TRAVEL

Έλα να σου πω για το ωραιότερο ταξίδι της ζωής μου

Δεν έχεις νιώσει ποτέ, εκεί που είσαι μέσα στο μετρό και κατευθύνεσαι προς το σπίτι σου και βλέπεις τριγύρω σου κύκλους και για την ακρίβεια μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια των συνεπιβατών, την ανάγκη να τα αφήσεις όλα πίσω σου και να τρέξεις στο αεροδρόμιο για να πάρεις το πρώτο αεροπλάνο με προορισμό το άγνωστο και boeing την ελπίδα; Το έχεις νιώσει μην λες ψέματα, γι αυτό έχεις και μέσα στην τσάντα σου το διαβατήριο.

Και άντε και πως το κάνεις και το εισιτήριο που βγάζεις δεν είναι για μακριά, αλλά για εδώ δίπλα. Να μέχρι τη Ρώμη. Ωραιότατη η Ρώμη. Ρομαντική, με ιστορία, ακούς το όνομά της και θέλεις να αρχίζεις να τραγουδάς Arrivederci Roma, σαν τη Luisa Di Meo. Να δες και αυτό το βίντεο του βραβευμένου φωτογράφου Oliver Astrologo να σου ανοίξει λίγο παραπάνω η όρεξη:

Σε πιάνει ένα άγχος που δεν ξέρεις τη γλώσσα; Που το μόνο ιταλικό που μιλάς – εκτός από το arrivederci – είναι το amore και η pizza (άντε και το calzone). Επίσης, έχεις και μία φοβία μήπως αντί για το Κολοσσαίο της Ρώμης βρεθείς στον Κολοσσό της Ρόδου, γιατί με τον προσανατολισμό δεν τα πας και πολύ καλά και κάπου το χάνεις; Α δεν θέλω τέτοια, γιατί έχεις μαζί σου τον καλύτερο συνταξιδιώτη. Τι; Νόμιζες ότι πήγες σόλο; Αμ δε. Έχεις μαζί σου την Google βρε κουτή. Αλλά καλύτερα ας σου τα εξηγήσω εγώ όλα με το νι και με το σίγμα που πήγα πρώτη φορά στη Ρώμη και δεν ήξερα γρι Ιταλικά και δεν είχα μαζί μου κανέναν τουριστικό οδηγό ή χάρτη, ούτε και Ιταλό εραστή. Μονάχα ένα Android με όλες τις απαραίτητες εφαρμογές της Google εγκατεστημένες.

Εν αρχή είναι η πτήση

Μερικές φορές δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τι φαγητό έφαγες χθες και σε ποιον μιλούσες στο τηλέφωνο. Εγώ, για παράδειγμα, μόλις ξέχασα τι είπα πριν από δύο λεπτά. Οπότε φαντάζεσαι ότι η εφαρμογή Google, η οποία λειτούργησε σαν προσωπικό βοηθός στο ταξίδι, ήταν πέρα για πέρα χρήσιμη. Μόλις έλαβα την επιβεβαίωση της πτήσης μου στο Gmail, η Google εμφάνισε μια κάρτα δυο ημέρες πριν το ταξίδι με το status της πτήσης, σε ποια έξοδο πρέπει να πάω και πότε πρέπει να ξεκινήσω για το αεροδρόμιο. Επίσης είδα και την κάρτα επιβίβασης, όπου έκανε το πέρασμα μου στο check in στο άψε σβήσε και ενημερώθηκα και για τον καιρό της Ρώμης για να δω αν θα την πάρω την ομπρέλα ή όχι. Καταπλητικό;

Να σου κάνω μια ερώτηση;

Ήθελα να μάθω πότε χτίστηκε το Κολοσσαίο; Ποια είναι η πιο παλιά γέφυρα της Ρώμης; Από πού περνάει ο Τίβερης; Ποιο είναι αυτό το κτίριο στο οποίο στεκόμουν μπροστά; Πού είναι το πιο κοντινό παγωτατζίδικο; Ποιο έχει τις περισσότερες θερμίδες η μελίτζάνα ή η ντομάτα; Δεν χρειαζόταν να πω πολλά πράγματα. Ένα “ok google” και η ερώτηση μου ήταν αρκετά. Γιατί κυρίες μου τώρα υπάρχει το Voice Search που σου δίνει αυτό που θέλεις, δηλαδή μια απάντηση. Με φυσική φωνή ε; Να τα ακούς.

Πώς γίνεται αυτό; Βλέπεις το εικονίδιο με το μικρόφωνο σαν μπεις στο Google. Μπράβο. Πάτα το και ρώτα.

Τώρα που το σκέφτομαι κρίμα που δεν ρώτησα που συχνάζουν άντρες σαν τον Mariano Di Vaio.

Χαμένη στη μετάφραση; Ποτέ ξανά!

Ως Παρθένος έχω ένα θέμα. Θέλω να καταλαβαίνω τι μου γίνεται. Οπότε καταλαβαίνεις τον ντουβρουτζά που έπαθα όταν ένα από τα challenges του ταξιδιού μου στη Ρώμη με την Google ήταν α) να παραγγείλω παγωτό στα ιταλικά, β) να διαβάσω και να καταλάβω το μενού στο εστιατόριο που δειπνήσαμε το βράδυ, το οποίο ήταν στα ιταλικά και γ) να πάω σε μία υπαίθρια αγορά και να πάρω υλικά για το φαγητό που θα φτιάχναμε μαζί με τον σεφ Fabio Bongianni (με την ευκαιρία αυτή να πω ότι το βιβλίο του “Α Fabiolous Cooking Day” έχει τόσο ωραίες συνταγές, που θέλεις να φας ακόμα και τις σελίδες του)- και μάντεψε σε ποια γλώσσα θα έλεγα στον μανάβη να μου δώσει μισό κιλό μελιτζάνες και μανιτάρια. Στα Ιταλικά.

 

Να είναι καλά το app Μετάφραση, το οποίο μεταφράζει ολόκληρες προτάσεις είτε μιλώντας είτε πληκτρολογώντας, ενώ το καταπληκτικό είναι ότι κάνει και οπτική μετάφραση. Έβαλα δηλαδή η κυρία το κινητό μου πάνω από το ιταλικό μενού του εστιατορίου και αμέσως είδα τι θα φάω η γυναίκα.

 

 

Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι η μετάφραση λειτουργεί και εκτός σύνδεσης, ενώ μπορείς και να αποθηκεύσεις τις μεταφράσεις μεταξύ των συσκευών.

Στείλτε με και στην Γκουτζαράτ θα τα καταφέρω.

Τι χάρτης είναι αυτός μάνα μου

Μπερδεύω το αριστερά με το δεξιά και σε αρκετά ταξίδια που έχω κάνει και θέλω να είμαι η ρομαντική με το χάρτι στα χέρια έχω χαθεί και έχω καταλήξει σε κάτι απομακρυσμενες συνοικίες που στο δρόμο κυκλοφορούν μονάχα σκίουροι (true story). Οπότε όπως καταλαβαίνεις για όλους εμάς το Google Maps είναι απαραίτητό.

Στη Ρώμη, όπου οδήγησα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και έπρεπε να πάω από εδώ και από εκεί (γιατί ναι αυτό ξέχασα να σας το πω, παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού – μια παραλλαγή του δηλαδή – και βγήκα και νικήτρια – χειροκρότημα παρακαλώ), το Google Maps που έλυσε τα χέρια. Έλαβα οδηγίες για το πως να κινηθώ (φωνητική πλοήγηση παρακαλώ) και είδα και την κίνηση στους δρόμους. Αλλά ακόμα και για σένα που δεν έχει αυτοκίνητο το Google Maps σου δείχνει πού είναι οι σταθμοί μαζικής μεταφοράς, τις διαδρομές για ποδήλατα, όλα.

 

Και πάρε και μία ακόμα πληροφορία bonus: σε περίπτωση που θέλεις να θυμηθείς κάτι που είδες κάπου, κάποιο σημείο από το οποίο πέρασες, αλλά δεν μπορείς να βρεις την οδό, το Google Maps θα σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο. Απλά ανοίγεις το “χρονολόγιό σας” επιλέγεις την ημερομηνία και διατρέχεις το χρονολόγιο για εκείνη την ημερομηνία. Μα πόσο θεϊκό.

Φωτογράφε τράβα μια φωτογραφία

Η φωτογράφος είσαι εσύ. Και με αυτά που μου έμαθε στο εν λόγω ταξίδι μου στη Ρώμη ο βραβευμένος φωτογράφος Oliver Astrologo θα γίνεις ξεφτέρι στο να τραβάς φωτογραφίες με το κινητό σου. Έχουμε και λέμε:

1) Πριν το κλικ κάνε ταπ.  Όρισε μόνη σου που θα κάνει focus η κάμερα. Μια καλή ιδέα είναι να κάνεις focus στα πιο φωτεινά σημεία της εικόνας.

2) Οδήγησε το μάτι. Χρησιμοποίησε γραμμές και σχήματα γύρω από το αντικείμενό σου για να φτιάξει το σκηνικό που θες και να οδηγήσεις εσύ το μάτι πού θα πάει.

3) Παίξε με το φως.

4) Στις πόζες λέμε όχι. Θέλουμε αυθορμητισμό κυρίες μου.

5) Να έχεις μία καθαρή εικόνα. Δεν θέλεις να τραβάς κάποιον και από πίσω να υπάρχουν άλλα άτομα ή αντικείμενα που τραβάνε την προσοχή.

6) Μην το παρακάνεις με τα φίλτρα.

7) Να είσαι αυθεντικός. Όχι άλλα ηλιοβασιλέματα και κουτάβια και λουλούδια. Ναι;

8) Όλα να είναι ίσια. Εκτός από τον πύργο της Πίζας.

9) Μην το παρακάνεις με τα hashtags.

10) Έχε το φακό της κάμεράς σου πάντα καθαρό.

Εγώ παντως τις ακολούθησα τις συμβουλές του Oliver και έστειλα και ωραία φωτογραφία στο μίνι διαγωνισμό που κάναμε (σε αυτόν δεν κέρδισα – να μου θυμήσεις κάποια στιγμή να εισηγηθώ επί του θέματος) και έμαθα και έκανα κάτι ακόμα καταπληκτικό: αποθήκευσα τις φωτογραφίες μου στο Google Photos. Ξέρεις τι ωραίο που είναι αυτή η εφαρμογή; Δεν φαντάζεσαι. Καταρχήν κάνει αυτόματο backup – άρα δεν σου τρώγεται η μνήμη του τηλεφώνου και ακόμα και αν χάσεις το κινητό σου οι φωτογραφίες σου είναι αποθηκευμένες στο cloud. Επίσης, έχει διάφορα εργαλεία μοντάζ, σου δημιουργεί ιστορίες (εγώ για παράδειγμα ακόμα βλέπω το πρωινό στη λαϊκή της Ρώμης που παραγγέλνω καρότα και κολοκύθια από τον μανάβη) και μπορείς εύκολα να ανατρέξεις στις φωτογραφίες που έβγαλες ακόμα και χρόνια πριν (για παράδειγμα λες: “Ok Google, δείξε μου τις φωτογραφίες μου από τη Ρώμη”), ενώ σε περίπτωση που έχεις κόλλημα και φωτογραφίζεις συγκεκριμένα πράγματα μπορείς και αυτά να τα βρεις όλα μαζί (για παράδειγμα λες “Ok Google, δείξε μου όλες τις φωτογραφίες με φαγητά”).

 

Ε μετά από όλα αυτά τα εργαλεία είναι δυνατό να μην κάνεις το ωραιότερο ταξίδι της ζωής σου; Εγώ πάντως το έκανα, ακόμα και αν πετάχτηκα εδώ δίπλα. Ok Google;