OPINIONS

Ο Γιώργος Λιάγκας και η φιλοσοφία της κλειδαρότρυπας αλά late night

Ανούσια αστεία, ανέμπνευστα πειράγματα, προβλέψιμες ερωτήσεις στα όρια της αγένειας κι ένα διαρκές αναμάσημα της προσωπικής ζωής (τόσο των καλεσμένων, όσο και της δικής του). Το late night του Γιώργου Λιάγκα είναι μία τρανή απόδειξη της επένδυσης στην τηλεοπτική ηδονοβλεψία που μπορεί να φέρνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά δεν παύει να αποτελεί την εύκολη λύση που επιτείνει την αμετροέπεια ενός παρουσιαστή με δυνατότητες, καυστικό χιούμορ και οξυδέρκεια.

Τα τελευταία χάνουν τη βαρύτητά τους εξαιτίας της θεματολογίας κλειδαρότρυπας που θέλει το καχεκτικό star system μας να αποκαλύπτει κομμάτια από τη ζωή του που περιλαμβάνουν ίντριγκες, χωρισμούς, διαζύγια, νέες σχέσεις, παλιές κόντρες, σεξουαλικές προτιμήσεις και πολιτικές τοποθετήσεις. Ένα εύπεπτο κοκτέιλ που αρέσει αλλά δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιώδες στον τηλεθεατή.

Ένας παρουσιαστής που παλεύει να φανεί κουλ και να εκμαιεύσει την πληροφορία που θα αναπαραχθεί και θα επιβεβαιώσει τη δυναμική του ίδιου αλλά και της εκπομπής. Ερωτήματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον συνεντευξιαζόμενο και εκφράζονται με προκάλυμμα τη χαλαρότητα του παρουσιαστή που δε διστάζει να απαντήσει πριν καν ακούσει την απάντηση του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί του.

Η καταχρηστική αναφορά στα δικά του προσωπικά ζητήματα δεν τον κάνει περισσότερο αληθινό και άμεσο, φέρνοντας μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. ”Είναι ένας άντρας που μένει μαζί με το παιδί σου. Πόσο σε αγχώνει; Δε σε σφίγγει αυτό;” θα ρωτήσει τον Πέτρο Κωστόπουλο ζητώντας του να σχολιάσει τη σχέση της πρώην συζύγου του, Τζένης Μπαλατσινού, με τον Βασίλη Κικίλια. Φυσικά τοποθετείται λέγοντας πως εκείνος θα είχε πρόβλημα σε μία μελλοντική συγκατοίκηση της Φαίης Σκορδά.

 

Το διαζύγιο της Ντορέττας Παπαδημητρίου αλλά και η σεξουαλική της ζωή στο επίκεντρο. ”Δε σας φτούρισε πολύ κι εσάς; Ποιος πήρε την απόφαση να χωρίσετε; Ήταν βελούδινο διαζύγιο; Δηλαδή μπορείς να μείνεις ένα μεγάλο διάστημα χωρίς σεξ; Πόσο δηλαδή; Και δεν έχεις αισθανθεί την ανάγκη;”

Με τελευταίο ατυχές περιστατικό αυτό της Αναστασίας Περράκη που ξεροκατάπιε πάνω από δέκα φορές στο άκουσμα των όσων είχε να ρωτήσει ο Γιώργος Λιάγκας για τη σχέση της κόρης της με τον μπαμπά της Μιχάλη Μουρούτσο αλλά και τη σύντροφό του, Λάουρα Νάργες. ”Την έχει γνωρίσει την Λάουρα η μικρή; Ποια είναι η σχέση τους; Έχεις το άγχος πώς φέρεται στη μικρή; Τι σε ανησυχεί περισσότερο; Σου έχει πει κάτι που σε έχει βάλει σε ανησυχία; Τι σου έχει πει; Πράγματα που αφορούν τον μπαμπά της ή τη σύντροφο του μπαμπά της; Συμπεριφορές που σε έχουν ενοχλήσει; Το έχεις συζητήσει με τον Μιχάλη;”

 

Αν μία λέξη έπρεπε να μπει δίπλα σε όλο αυτό για να το περιγράψει δε θα ήταν άλλη από το ”άβολο”. Ο Γιώργος Λιάγκας κρύβει όλα και πιο βαθιά τον καλό του εαυτό και επιλέγει κίτρινες αποχρώσεις για να στολίσει την ελευθερία λόγου και να υπηρετήσει μία τηλεόραση που εξυφαίνει κόντρες με στόχο την ανατροφοδότησή της.

Παγιδεύτηκε στην εικόνα του παντογνώστη και ξέχασε πως το χιούμορ και ο χαβαλές είναι δύο εκ δια μέτρου αντίθετες έννοιες. Είτε θα σε απογειώσουν, είτε θα σε αναγκάσουν να κινείσαι σε μία χλιαρή μετριότητα με ηχογραφημένα χειροκροτήματα. Το φετινό του μότο μπορεί να είναι το ‘’δεν κρίνω’’ αλλά η αυτοκριτική δε θα ήταν άσχημη ιδέα, έστω και late night.

 

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται εμπλουτισμένο από το ΤV ΕΘΝΟΣ