ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Θηλασμός: 8 σούπερ τροφές που σου προτείνει η διατροφολόγος για αυτήν την περίοδο της ζωής σου

Unsplash

Πρόσεχες τι έτρωγες καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλίσεις την υγεία του παιδιού, αλλά αυτή η συνήθεια συνεχίζεται και μετά τον τοκετό, σε περίπτωση που θηλάζεις.

Ό,τι τρως, επηρεάζει και το βρέφος, εφόσον ο θηλασμός είναι η μεταξύ σας επικοινωνία. Όταν καταναλώνεις μία τροφή και παρατηρείς ότι το μωρό αντιδρά με αέρια ή κολικούς, σημαίνει ότι πρέπει να της πεις αντίο, για όσο τουλάχιστον διαρκεί αυτή η φάση. Εμείς θα σου πούμε ποιες είναι οι σούπερ τροφές που ενδείκνυνται για θηλασμό και οι προτάσεις έρχονται από τη διατροφολόγο μας, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Αυγό

Η πρωτεΐνη και τα αμινοξέα του αυγού σου δίνουν την αντοχή που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες τις δικές σου και του μωρού. Ο κρόκος είναι μια από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης D, που είναι πολύτιμη για τα οστά και των δυο. Τέλος, η χολίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του κέντρου του εγκεφάλου του μωρού που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της μνήμης.

Κολοκύθα

Δεν περιέχει πληθώρα φυτικών ινών και έτσι διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης. Εμπλουτίζει το γάλα του μωρού, παρέχοντας αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Θηλασμός και χυλός βρώμης

Είναι μια τροφή πολύ εύπεπτη, πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος, γι’ αυτό και ενδείκνυται για τη διατροφή στον θηλασμό.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και ιδιαίτερα το DHA που περιέχεται στα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, η ρέγκα και η πέστροφα, είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή στον θηλασμό. Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12 που δρουν προληπτικά στην εμφάνιση επιλόχειου κατάθλιψης.

Μούρα και θηλασμός

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και προφυλάσσουν από ασθένειες.

Καστανό ρύζι

Χάρη στις φυτικές ίνες, απελευθερώνει σταδιακά ενέργεια στον οργανισμό, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και σε βοηθάει να μην νιώθεις κούραση. Βοηθάει, επίσης, στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Αμύγδαλα

Προσφέρουν πολλές βιταμίνες (κυρίως Ε) και καλά λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ο θηλασμός σου επιτρέπει να καταναλώνεις το αγαπημένο σου σνακ.

Γαλακτοκομικά

Οι βιταμίνες D και Β, όπως και η πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών είναι απαραίτητα συστατικά για τις νέες μητέρες και τα βρέφη. Επιπλέον, συντελούν στην αναπλήρωση του ασβεστίου που χάνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.