WELLNESS

Μόνο έτσι θα αγαπήσεις τη γυμναστική – Αυτό είναι το κόλπο

Ταλανετεύομαι ανάμεσα σε αναρρίχηση και scuba diving στη Φολέγανδρο. Μία γνωστή της πρώτης ξαδέρφης της Τέτας που μένει στον πέμπτο της είπε πως η αναρρίχηση γυμνάζει τον κορμό. Βέβαια ο πατέρας του φίλου της φίλης του κουμπάρου μου επιμένει πως έσφιξε με κατάδυση. Εξετάζω τα δύο σενάρια και είτε θα πάρω σκοινιά, είτε μάσκα και βατραχοπέδιλα και εισιτήρια κατάστρωμα για τη Φολέγανδρο. Μήπως να πάω με αεροπλάνο; Να έχει αεροδρόμιο το νησί;

Για αναρρίχηση ή scuba diving; Ή να κοιμηθώ 3 ώρες να φύγει ο κύκλος;

Η ζωή μου όλη. Να ψάχνω και να δοκιμάζω όσα είχαν αποτέλεσμα σε κάποιους άλλους. Για εμένα δε θα σου πω και πολλά πέρα από τα εξής δύο.

No1: Κεντρική φωτογραφία θα έπρεπε να είναι αυτή κι όχι η άλλη η χαριτωμένη με το προφίλ 3/4 για να μη φαίνεται το μάγουλο και τα πόδια στον αέρα για να δείχνουν πιο λεπτά.

Γιατί; Ας μου απαντήσει κάποιος στο γιατί.

No2: Δώρο κολλητής φίλης το 2012 τοπ με στάμπα ”Έχω το σώμα ενός θεού, του Βούδα”.

Με λίγα λόγια. Εγώ και πάσης φύσης άθληση τσακωμένες. Είναι σαν να θέλεις να δεις τη Ζωζώ Σαπουτζάκη χωρίς παγέτα και την Αλέκα Παπαρήγα με pencil φούστα και crop top.

Το μανικιούρ είναι θρησκεία

Παρά τον κόντρα ρόλο είμαι ανοιχτή σε νέες δοκιμές για αυτό και έχω περάσει σχεδόν από όλα. Από μπαλέτο και pilates, μέχρι εναέρια γιόγκα και ελλειπτικό. Υπέφερα και δεν ντρέπομαι να σου το πω. Θες να με πεις αγύμναστη; Θες να με πεις φυγόπονη; Θες να χρησιμοποιήσεις πιο βαρείς χαρακτηρισμούς; Θα το δεχτώ.

Και δεν το έχω βάλει κάτω. Είμαστε στον Απρίλιο και το μπικίνι πιο κοντά από ποτέ. Με αυτή την εικόνα πορεύομαι και μία φωτογραφία της μάνας Lopez στο ψυγείο. Κάνει βούτηγμα ψωμιού σε μερέντα στις 2:15 η Jennifer; Ούτε εσύ θα κάνεις. Και κάπως έτσι περνάνε οι μέρες, κυλά η ζωή και νιώθω την ταλαιπωρία να αυξάνεται.

Βαρύ το φορτίο

Έκανα για 678η φορά εγγραφή στο γυμναστήριο. Φόρεσα κολάν (μαζευτικό, άκου με) και φαρδύ τοπ από την Bodytalk και εμφανίστηκα. Για ένα στιλ ζούμε για αυτό τα ρούχα πρέπει να είναι μοδάτα και σωστά συνδυασμένα. Με στιλ, χάρη και νύχι με στρας πέρασα το κατώφλι. Όλες οι πρώτες φορές είχαν την ίδια ταχυπαλμία. Πάντα κάτι με απασχολούσε εντόνως.

Στο διάδρομο δεν πέρναγαν τα λεπτά. Δεν έφτανα παιδί μου. Μέχρι και ο Οδυσσέας είχε την Ιθάκη του κι εγώ μόνο ένα άδειο βλέμμα να κοιτά το ιδρωμένο μου είδωλο στον καθρέφτη.

Το φόρτε μου ο διάδρομος

Στο pilates πονούσε το κορμί, έτρεμαν τα πόδια κι ένιωθα κάψιμο που ξεκινούσε από τους λοβούς των αυτιών και κατέληγε στο γαλλικό του πεντικιούρ.

Στην aerial yoga δεν μπορούσα να κρεμαστώ. Να με κόβει στα δύο το πανί και να σιχτιρίζω για τα λάθος γονίδια και το μεσογειακό ταπεραμέντο.

Στο τρέξιμο στο δρόμο είχα το φόβο της ανακοπής κι ένα πόνο κάπου μεταξύ νεφρού και σπλήνας.

Το συμπέρασμά μου

Και πού κατέληξα; Διανύουμε την εποχή που ξεχνάµε το πιο βασικό. Γυµναζόµαστε, τρέχουµε, κάνουµε γιόγκα, βάρη, παίζουµε αθλήµατα, ατοµικά ή οµαδικά, πρωτίστως για να περάσουµε καλά, να χαρούµε το σώµα µας, να νιώσουµε όµορφα και να αποφορτιστούμε από την απαιτητική καθημερινότητα.

Πώς μπήκα και πώς θα βγω

Δε θέλω να ξεπεράσω κανένα από τα όρια μου. Θέλω να περάσω καλά και να γυρίσω σπίτι μου χαμογελαστή κι όχι με το χέρι να βαστά τη μέση ώστε να ανέβω το σκαλί της εισόδου. Έχω αποφασίσει (και θέλω να κάνεις κι εσύ το ίδιο) πως το μότο μου από εδώ και στο εξής θα είναι ”Train For Pleasure”.

Καλές και χρήσιμες οι συμβουλές αλλά η καθεμία από εμάς είναι διαφορετική και δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. Θα κάνω ό,τι μου αρέσει κι όχι ό,τι πρέπει για να γίνω τούμπανο, κορμάρα ή φέτες.

Χαλαρώνω λίγο

Η Ellen DeGeneres είχε πει ”Πρέπει να είσαι σε φόρμα. Η γιαγιά μου άρχισε να περπατάει πέντε μίλια την ημέρα που έκλεισε τα 60. Σήμερα είναι 97 και δεν ξέρουμε πού στο διάολο έχει πάει.” Να είσαι σε φόρμα, όχι σε πανικό να προλάβεις τη γράμμωση και να ανταγωνιστείς τις γύρω σου.

Γιατί κάνει καλό

Κι αν σου ακούγεται ως ακόμα ένα κλισέ η αλήθεια είναι πως στην κυριολεξία αυτή η φράση είναι αληθινή. Όσο είσαι μικρότερη δεν το καταλαβαίνεις. Δέχεσαι την καλή φυσική κατάσταση ως κάτι δεδομένο. Έλα όμως που όσο σβήνεις κεράκια σε τούρτες το δεδομένο κάνει φτερά και καταλήγεις να ασθμαίνεις όταν το ασανσέρ χαλάσει (και μένεις στον πρώτο).

Τα οφέλη της γυμναστικής, ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά να κάνεις, είναι πολλά και σε κάνουν να αλλάξεις τρόπο ζωής. Ας αφεθείς (κι εγώ μαζί) στην ευεργετική επιρροή της άσκησης.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

-Θωρακίζει την υγεία.

-Βοηθά το σώμα να αντιστέκεται σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος.

-Βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα.

-Αυξάνει τη μέγιστη απορρόφηση οξυγόνου.

-Βελτιώνει τη στάση του σώματος.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

-Η γυμναστική μας αναζωογονεί και μας ξεκουράζει. Ατονία και μιζέρια, τέλος.

-Όταν ασκούμαστε εκκρίνονται ενδορφίνες που μειώνουν τη νευρικότητα και το άγχος. Οι επιστήμονες   ονομάζουν αυτές τις ουσίες “ορμόνες της ευτυχίας”

-Έχουμε καλύτερη διάθεση.

-Βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε.

Οι εναλλακτικές μου

-Περίπατος στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

-Θα βγάλω εγώ σήμερα τον σκύλο για βόλτα.

-Την Κυριακή το πρωί ας ξυπνήσουμε νωρίτερα. Θέλω να πάμε στη θάλασσα. Να περπατήσουμε στην άμμο και να αφήσουμε τον ήλιο να ζεστάνει το πρόσωπό μας.

-Θα βάλω την αγαπημένη μου μουσική στα αφτιά και θα πάω στο σπίτι της κολλητής μου με τα πόδια, όχι με ταξί.

-Καλοκαιριάζει. Θα κολυμπήσω για μισή ώρα και μετά θα πάω στο γραφείο ολοκαίνουργια.

-Μήπως να μάθω rollers;

-Ποδήλατο;

Ξέχνα την ταλαιπωρία. Βάλε τα αθλητικά ρούχα σου που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και θηλυκά και φέρε το χαμόγελο στα χείλη σου. Βελτίωσε την ποιότητα της ζωής σου και ευχαριστήσου το. Εκεί κρύβεται το νόημα, τελικά.

 

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson