SEX

Ο λόγος που είσαι σε καλό mood αφού κάνεις σεξ

Αγκαλιές, φιλιά, επαφή, κι ύστερα ένα αίσθημα πληρότητας, ικανοποίησης. Για όλα αυτά που νιώθεις μετά το σεξ, πέρα από αυτή την ελαφριά κόπωση, «φταίνε» οι ορμόνες σου. Το σώμα σου είναι μία πηγή ενδορφινών, οιστρογόνων, σεροτονίνης, οκυτοκίνης και ντοπαμίνης. Το σεξ είναι ευεργετικό τόσο για το κορμί όσο και για τη ψυχή μας.

Οι ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες εκκρίνονται κι αυξάνονται για διάφορους λόγους, όταν γυμνάζεσαι, όταν τρως κάτι που σ’ αρέσει, έχουν μία αποστολή: να φτιάχνουν τη διάθεση. Και δεν είναι μόνο ότι νιώθεις, αλλά επίσης δείχνεις λαμπερή, αφού σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Νοσοκομείου του Εδιμβούργου οι άνθρωποι που κάνουν σεξ συχνά, δείχνουν νεότεροι κι αυτό γιατί τα οιστρογόνα (στις γυναίκες) και η τεστοστερόνη (στους άντρες) που απελευθερώνεται, κάνουν την επιδερμίδα να λάμπει.

Μετά το σεξ είσαι επίσης λιγότερο αγχωμένη από ποτέ. Σκέψου λίγο. Σκέφτεσαι τη δουλειά; Τις υποχρεώσεις; Όχι βέβαια. Μιλάμε για πραγματική ανάπαυλα. Οι ενδορφίνες ενεργοποιούν μέρη του εγκεφάλου που δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης και οικειότητας, επιδρώντας στον οργανισμό όπως η μορφίνη, καταστέλλοντας τον πόνο και την επιθετικότητα. Την ίδια στιγμή, η ορμόνη της αγάπης, η οκυτοκίνη απελευθερώνεται στο αίμα μέσω της υπόφυσης. Όσο πιο συχνά απελευθερώνεται η εν λόγω ορμόνη, τόσο πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί δημιουργούνται ανάμεσα στο ζευγάρι. Οι αντιστάσεις, πέφτουν, η εμπιστοσύνη αυξάνει. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες παράγουν περισσότερη οξυτοκίνη, την ώρα που τα αρσενικά παράγουν κυρίως ντοπαμίνη. Είναι η ορμόνη που ελέγχει το κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου (εκκρίνεται επίσης κι όταν κάνουμε extreme sports). Tη χημεία του έρωτα συμπληρώνει η σεροτονίνη, η κατεξοχήν χημική ουσία που φέρνει αίσθημα ευφορίας.

Χημεία και τέρατα.