OPINIONS

Βρες τη δύναμη να είσαι ο εαυτός σου

Να σε αγαπήσεις και να σε αποδεχτείς. Είσαι εσύ και ο εαυτός σου, δεν είσαι εσύ και οι άλλοι. Άφησέ τους απέξω, κλείσε την πόρτα, κλείδωσε και άνοιξε ξανά μόνο όταν είσαι έτοιμη να σε υπερασπιστείς μέχρι τελικής πτώσης.

Καμία καταπίεση. Βρες τα με τον εαυτό σου σου και γίνε αυτό που πάντα ήθελες. Αυτό που ήθελες εσύ, όχι η μαμά σου, όχι ο μπαμπάς σου. Η ζωή σου είναι κτήμα σου. Μέτρησε τις φορές που έκανες ή έγινες κάποια άλλη γιατί το ήθελαν οι άλλοι. Μέτρησε τα χρόνια που πέρασαν και μην ζυγίσεις τίποτα.

Αρκεί να είσαι αυτή που θέλεις. Αρκεί να μην καταπιέζεσαι. Αρκεί να μην υποδύεσαι ένα καλά σκηνοθετημένο ρόλο προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού σου.

Θα βάλω τα μεγάλα μέσα. Επίκληση στην αυθεντία για να σε πείσω και με στοιχεία. Το Εγώ, το Υπερεγώ και το Εκείνο του Σίγκμουντ Φρόυντ στην υπηρεσία μου.

Πρόκειται για τις τρεις συνιστώσες του μοντέλου για τη δομή του ανθρωπίνου ψυχικού οργάνου στα πλαίσια της δεύτερης τοπικής θεωρίας του. Σύμφωνα με αυτό το δομικό μοντέλο το Εκείνο αντιπροσωπεύει τα κίνητρα, τα ένστικτα και τις βιολογικές ανάγκες του ατόμου και κατά συνέπεια είναι έμφυτο, το Εγώ αποτελεί το λογικό μέρος που αν και δεν είναι έμφυτο, αναπτύσσεται και καλλιεργείται με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας και τέλος το Υπερεγώ αντιπροσωπεύει όλες τις θετικές ηθικές και κοινωνικές αξίες του ατόμου, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την ηθική συνείδηση.

Το Εκείνο είναι μια συλλογική ονομασία για τις βιολογικές ανάγκες και ενορμήσεις του ατόμου. Λειτουργεί με την αρχή της ευχαρίστησης με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση του πόνου και την εκπλήρωση των ενστίκτων του ατόμου.

Το Εγώ διέπεται από την αρχή της πραγματικότητας και σκοπός του είναι να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Εκείνου λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς της πραγματικότητας.

 

Το Υπερεγώ μπορεί να θεωρηθεί ως μια συνείδηση που τιμωρεί το άτομο με συναισθήματα ενοχής όταν το άτομο λειτουργεί με μη κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους. Το Υπερεγώ αποζητά να λειτουργεί το άτομο με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο ενώ το Εκείνο θέλει μόνο να ικανοποιήσει της ενορμήσεις του.

Βάλε μπροστά τις επιθυμίες σου και κατεύνασε το αίσθημα ντροπής που εκπορεύεται από κοινωνικούς και ηθικούς κανόνες. Ο αστυνομικός που υπάρχει στο κεφάλι μας πρέπει άμεσα να καταστραφεί. Επιτέλους πρέπει να ζήσουμε. Να ζήσουμε όπως θέλουμε εμείς κι όχι όπως προκαθορισμένα. Ο εσωτερικός εαυτός πρέπει να ενθαρρύνεται κι όχι κι όχι να ελέγχεται και να καταπιέζεται.

Ζεις για ‘σένα και μόνο. Ζήσε για ‘σενα και μόνο. Για να ευτυχήσουν οι άλλοι δίπλα σου θα πρέπει πρώτα να είσαι ευτυχισμένη. Για να δώσεις αγάπη θα πρέπει να έχεις αγάπη. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στο άτομό σου.

Δε σε νοιάζει τι θα πουν οι υπόλοιποι. Δε ζεις με τους υπόλοιπους, ζεις με τον εαυτό σου. Δε σε απασχολεί αν θα σε κατακρίνουν γιατί εσύ η ίδια θα έχεις κριθεί από τον εαυτό σου.

Αν από τη ζωή σου αφαιρέσεις την περίοδο που περνάς δυστυχισμένα, τότε αυτή περιορίζεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ζήσε όμορφα, κάντο για ‘σενα. Η αγάπη για τον εαυτό μας μας δίνει τη δύναμη να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ρεαλισμό.

Μη φοβάσαι στη σκέψη ότι κάποτε η ζωή σου θα τελειώσει. Τρέμε, όμως, στη σκέψη πως αυτή μπορεί να μην άρχισε ποτέ.