OPINIONS

H Meghan Markle είναι όλα όσα φοβόταν το παλάτι

John Sibley/pool photo via AP

H Rolls Royce σταματά έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Windsor. Η πόρτα ανοίγει. Η Meghan μαζεύει την ουρά, σηκώνει το νυφικό της και κατεβαίνει προσεκτικά. Στρώνει το φόρεμά της και ισιώνει το πέπλο. Κάνει έξι βήματα πάνω στις λευκές γόβες της και κοντοστέκεται. Της φτιάχνουν το μακρύ πέπλο, όσο εκείνη αμήχανα χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δεν υπάρχει κάποιος στο πλευρό της. Ο πατέρας της, εν μέσω σκανδάλων, σχεδόν αποκλείστηκε ενώ η μητέρα της κάθεται ήδη απέναντι από τη βασιλική βρετανική οικογένεια στο εσωτερικό του ναού. «Ποιος θα παραδώσει την Meghan στον γαμπρό;» έγραφαν οι τίτλοι. Η απάντηση δόθηκε αμέσως μετά τα έξι πρώτα βήματα. Μεστή νοήματος και συμβολισμών. Η Meghan είναι όλα όσα φοβόταν το παλάτι, όλα όσα λυσσαλέα προσπαθούσε να αποφύγει η μοναρχία επί σειρά ετών, όλα όσα μίσησε στην Diana και προσπάθησε να περιορίσει.

Είναι όλα αυτά που κάθε γυναίκα θα ήθελε να δει σε εκείνη. Όλοι όρθιοι στην αίθουσα. Η μητέρα της δακρυσμένη την κοιτά να πλησιάζει. Μόνη και μοναδική. Τα παρανυφάκια την συνοδεύουν μέχρι τον γαμπρό. Ο Κάρολος είναι εκεί για να την συνοδεύσει στα τελευταία μέτρα, κι όχι για να την παραδώσει. Σέβεται το πρωτόκολλο αλλά είναι μία γυναίκα δυνατή και ανεξάρτητη που θα έχει άποψη και θάρρος να κάνει την ανατροπή και να ζήσει έτσι όπως ακριβώς ορίζει η καρδιά της.

«Δεν ακολουθώ τους κανόνες. Κυβερνώ με την καρδιά, όχι με το μυαλό. Θέλω να είμαι ελεύθερο πνεύμα. Σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά αυτή είμαι εγώ.» Τα λόγια που μόλις διάβασες ανήκουν στην πριγκίπισσα Diana. Δύο δεκαετίες μετά μία γυναίκα που της μοιάζει πολύ θα παντρευτεί τον πολυαγαπημένο της Harry και θα αναγκάσει το παλάτι να εκσυγχρονιστεί και να καταλάβει πως η καρδιά κάνει κουμάντο εκεί που το πρωτόκολλο λατρεύει τον καθωσπρεπισμό και θεωρεί ανεπιθύμητο οτιδήποτε παρεκκλίνει αυτού. Θα του κρατήσει σφιχτά το χέρι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής σε μία σιωπηλή κίνηση με δύναμη.

Η Meghan είναι η ζωντανή απόδειξη, όχι πως τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα, αλλά πως κάθε γυναίκα οφείλει να ορίζει τον εαυτό της κι όχι να υπακούει.

Τη στιγμή που αρχίζεις να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις, ξεκινάς πραγματικά ένα διαφορετικό είδος ζωής και τότε νιώθεις ελεύθερη. Η Αμερικανίδα συγγραφέας Carson McCullers γράφει: «Το πιο μοιραίο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να προσπαθήσει να σταθεί μόνος του.» Εκείνη στέκεται. Η πίεση είναι μεγάλη αλλά η εσωτερική της δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη. Το παλάτι δεν είναι πια ίδιο μετά την Diana. Το παλάτι δε θα είναι πια ίδιο μετά την Meghan. Η επιλογή του νυφικού της μία ακόμα υπογράμμιση.

Ben Birchhall/pool photo via AP

Ben Birchhall/pool photo via AP

Τίτλος στην Washington Post: «Το Givenchy νυφικό της Meghan Markle ήταν όμορφο. Η γυναίκα που το φορούσε θα είναι αξέχαστη.» Το νυφικό σχεδιάστηκε από την Βρετανίδα Clare Waight Keller, την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο τιμόνι του γαλλικού οίκου. Απαλλαγμένο από διακοσμητικές υπερβολές εξέπεμπε χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση. Ήταν ένα ρομαντικό φόρεμα, ένα πραγματικά ρομαντικό φόρεμα από εκείνα που σου υπενθυμίζουν πως ο ρομαντισμός δεν είναι συστατικό των παραμυθιών αλλά της αληθινής ζωής.

Το νυφικό ήταν το σκηνικό. Στην υπηρεσία της γυναίκας που το ανέδειξε. Τη γυναίκα. Αυτήν υπογράμμισε το νυφικό κι όχι το βασιλικό περιτύλιγμα.

Tώρα είναι πια η Δούκισσα του Sussex. Όπως όλα δείχνουν δε θα ξεχάσει την Meghan, ούτε θα την βάλει στην άκρη θαμπωμένη από τιμές και πολυτέλειες. Μία καλή ζωή δεν είναι ταυτόσημη του πλούτου. Μία καλή ζωή είναι επιλογή και μάχη προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολυμορφία που φέρει η Meghan είναι σημαντική και ιστορική για το παλάτι κι αυτό είναι πια ευδιάκριτο. «Είμαι περήφανη που είμαι φεμινίστρια» γράφει το προφίλ της στην επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας σε ένδειξη της αλλαγής που έχει συντελεστεί ως προς τα γυναικεία πρότυπα. Οι γυναίκες έχουν ενεργό ρόλο, είναι ευαισθητοποιημένες και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό.

Yui Mok/pool photo via AP

Yui Mok/pool photo via AP

«Να κάνεις τυχαία μια καλή πράξη, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα και να ξέρεις πως κάποια μέρα κάποιος ίσως κάνει το ίδιο για εσένα.» Όλα όσα πάλεψε να πετύχει εκείνη είναι πια σε πολύ καλά χέρια. Ο επίλογος του παραμυθιού θα αργήσει να γραφτεί όμως μέχρι τότε να θυμάσαι πως μία φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που ήθελε να σωθεί μόνη της. Και τα κατάφερε.

Κεντρική Φωτογραφία: John Sibley/pool photo via AP