλα.

Δε φταίνε ούτε τα κορίτσια, ούτε τα αγόρια, ούτε τα τακούνια, ούτε τα λειψά υφάσματα. Φταίει ότι στο σχολείο, όση προσπάθεια και να γίνεται από φιλότιμους δασκάλους, η ουσία χάνεται. Σχολείο, εδώ θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο Δήμαρχος, “θα πει μαθαίνω να ζω”.

Λύση είναι οι γονείς να δείξουν στην κόρη τους τον τρόπο να αγαπήσει τον εαυτό της.

Λύση είναι όσοι δεν εκτιμούν τη θεσμό της παρέλασης, να μπορούν χωρίς κυρώσεις, να μην κάνουν.

Λύση είναι να μην αναπαράγονται εικόνες και βίντεο από ανήλικα κορίτσια, που κάνουν παρέλαση και “κλέβουν τις εντυπώσεις”.

Λύση είναι πριν φτάσουμε στις αποβολές, να αλλάξει το σχολείο, από μέσα προς τα έξω.