ΕΡΕΥΝΑ

Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να κάνεις τσουλήθρα αγκαλιά με το παιδί σου

Η βόλτα στην παιδική χαρά είναι μία από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να στερείται κανένα παιδί. Πρόκειται για μία δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη, αφού μεταξύ άλλων εκτονώνει τα μικρά, προάγει την κοινωνικοποίησή τους, αναπτύσσει τις κινητικές τους δεξιότητες και αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές του. Δίπλα στα παιδιά και οι γονείς αισθάνονται κι αυτοί πιο ανέμελοι και πολλές φορές συμμετέχουν και οι ίδιοι στο παιχνίδι. Ανεβαίνουν στην τραμπάλα, κάνουν κούνια, γλιστράνε στην τσουλήθρα μαζί τους.

Αυτό το τελευταίο καλύτερα να μην γίνεται.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και δημοσιεύτηκε στον Independent η κατά τ’ άλλα τρυφερή συνήθεια των γονιών να κατηφορίζουν την τσουλήθρα αγκαλίτσα με τα παιδιά τους εγκυμονεί κινδύνους, καθώς το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να αντέχει το βάρος και των 2 κατά την κατάβαση.

Όπως αναφέρει η μελέτη, στο χρονικό διάστημα 2002-2015 352.698 παιδάκια κάτω των 6 ετών στην Αμερική τραυματίστηκαν στην τσουλήθρα, με το 36% να αφορά σε κάταγμα στα πόδια κατά την κατάβαση. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει όταν πάνω στην τσουλήθρα είναι κι ένας ενήλικας, ο οποίος έχει το παιδί πάνω ή ανάμεσα στα πόδια του, κι αυτό γιατί τα ποδαράκια τους μπορεί να πιαστούν στο πλάι της τσουλήθρας ή το παιδί να ξεφύγει άτσαλα από την αγκαλιά του γονιού του. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Winthrop στο Mineola της Νέας Υόρκης η οποία αναφέρει πως σχεδόν το 14% των περιστατικών παιδιατρικών καταγμάτων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 μηνών σχετίζεται με ατυχήματα στα όποια εμπλέκονταν παιδιά που γλίστρησαν από τα χέρια της μαμάς ή του μπαμπά σε μια κοινή κατάβαση στην τσουλήθρα.

Το βάρος ενός ενήλικα σε συνδυασμό με την ταχύτητα του σώματός του μπορούν να παρασύρουν άγαρμπα το παιδί και να το βλάψουν άθελά μας. Το μεγαλύτερο ρίσκο αφορά στα μωρά 12-23 μηνών. Οι γονείς ανεβαίνουν στην τσουλήθρα γιατί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα προφυλάξει τα μικρά τους αν κάτι πάει στραβά, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η πιο σωστή στάση είναι να στεκόμαστε ακριβώς δίπλα από την τσουλήθρα ώστε να ελέγχουμε την πορεία του παιδιού.