OPINIONS

Kurt Cobain: Η τραυματική παιδική ηλικία, η “τρελή” διασημότητα και τα ναρκωτικά

Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 1967 όταν ο Kurt Donald Cobain (όπως ήταν το ολοκληρωμένο του όνομα) ήρθε στη ζωή. Γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον από μπαμπά μηχανικό και μητέρα νοικοκυρά.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα 4 μόλις χρόνια του, τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο. Διόλου παράξενο αν σκεφτείς ότι προερχόταν από μουσική οικογένεια με συγγενείς να είναι μέλη συγκροτημάτων και θείο τενόρο.

Τα χρόνια κυλούσαν και όταν ο Kurt ήταν 8 ετών οι γονείς του πήραν διαζύγιο, γεγονός που έμελλε να φέρει αλλαγές στη ζωή του αλλά και την ψυχοσύνθεσή του. Το γεγονός ότι δεν έμεινε κάτω από μια σταθερή στέγη καθώς είχε γίνει ”μπαλάκι” μεταξύ των συγγενών ήταν κάτι που δεν ξέχασε ποτέ.

Θυμάμαι που ένιωθα ντροπή για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τους φίλους μου στο σχολεία γιατί ήθελα απεγνωσμένα να έχω μια τυπική οικογένεια. Έναν πατέρα και μια μητέρα

Στα 14 απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και ξεκίνησε να παίζει τα κομμάτια ”Louie Louie” και ”My Best Friend’s Girl”. Αγαπούσε την punk rock και ο φίλος του Buzz Osbourne, του γνώρισε πολλές μπάντες μεταξύ αυτών και οι θρυλικοί Sex Pistols. Παράλληλα, ο Kurt άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ και να κάνει χρήση ναρκωτικών. Έμπλεκε συχνά σε καυγάδες, ιδιαίτερα με τη μητέρα του ενώ δεν άντεχε τον πατριό του.

 

Επί δύο περίπου χρόνια κοιμόταν σε απίστευτα σημεία. Από διαδρόμους πολυκατοικιών μέχρι και στις αίθουσες αναμονής νοσοκομείων. Εκείνη την περίοδο συνελήφθη από τις αρχές για γκράφιτι και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. Η επόμενη εμπλοκή με το νόμο έγινε το 1986 όταν συνελήφθη να περιπλανιέται σε κτίριο υπό την επήρεια αλκοόλ με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για μερικές μέρες. 

Όταν άφησε το σχολείο και αφοσιώθηκε στη μουσική

Παράλληλα, είχε εγκαταλείψει το σχολείο και επέλεξε να αφοσιωθεί στη μουσική πηγαίνοντας σε πρόβες διαφόρων γκρουπ. Σε μια από αυτές συνάντησε τον μπασίστα Krist Novoselic με τον οποίο έφτιαξαν τους Nirvana και μέχρι το 1987 έκαναν live στο Evergreen State College ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε ο ντράμερ Aaron Burckhard. Την ίδια περίοδο έκανε την πρώτη του σοβαρή σχέση, με την Tracy Marander και πειραματίστηκε τόσο στον τρόπο γραφής όσο και στη ζωγραφική.

 

Οι Nirvana κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο ”Love Buzz” και το 1989 την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά Bleach.

Η διασημότητα και τα ναρκωτικά

Μετά από μερικές αλλαγές στους ντράμερ τελικά κατέληξαν στον Dave Grohl ενώ το 1991 κυκλοφόρησαν τον δίσκο ”Nevermind” όπου έφερε επανάσταση στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

 

Αποτέλεσμα ήταν η μπάντα να γίνει διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο και ο Cobain να θεωρηθεί ένας από τους καλύτερους μουσικούς της γενιάς του. Όσο γοητευτικός και αν θεωρείται αυτός ο τίτλος, για τον Kurt ήταν αρκετά πιεστικός. Όχι άδικα αφού πέρα από το ότι διέθετε έναν ευαίσθητο ψυχισμό, ήταν μόλις 24 ετών. Το μέλλον τον τρόμαζε και στις αρχές των 90s ξεκίνησε πλέον να κάνει χρήση ηρωίνης ως ένα είδος διαφυγής από την πιεστική καθημερινότητα.

 

Την ίδια περίοδο γνώρισε την Courtney Love με την οποία έμελλε να ζήσει έναν σφοδρό έρωτα με πλήθος ερωτικών επιστολών. Το ζευγάρι τελικά παντρεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1992 και η κόρη τους Frances Bean Cobain γεννήθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

 

Ο έρωτάς τους και η ευτυχία τους επισκιάστηκε από την εξάρτηση και των δύο στα ναρκωτικά με αποτέλεσμα να μπλέξουν σε δικαστικές περιπέτειες αφού η δήλωση της Courtney πως έκανε χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκάλεσε το ”ενδιαφέρον” της πρόνοιας.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας

Όσο βυθιζόταν στα ναρκωτικά, αντιμετώπιζε όλο και περισσότερους εσωτερικούς ”δαίμονες”. Στις 4 Μαρτίου του 1994 ο Kurt κάνει απόπειρα αυτοκτονίας παίρνοντας μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Όταν τον βρήκε η Courtney ήταν σε κώμα και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Μετά το εξιτήριο, ο Kurt περνούσε μέρες μόνος του κάνοντας χρήση ναρκωτικών.

 

Στις 5 Απριλίου του 1994 ο Kurt Cobain κάνει άλλη μια απόπειρα αυτοκτονίας, πυροβολώντας τον εαυτό του με πιστόλι. Πίσω του άφησε ένα σημείωμα που αφορούσε τόσο τους θαυμαστές του όσο και την οικογένειά του.

 

Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές θεωρίας συνωμοσίας που θέλουν την Love να έχει σχέση με τον θάνατό του και μάλιστα ότι τον δολοφόνησε. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί.

 

Πολλοί αναρωτιούνται σε τι επίπεδο μουσικά αλλά και φήμης θα είχε φτάσει ο Kurt Cobain αν ζούσε σήμερα και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό.

Όμως το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το θείο δώρο που του δόθηκε δεν κατάφερε να το διαχειριστεί ποτέ. Ίσως, γιατί ήταν πέρα από την ανθρώπινη υπόσταση.