VIRAL

Αυτή η γυναίκα ανατρέπει όσα ήξερες για το πρότυπο της “καλής μητέρας”

Αν έχεις παιδιά, πιθανότατα θα έχεις σκεφτεί σε κάποια φάση της μητρότητας, ότι ίσως και να μην τα καταφέρνεις τόσο καλά. Είτε έχεις βοήθεια από τον άντρα σου, είτε είσαι single mom, το να αναθρέψεις σωστά ένα - ή και περισσότερα παιδιά, είναι ίσως το πιο δύσκολο έργο της ζωής σου.

Στο δρόμο αυτό της πάλης ανάμεσα στη μητρότητα, τη γυναίκα, τη σύζυγο, την νοικοκυρά και την εργαζόμενη, δεν είναι λίγες οι στιγμές που αμφισβητείς την ίδια σου την ικανότητα να είσαι μαμά. Με ορισμένες τέτοιες σκέψεις ήρθε αντιμέτωπη και η blogger Constance Hall, όταν μια παιδοψυχολόγος της είπε ότι τα καταφέρνει πολύ καλά με τα παιδιά της.

Ίσως πρέπει πρώτα να στο πουν για να το συνειδητοποιήσεις, αλλά τα καταφέρνεις πολύ καλύτερα απ’ όσο νομίζεις.

Λίγες εβδομάδες πριν, μια παιδοψυχολόγος που ξέρω, κοίταξε τα παιδιά μου και μου είπε “Είσαι τόσο καλή μαμά”. Τότε, ένιωσα πως την κοροϊδεύω και της είπε “Δεν νιώθω καλή μητέρα. Τα παιδιά με τρελαίνουν, χάνω την υπομονή μου και πέφτω για ύπνο το βράδυ, ενώ αναρωτιέμαι πού θα βρω την υπομονή για μια ακόμα μέρα”.

Σε αυτό μου απάντησε κάτι που δεν έχω ξεχάσει ακόμα: “Τα μωρά κλαίνε, έτσι επικοινωνούν. Τα νήπια φωνάζουν, τα παιδιά γκρινιάζουν και οι έφηβοι παραπονιούνται. Τότε οι μαμάδες λένε τις λέξεις “για όνομα του Θεού” μέσα από το στόμα τους, κάθε φορά πριν τους απαντήσουν. Έτσι επικοινωνούμε εμείς. Ξέρεις όμως κάτι; Αυτό είναι καλύτερο από τη σιωπή. Ένα σπίτι γεμάτο από πιτσιρίκια που ουρλιάζουν και έφηβους που τσακώνονται και έναν γονιό ο οποίος αντιμετωπίζει κάθε ερώτηση και απαίτηση, είναι ένα υγιές σπίτι για μένα. Τα σιωπηλά παιδιά, τα φοβισμένα νήπια, οι έφηβοι που δεν γυρνούν σπίτι και οι γονείς που δεν επικοινωνούν με τα παιδιά τους, είναι που με ανησυχούν. Και δεν σε τρελαίνουν τα παιδιά, ήσουν από πριν τρελή. Γι’ αυτό ακριβώς τα έκανες”.

Και κάπως έτσι ένιωσα ξανά καλή μάνα. Αναπνοές, κάνεις πολύ καλή δουλειά“.