ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πώς είναι να γίνεσαι μαμά πριν τα τριάντα;

Τις περισσότερες φορές που ακούω ότι κάποια γυναίκα είναι έγκυος ή απέκτησε παιδάκι σε ηλικία κάτω των τριάντα, νομίζω ότι μάλλον πρόκειται για κάτι απρογραμμάτιστο. Είμαι 29 χρονών και δε μπορώ να με φανταστώ ακόμα σε αυτό τον ρόλο. Όμως, από ό,τι φαίνεται δεν είναι έτσι. Υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω, που από μικρές ήξεραν ότι θέλουν να γίνουν μικρές μαμάδες και το δέχτηκαν με πλατιά χαμόγελα όταν προέκυψε.

Παρακάτω, μπορείς να μάθεις λίγα πράγματα για πέντε από αυτές, που εντοπίσαμε. Μιλάνε για τις αλλαγές που προέκυψαν στη ζωή τους με την μητρότητα, για το πως τα κατάφεραν με τη δουλειά τους αλλά και για τις παρέες τους. Bonus οι υπέροχες πόζες τους για την φωτογράφο μας, Φραντζέσκα, με τα μικρά ζιζάνια. Μετά από τα scroll down, μπορεί να το ξανασκεφτείς το “δεν παντρεύομαι” και “δε νοικοκυρεύομαι ακόμα”. Σε προειδοποιούμε.

Αλεξάνδρα, 23

 

Η Αλεξάνδρα έχει μια κόρη 2 ετών, ενώ η ίδια είναι μόλις 23! Και αν και το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στο ότι η μητρότητα της ήρθε κατά τύχη, εκείνη έσπευσε να μας διαψεύσει. “Ήθελα να κάνω μικρή παιδιά” παραδέχεται, αναφέροντας ότι στο περιβάλλον της είχε ήδη παραδείγματα. Η μαμά και η γιαγιά της, είχαν επιλέξει να κάνουν μικρές οικογένεια.

Σπουδάζοντας υποκριτική στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, γνώρισε τον άντρα της. Σύντομα, αποφάσισαν πως θέλουν να κάνουν οικογένεια και έτσι γεννήθηκε η Αναστασία. Η εγκυμοσύνη δεν ήταν πολύ εύκολη. Η Αλεξάνδρα, καθώς έπρεπε να μείνει ακίνητη το πρώτο τρίμηνο, πήρε 15 κιλά και μέχρι να γεννήσει είχε πάρει συνολικά 40! Σήμερα, είναι μια μικροκαμωμένη γλυκιά μαμά που περνάει πολλές ώρες με την κόρη της παρέα αλλά δεν παραμελεί την προσωπική της ζωή.

 

Αν και παραδέχεται ότι με τις παρέες είναι αρκετά δύσκολο να συντονιστεί λόγω άλλων ωραρίων ή γιατί διστάζουν να την πάρουν τηλέφωνο, η ίδια λέει πως δεν “τελείωσε η ζωή της” επειδή έγινε μαμά. Ασχολιόταν με τον χορό και τον είχε σπουδάσει στη σχολή του Φ. Μεταξόπουλου όμως αποφάσισε ότι δεν μπορεί να το συνδυάσει με τη νέα της ζωή. Έτσι, σπουδάζει μακιγιάζ και ελπίζει να ασχοληθεί μελλοντικά με αυτό. Στο μεταξύ, μαθήματα και παιχνίδια, πολλά παιχνίδια με την Αναστασία η οποία είναι πολύ κοινωνική και συζητήσιμη.

Βικτορία, 30

 

Συναντήσαμε τη Βικτορία στο υπέροχο σπίτι της κάπου προς τα Βόρεια Προάστια. Από την πρώτη στιγμή που μας άνοιξε την πόρτα, μέχρι να φύγουμε, η μικρή Μάγια μας χαμογέλαγε. Είναι 6 μηνών σήμερα, έχει γαλάζια μάτια και τα μαλλιά της πάνε σιγά σιγά προς το ξανθό. Όμορφη όπως η μαμά της, η Βικτορία.

Η Βικτορία, από μικρή αγαπούσε τα μωρά, ωστόσο, δεν το “προσπαθούσε” όταν έμεινε έγκυος. Ήρθε, όταν εκείνη ήταν 29 χρονών. Στην εγκυμοσύνη της πήρε 9 κιλά (!). Η μπέμπα ήταν πάνω από 3 κιλά, απλά η ίδια φρόντιζε το σώμα της, κάνοντας γυμναστική και συνεχίζοντας να δουλεύει κανονικά μέχρι να πάει στο μαιευτήριο.

 

Από την παρέα της, είναι μάλλον η μοναδική που έχει παιδιά και αυτό όπως παραδέχεται ορισμένες φορές είναι περίεργο, γιατί δε μπορεί να μοιραστεί τις ανησυχίες της. Γενικά παραμένει αισιόδοξη και όπως έδειξε, είναι μια κουλ μαμά. Πάντως παραδέχεται ότι “πραγματικά θέλει καιρό για να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις παιδί. Στην αρχή ένιωθα περίεργα αλλά μετά το συνειδητοποίησα”. Σήμερα, η ζωή της έχει βρει τους κανονικούς προ μητρότητας ρυθμούς. Είναι λογοθεραπεύτρια και έχει αρκετές ώρες την ημέρα ραντεβού.

Έλενα, 28

 

Καθόμαστε στον καναπέ του σπιτιού της Έλενας και ο μικρός Γιώργος, μόλις μας βλέπει μας προσφέρει καραμέλες. Πιάνει το βάζο, διαλέγει μια μοβ για εμένα και μετά ψάχνει ίδια για τη Φραντζέσκα. Κύριος σωστός, αλλά λίγο ζωηρός, που όσο συζητάμε πάντα βρίσκει τρόπο να τραβήξει τα βλέμματα.

Η Έλενα, διαχειρίζεται πολύ καλά την κατάσταση. Ήρεμη, χαμογελαστή, στα 28 της χρόνια παραδέχεται ότι έχει αδυναμία στον γιο της, με αφορμή δύο καδράκια που βλέπουμε ανεβαίνοντας στο δωμάτιο του.

 

Ήθελε να γίνει μαμά μικρή, δεν ήταν κάτι που δε μπορούσε να φανταστεί για τον εαυτό της. Όταν γέννησε τον Γιώργο, στα 25 της, όλα ήταν πολύ καινούργια. Καμία φίλη της δεν είχε γίνει μαμά. Ήταν η πρώτη. “Την περίοδο της εγκυμοσύνης, βλέπεις μερικά πράγματα ως φοβερά δύσκολα αλλά μετά τα ξεχνάς τόσο γρήγορα” αναφέρει.

Όσον αφορά τη δουλειά; Είναι από τις πρώτες fashion bloggers στην Ελλάδα και δε σταμάτησε να γράφει για μόδα παρά μόνο για ένα μήνα. Βέβαια, η μητρότητα της έδωσε κάποια μαθήματα. “Κάποια στιγμή κουράστηκα. Πρέπει να βάζεις τα δικά σου όρια. Νόμιζα ότι μπορούσα να κάνω τα πάντα, αλλά δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο” σημειώνει. Έβαλε προτεραιότητες, αν και παραδέχεται ότι ποτέ δε γλιτώνει από τις τύψεις. Όταν δουλεύει, σκέφτεται τον Γιώργο και όταν είναι με τον Γιώργο σκέφτεται ότι ίσως τις ξεφεύγει κάποιο e-mail που αφορά τη δουλειά.

Αρετή, 29

Η Αρετή έγινε μαμά πριν δύο χρόνια και όπως βλέπεις και στη φωτογραφία, σύντομα θα γεννήσει και το δεύτερο παιδάκι της. Με λίγα λόγια, θα κλείσει τα τριάντα, με δύο παιδιά στην αγκαλιά. Τον Τζώρτζη και την μπέμπα που καταφθάνει.

Η ίδια μοναχοπαίδι, δεν είχε στο περιβάλλον της παραδείγματα μαμάδων σε μικρή ηλικία. Αντίθετα, ειδικά η μαμά της, είναι μια γυναίκα που έχει δώσει μεγάλη βάση στην καριέρα και άνοιξε το κεφάλαιο μητρότητα στα 34. “Ήθελα να γίνω μαμά μικρή, είχα θετικές σκέψεις” αναφέρει η Αρετή, προσθέτοντας ότι “όταν θες κάτι πολύ, κατά κάποιο τρόπο έρχεται μόνο του”.

 

Το σώμα της είναι σε εξαιρετική φόρμα και καταλαβαίνω το γιατί, όταν μου λέει με τι ασχολείται. Ισορροπεί ανάμεσα στη δικηγορία και τη zumba, όπως φαίνεται με μεγάλη επιτυχία. Είναι εξωτερικός συνεργάτης στο πρώτο κομμάτι και ασχολείται με τα πνευματικά δικαιώματα και στο δεύτερο κομμάτι, είναι δασκάλα. Μέχρι να γεννήσει δεν κάνει μαθήματα βέβαια.

Όταν τη ρωτάω αν γίνεται να είσαι μαμά και να έχεις καριέρα, μου απαντάει καταφατικά. “Πρέπει να μπουν προτεραιότητες αλλά όλα γίνονται”. Κι όταν τη ρωτάω για τις παρέες, μου απαντάει με ειλικρίνεια ότι είναι αναπόφευκτο να μην αλλάξουν, γιατί οι ζωές του κάθε ανθρώπου παίρνουν άλλη πορεία. Μου λέει ότι με την κολλητή της δεν είναι όπως πριν να γίνει μαμά και το θεωρεί φυσιολογικό. Της απαντάω “ε που θα πάει θα γίνει και εκείνη μαμά και θα επανέλθουν οι ισορροπίες” και χαμογελάει, συμφωνώντας.

Πέγκυ, 30

 

Η Πέγκυ είναι η πιο… παλιά μαμά του θέματος που διαβάζεις. Έχει ένα γιο 4 ετών,τον Δημήτρη, που απέκτησε όταν ήταν 26 χρονών. Δεν ήταν από τα κορίτσια που από πολύ μικρή ηλικία είχαν όνειρο να κάνουν παιδιά, ούτε να ντυθεί νυφούλα. Τα πράγματα προέκυψαν στη ζωή της. Με τον σύζυγο της, ήταν πολλά χρόνια μαζί και το παιδί προέκυψε ως φυσική εξέλιξη στη σχέση τους. Το ήθελαν και οι δύο πολύ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν ήταν έκπληξη στον περίγυρο της, το ότι έμεινε έγκυος. Η παρέα της, το αντιμετώπισε με φυσικότητα. “Η ζωή μου δεν άλλαξε προς το αρνητικό” παραδέχεται, όταν της λέω μήπως όλη αυτή η αλλαγή της στέρησε εξόδους, ξενοιασιά κλπ.

 

Όσο ήταν έγκυος πήρε 24 κιλά και αυτό δεν ήταν κάτι που δεν την επηρέασε ψυχολογικά, δεδομένου του ότι είναι και διατροφολόγος. Γενικά, όμως, το να χάσει βάρος άρχισε να την απασχολεί μετά από 7-8 μήνες αφότου έγινε μαμά.

Επανήρθε και παράλληλα άρχισε να παίρνει φόρα στο κομμάτι “καριέρα”. Ναι, μπορεί στη σύγχρονη εποχή να το σκεφτόμαστε αντίστροφα, αλλά εκείνη το έκανε αλλιώς και μάλιστα θεωρεί ότι είναι το ιδανικό. Συνέχισε τις σπουδές της και ξεκίνησε να δουλεύει, ένα μήνα μετά τη γέννα.

“Όταν γίνεσαι μαμά νέα, έχεις ενέργεια να κάνεις πολλά πράγματα που δε θα’ χες αν γινόσουν μεγαλύτερη”, αναφέρει. Όσον αφορά αν το προτείνει και σε άλλες γυναίκες να κάνουν οικογένεια πριν τα τριάντα; “Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια και αγαπούν την οικογένεια, τότε ναι, ανεπιφύλακτα”.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson