ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

7 μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη που ήρθε ο καιρός να ξεχάσεις

Ζούμε στο 2016, η επιστήμη έχει να επιδείξει πάμπολλα επιτεύγματα, οπότε γιατί να στέκεσαι σε αστικούς μύθους όσον αφορά σε θέματα υγείας και ειδικά όταν πρόκειται για το παιδί που θα φέρεις στον κόσμο;

“Από την κοιλιά φαίνεται ότι θα κάνεις αγόρι”, “Μην βάφεις τα μαλλιά σου, δεν κάνει”, “Αν έχεις καούρες θα βγει μαλλιαρό το μωρό” (τι εννοείς μαλλιαρό, δηλαδή;) και πολλά ακόμα τέτοια είναι μερικά μόνο απ’ όσα μπορεί να ακούσει μια έγκυος γυναίκα από το φιλικό και όχι μόνο περιβάλλον της.

Ωστόσο, εφόσον υπάρχει ο γυναικολόγος και όποιος άλλος γιατρός για την οποιαδήποτε απορία, γιατί να στέκεσαι και να προβληματίζεσαι -ενδεχομένως- από μερικούς αστικούς μύθους που εντέλει είναι αυτό ακριβώς: μύθοι;

Δες μερικούς από αυτούς και πάψε να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου (ή τη φίλη σου που είναι σε ενδιαφέρουσα) χωρίς ουσιαστικό λόγο.

1) Δεν πρέπει να ταξιδεύεις αεροπορικώς το τελευταίο τρίμηνο της κύησης

Το Βρετανικό Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε νέο “χάρτη” συμβουλών προς εγκύους, σύμφωνα με τον οποίο είναι οκ να ταξιδέψει μια έγκυος σε όποια φάση της κύησης και αν το επιθυμεί, με μια επιφύλαξη όταν θα έχει μπει στο μήνα της κι έπειτα, καθώς δυνητικά μπορεί να γεννήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

2) Δεν κάνει να πίνεις καφέ

Αν είσαι από τους τύπους που χρειάζονται τον καφέ καθημερινά, τότε αυτά είναι σίγουρα καλά νέα για σένα. Μπορείς άφοβα να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, χωρίς να επιβαρύνεις καθόλου το έμβρυο που κυοφορείς.

3) Δεν πρέπει να βάφεις τα μαλλιά σου

Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης αναφέρει ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βαφή όπως και σε άλλες μεθόδους κομμωτικής απορροφώνται σε ελάχιστη ποσότητα από το δέρμα, τόσο που είναι απίθανο και αδύνατο να προσεγγίσουν το έμβρυο και να το βλάψουν.

4) Αν έχεις “χαμηλή” κοιλιά περιμένεις αγόρι

Πραγματικά, μη δίνεις καμία σημασία σε εκείνους που προσπαθούν (ή νομίζουν ότι μπορούν) να προβλέψουν το φύλο του παιδιού σου από το πώς είναι η κοιλιά σου. Το προφίλ σου ως εγκυμονούσα εξαρτάται περισσότερο από το πόσο ψηλή είσαι ή ακόμα και πόσο τονισμένοι είναι οι κοιλιακοί σου.

5) Το ταλαιπωρημένο δέρμα ισούται με κορίτσι

Ό,τι είπαμε και πιο πάνω. Δεν είναι απόδειξη του φύλο του παιδιού σου ένα ταλαιπωρημένο και “κακό” δέρμα, καθώς αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξαιτίας της έξτρα παραγωγής προγεστερόνης, είτε περιμένεις αγόρι είτε κορίτσι.

6) Είσαι 35 – Καλύτερα να βιαστείς

Ευτυχώς, είναι πολλές εκείνες οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μια γυναίκα είναι εξίσου γόνιμη στα τέλη των 30’s όσο και στα τέλη των 20’s. Η αναπαραγωγική ικανότητα μειώνεται αξιοσημείωτα μετά τα 40, οπότε κλείσε τα αυτιά σου και μην αγχώνεσαι με τα διάφορα στερεότυπα.

7) Στην εγκυμοσύνη τρως για δύο

Όσο βολικό και αν ακούγεται αυτό για να έχεις το ελεύθερο να τρως όσο και ό,τι θες, είναι λίγο ψέμα. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται μόνο 300 επιπλέον θερμίδες ημερησίως και αυτές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και -κυρίως- να προέρχονται από θρεπτικές τροφές. Αλλά οκ, ναι, είσαι έγκυος και αν θελήσεις ένα κέικ καρύδας νιώσε ελεύθερα να το φας (όχι ολόκληρο).