OPINIONS

Granny Style: Από το “μαλλί-λάχανο” μέχρι το κραγιόν στα δόντια

Μόνο εσύ είσαι μοδάτη; Μόνο εσύ ξέρεις τι θα φορεθεί του χρόνου; Μόνο εσύ παρακολουθείς τα στιλιστικά δρώμενα. Όχι και πάλι όχι.

Οι γιαγιάδες δεν είναι μόνο για να μας φτιάχνουν σουτζουκάκια και σπανακόπιτες. Οι γιαγιάδες είναι εδώ για να σου χαρίσουν τη γνώση τους, ακόμα και σε θέματα μόδας.

Είναι οι κλασικές αξίες μας. Είναι τα πρότυπα μας. Είναι η πηγή έμπνευσής μας και τα σημεία αναφοράς μας. Οι γιαγιάδες κάνουν το δικό τους fashion statement.

Ας δούμε όμως τι λανσάρουν οι αγαπημένες μας.

1. Ρόλεϊ featuring “μαλλί-λάχανο”

Ας ξεκινήσουμε από το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μη μου πείτε πως η δική σας γιαγιά έχει μακρύ μαλλί; Αποκλείεται. Η κλασική γιαγιά, η γιαγιά που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει τεράστια συλλογή από ρόλεϊ, τα οποία και χρησιμοποιεί πάντα μετά το λούσιμο. Μικρά, μεγάλα, μεγαλύτερα για να καλύψουν όλο το κεφάλι.

Όταν σου ζητούν τη βοήθειά σου, για να τα βάλουν στο πίσω σημείο του κεφαλιού που δε φτάνουν, εκνευρίζονται όταν τους δίνεις το λάθος. Ποιο λάθος; Υπάρχει σειρά, υπάρχει ιεροτελεστία. Κάθε σημείο του κεφαλιού θέλει το δικό του ρόλεϊ. Τι τις πέρασες, τίποτα ανίδεες;

Τα κορίτσια έχουν πάρει master στην τοποθέτηση. Το “μαλλί-λάχανο” μπορεί να το συναντήσεις και με άλλους ορισμούς, όπως μαλλί-κάσκα”.

Τους αρέσει να τα κόβουν κοντά, να τα ξένουν και να τα φουσκώνουν. Το αποτέλεσμα κρατά για μία ώρα μετά την αποχώρησή τους από το κομμωτήριο αλλά δεν έχει σημασία, έχουν ζήσει το όνειρο του μαλλιού “μπόμπα”. Κάποιες μάλιστα για να μην το χαλάσουν κοιμούνται μπρούμυτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

2. Νυχτικό-ρομπάκι

Λατρεύουν τα φαρδιά νυχτικάκια σε λευκούς και μπεζ τόνους, κατά προτίμηση με τελειώματα από δαντέλα γιατί είναι και θηλυκά, μην το ξεχνάς.

Πρόκειται για εκείνα τα νυχτικά που πιάνονται παντού. Σε πόρτες, σε κομοδίνα, σε ό,τι μπορείς να φανταστείς. Είναι η νυχτερινή στολή τους. Με το που μπαίνουν στο σπίτι πρέπει να τα φορέσουν, εκτός κι αν περιμένουν επισκέψεις.

Εκεί το νυχτικάκι αντικαθίσταται από το ρομπάκι. Δεν ξέρω από που τα προμηθεύονται αλλά τα έχουν όλες. Ότι κι αν ψωνίσουν θα πάρουν κι ένα, έτσι για να υπάρχει μωρέ. Κάποιες από αυτές χρησιμοποιούν μονάχα ένα. Τι κι αν η ντουλάπα είναι γεμάτη από αυτά. Αυτή θέλει να το έχει πλύνε-βάλε.

Τα υπόλοιπα τα κρατά λέγοντας: “Άστα παιδάκι μου. Αυτό με βολεύει. Άστα τα άλλα για μια ώρα ανάγκης”. Πόσα έχουμε υποστεί για αυτή την ώρα ανάγκης που ποτέ δεν ξέρεις ποια μπορεί να εννοούν.

3. Σεμεδάκια

Ναι, μιλάμε για τα στιλιστικά τους, όμως η επιρροή του σεμέ (έχει ενικό αριθμό) είναι τιτανοτεράστια. Είναι κάτι σαν το little black dress της Chanel.

Το έχουν όλες, πάει με όλα και είναι πάντα της μόδας. Το λατρεύουν και το βάζουν παντού. Από την τηλεόραση και τις καρέκλες μέχρι το καζανάκι και το τραπεζάκι του μπαλκονιού.

Τους αρέσει το πλεκτό πώς να το κάνουμε; Το προσαρμόζουν και στα ρούχα, είτε ως μεμονωμένο κομμάτι, είτε ως αξεσουάρ. Εσάρπες και γιακαδάκια πλεκτά ολοκληρώνουν τις εμφανίσεις τους.

4. Κραγιόν (παντού)

Είναι και κοκέτες δε γίνεται να βγουν όπως κι όπως. Άλλες πάνε βολτίτσες με τις φίλες τους, άλλες πάνε εκκλησία κι άλλες για ψωμί. Ανεξαρτήτως προορισμού, όλες θα βάλουν λιγάκι κραγιονάκι.

Τα αγαπημένα τους είναι τα περλέ. Ποτέ κόκκινο, μόνο ροζάκι, κάτι απαλό. Το μυστικό όμως αυτής της κατηγορίας είναι ο τρόπος που το βάζουν.

Μπαίνει με μία μόνο κίνηση ακολουθώντας μία “πλυντηριακή” πορεία με αποτέλεσμα, εκτός από τα χείλια, να καλύπτουν και κομμάτι των δοντιών που κατά πάσα πιθανότητα είναι χαμόγελο στο ποτήρι. Όπου χαμόγελο στοπ ποτήρι βάλε μασελάκι. Καταπληκτικές.

5. Βαμμένα φρύδια

Συνεχίζω με ακόμα ένα μυστικό ομορφιάς, αυτό των βαμμένων φρυδιών. Εσύ είσαι πιο έξυπνη που αγοράζεις καφέ μολύβι φρυδιών για να τα τονίσεις; Με τίποτα. No way, πώς να σου το πω; Η δική τους πινελιά είναι η επιλογή χρώματος αλλά και το πόσο το πατάνε.

Το χρώμα είναι γκρι για να είναι ασορτί με το μαλλί και το “πάτημα” είναι έντονο. Δε βλέπουν και πολύ καλά και του δίνουν και καταλαβαίνει, δημιουργώντας κάτι ανάμεσα σε Σποκ και Άντζελα Δημητρίου.

6. Πορτοφόλι-τσαντάκι σε μασχάλη

Δεν το δέχονται να κρατήσουν τσάντα με λουρί και να την κρεμάσουν στον ώμο τους. Κυκλοφορούν και κλέφτες αγαπητή μου. Δεν έχουν άδικο. Βέβαια το τσαντάκι που μπαίνει κάτω από τη μασχάλη είναι κάτι σαν μάστιγα της Τρίτης Ηλικίας.

Θέλουν να προφυλάσσουν τη σύνταξη, θέλουν και τα χέρια ελεύθερα για να κινούνται άνετα στο χώρο. Χαρακτηριστική στιγμή, όταν εισέρχονται σε εσωτερικό χώρο και κάθονται σε καρέκλα.

Αδύνατο να τους το πάρεις. Βολεύονται στη θέση τους, κάθονται σταυροπόδι και το τσαντάκι εκεί, στη μασχάλη. Βέβαια, από το πολύ που το κρατάνε κάποια στιγμή το ξεχνούν και τρέχουν πανικόβλητες, νομίζοντας πως το παράτησαν, πως τους έπεσε, πως τους το έκλεψαν.

Μετά το mini καρδιακό επεισόδιο οι παλμοί επιστρέφουν στα κανονικά επίπεδα και το τσαντάκι στην κανονική του θέση, αυτή της μασχάλης.

7. Μεγαλόσταυρος

Σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει να κάνει με το πόσο θρήσκες είναι, αλλά με το πόσο ανταγωνιστικές είναι μεταξύ τους. Στο χώρο της μόδας συμβαίνουν αυτά. Φορούν σταυρό στο λαιμό, όσο το δυνατότερο μεγαλύτερο.

Θέλουν να έχει μακριά αλυσίδα, για να μην πνίγονται και πολλά χάντρες για να κάνει εντύπωση. Να τον βλέπει η άλλη γιαγιά (η ανταγωνίστρια) και να σκάει από τη ζήλια της. Να ξέρετε πως στα telemarketing του TV Μακεδονία έχουν θυσιαστεί πολλές συντάξεις.

Ασορτί με το σταυρό μπορεί να φορέσουν σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια ή και όλα τα παραπάνω μαζί γιατί όπως λένε και ξαναλένε: “Αν δεν τα βάλω τώρα, πότε θα τα βάλω” ή ένα βήμα παρακάτω “Φαγωθήκατε, θα πεθάνω και θα τα πάρετε όλα. Τώρα θα τα βάλω εγώ να τα χαρώ, μωρή (προσθήκη της δικής μου γιαγιάς)”.

8. Καλσόν στο χρώμα του δέρματος

Είναι το απόλυτο. Είναι το must have it. Είναι αυτό που δε θέλουν να αποχωριστούν ποτέ, αν ήταν δυνατόν θα το κρατούσαν και το καλοκαίρι. Φυσικά το καλσονάκι πρέπει να είναι στο χρώμα του δέρματος, εκτός κι αν οι γιαγιάδες σας είναι πολύ μπροστά (όπως η δική μου) και επιλέγουν γραφίτη.

“Το μαύρο είναι μουντό και το μπεζ γεροντίστικο. Είμαι εγώ γριά;” Κάθε φορά ο ίδιος μονόλογος, όταν πιστέψει πως είσαι έτοιμη να την ρωτήσεις.

Όχι όταν την ρωτάς, αλλά όταν το νομίζει. Είναι πάντα προετοιμασμένη και πάντα διατεθειμένη να υπερασπιστεί το αγαπημένο της καλσόν, που της μαζεύει και την κοιλιά, μην το λησμονούμε αυτό.

9. Ναφθαλίνη

Το δράμα της ντουλάπας κάθε γιαγιάς. Έχει συνηθίσει από τα παλιά τα χρόνια που τα ρούχα τα έτρωγε ο σκόρος. Όχι πως δεν υπάρχει σκόρος τη σήμερον ημέρα, αλλά με τη συχνότητα που τη βάζουν δε θα υπάρχουμε εμείς στο τέλος.

Αν έχεις κάνει το λάθος να της δώσεις να σου φυλάξει το παλτό σου, την πάτησες. Όταν φτάσει η ώρα να το πάρεις πίσω έχει ποτίσει από αυτή την απαίσια μυρωδιά της ναφθαλίνης.

Και το κάνουν όλες ανεξαιρέτως. Χειρότερη εποχή: τα πρώτα κρύα που κατεβάζουν τα χειμωνιάτικα ρούχα. Πώς είναι τα κουνάβια; Κάτι ανάλογο και με τις αγαπημένες μας γιαγιάδες.

10. Κολόνια-ποντικοφάρμακο

Μη μου πείτε πως οι γιαγιάδες δεν έχουν μία χαρακτηριστική κολόνια. Ναι, όλες μαζί. Δεν ξέρω μάρκα, δεν ξέρω τίποτα. Μοστράρουν τις μάρκες στο ραφάκι του μπάνιου και αυτές φορούν μία άλλη, μία που μυρίζει σαν “ποντικοφάρμακο”.

Περνούν από δίπλα σου και πρώτα έρχεται η μυρωδιά και μετά εμφανίζονται, κάτι σαν τον ήχο. Υπάρχει ένα συντονισμένο σχέδιο εξόντωσης των οσφρητικών μας νεύρων, δεν εξηγείται αλλιώς. Αυτές βέβαια για καλό το κάνουν, ασχέτως που δεν το πετυχαίνουν στο τέλος.

Για αυτά τα 10 και για ακόμα 10 εκατομμύρια λόγους τις αγαπάμε πάρα πολύ (ακόμα κι αν μας τρελαίνουν) και τις ευχαριστούμε για όσα έχουν κάνει για εμάς.

Αφιερωμένο στις δικές μου γιαγιάδες Δέσποινα και Στέλλα.