ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ο Σταγονούλης μαθαίνει στο παιδί σου να σέβεται το νερό

shutterstock

Καθημερινά τα παιδιά μας, είτε από μόνα τους είτε μέσω των δικών μας προτροπών, έρχονται σε επαφή με ένα από τα βασικότερα στοιχείο του περιβάλλοντος: το νερό. Αντιλαμβάνονται άραγε την αξία του και το πόσο σημαντικό είναι πως έχουμε τόσο εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο και καθαρό νερό, ανοίγοντας απλά τη βρύση μας; Το νερό άλλωστε αποτελεί και την πηγή της δικής μας ζωής, αλλά μέχρι και εμείς, οι ενήλικες, πολλές φορές αμελούμε την αξία του. Η ΕΥΔΑΠ, ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης της μείζονος περιοχής της Αττικής φροντίζει να μας υπενθυμίζει, μέσα από τις πολλαπλές κοινωνικές της δράσεις, τη σημασία και τη σημαντικότητά του.

Ειδικά για τα παιδιά, η ΕΥΔΑΠ, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σταγονούλης» εστιάζει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης τους. Ο Σταγονούλης λοιπόν, όπως μαρτυρά και το όνομά του, είναι ο ήρωας της σταγόνας και του νερού και διηγείται την ιστορία του στους μικρούς του φίλους με απλό και κατανοητό τρόπο.

 

Μέσα από αυτή τη διήγηση τα παιδιά διδάσκονται βασικές έννοιες για τον κύκλο του νερού, τη διαχείρισή του, τον καθαρισμό του, τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων και άλλες έννοιες και διαδικασίες που ίσως θα ήταν δύσκολο για εμάς να τις εξηγήσουμε. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, από την έναρξη έως και τη λήξη του σχολικού έτους και τρεις μέρες ανά εβδομάδα, οι εκπαιδευτές υποδέχονται στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι εκατοντάδες μαθητές.

shutterstock

 

Το έργο της ΕΥΔΑΠ όμως δεν περιορίζεται εκεί! Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, η ΕΥΔΑΠ θα γιορτάσει μαζί με μαθητές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα της διαχείρισης του νερού μέσω διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος βασισμένο σε τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού. Την έναρξη της τιμητικής εκδήλωσης της 22ας Μαρτίου θα αναγγείλει στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κος Κων/νος Παπαδόπουλος.

shutterstock

 

Η ΕΥΔΑΠ μας δίνει το καλό παράδειγμα, αλλά και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να αδράξουμε την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και να την αξιοποιήσουμε μιλώντας στα παιδιά μας για το πιο πολύτιμο αγαθό, που σε πολλές μεριές του πλανήτη μας δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δεδομένο.